Słynny kurczak po polsku Magdy Gessler
Kurczak po polsku w polskiej sztuce kulinarnej gości od co najmniej kilku stuleci. Ma w sobie wszystko, co w polskiej kuchni tradycyjnie zawsze było najlepsze - drób, podroby i przyprawy. Sekretem tego przepisu na kurczaka po polsku jest odpowiednia ilość zieleniny - musi być jej tyle, ile farszu z wątróbki - oraz aromat gałki muszkatołowej.
Kurczak po polsku, czyli kurczak z nadzieniem to idealne danie na rodzinny, weekendowy obiad. Sycące, a jednak niezbyt ciężkie, aromatyczne i zaskakujące prostotą składników.
Wbrew pozorom kurczak po polsku to potrawa wcale nie dla kuchennych mistrzów. W naszym przepisie nie ma absolutnie nic, czego nawet osoby z małym kulinarnym doświadczeniem mogłyby się obawiać.
Składniki:
ok. 1/2 kg kurczaka
wątróbka drobiowa
1/2 kostki masła
1 jajko
1 bułka do namoczenia
2 szklanki mleka
świeży koper i pietruszka (po kilka pęczków)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
3 ząbki czosnku
cytryna
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy. Nacieramy wnętrze kurczaka solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Podobnie robimy z wierzchu. Odstawiamy do lodówki.
Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy żółtko, ucieramy. Białko ubijamy na pianę i powoli dodajemy do masy maślanej. Bułkę namaczamy w mleku, odsączamy, rozgniatamy i dodajemy do masła, znów delikatnie mieszamy.
Wątróbkę drobno siekamy, tak jak zieleninę. Mieszamy wątróbkę z zieleniną oraz masą z masła, jajka i bułki, doprawiamy gałką muszkatołową. Nadziewamy kurczaka, zaszywamy lub spinamy wykałaczkami,
Kurczaka przekładamy do brytfanki posmarowanej masłem. Pieczemy kurczaka po polski około 50 min. w 200 st. C. Możemy na początku podlać wodą. Potem polewamy kurczaka powstałym sosem. Kurczaka po polsku możemy piec również w towarzystwie jabłek
Kurczak może być podawany z chałką.
Czernina Kłobuka - specjał Danusi
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka – polska zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki lub kury, królika, rzadziej z prosięcia. Dawniej używano też krwi gęsi.
Charakterystyczny słodkokwaśny smak nadaje czarninie dodatek cukru i octu, mieszanych z krwią, by nie dopuścić do jej krzepnięcia. Oprócz podstawowych składników indywidualny smak nadają zupie dodatki, takie jak syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej świeże lub suszone owoce (gruszki, śliwki, jabłka, rodzynki lub wiśnie), ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne składniki. Czarninę podaje się z kluskami, domowym makaronem, pyzami lub z gotowanymi ziemniakami.
Czerninę można utożsamiać z czarną polewką (na Kujawach używano nazwy czornina od gwary kujawskiej, w Małopolsce używano też nazwy szara polewka), dawniej podawaną kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny (np. Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu" wspomina o czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy).
Składniki:
4-5 l wywaru z korpusów gęsich
5 dkg suszonej żurawiny
5 dkg suszonych albo lepiej wędzonych śliwek
5 dkg rodzynek
0,5 l krwi z gęsi
słoik 0,5 litrowy śliwek albo dyni w zalewie octowej
sól
pieprz do smaku
mąka do zaciągnięcia krwi
Przygotowanie:
Wywar na korpusach gęsich gotujemy do uzyskania mocnego aromatu. Pozostałe składniki wrzucamy do gorącego bulionu. Śliwki można pokroić w drobniejsze kawałki.
Krew mieszamy z mąką. Ocet powoduje, że krew się nie ścina.
Kluski ziemniaczane do czerniny
Składniki:
ziemniaki surowe
mąka zwykła
żółtko
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki surowe trzemy na tarce, mieszamy z mąką, żółtkiem i solimy. Rolujemy w wałeczek, kroimy, dodajemy do gotującej się wody prosto z deseczki.
Czerninę można także podawać z makaronem, ale najsmaczniejsza jest z kluseczkami.
Fraszynki lub potocznie farszynki - nazwa warmińska od nadzienia wewnątrz kotlecika ziemniaczanego.
składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
jajko
szklanka mąki ziemniaczanej
masło sklarowane
bułka tarta
farsz do fraszynek
1 kg mięsa mielonego
2-3 cebule
olej roślinny
Przygotowanie:
Ugotowane, schłodzone ziemniaki mielimy, dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto, formujemy kotlecika, do wnętrza dodajemy farsz, zaklejamy. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na maśle sklarowanym. Podajemy z sosem kurkowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN