Udźce z indyka faszerowane
Składniki:
4 szt. udźca z indyka
300 g kapusty zielonej
3 marchewki
3 cebule
olej
koperek
pieprz czarny
sól
Przygotowanie:
Z udźców zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości, kość wycinamy. Cebulę przesmażamy na oleju, przesmażoną mielimy wraz z mięsem w maszynce do mięsa. Kapustę ścieramy na tarce lub miksujemy w malakserze. Mięso łączymy z kapustą, pokrojoną drobno marchewką, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koperek i masą powstałą wypełniamy skórę z udźca indyka. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy około 1 godziny.
6 pomidorów
300 g pomidorów passata
olej
Pomidory kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, dodajemy passatę. Chwilę smażymy i gotowe.
Focaccia z serem wędzonym, żurawiną i boczkiem
Składniki:
1 kg mąki
4 ziemniaki gotowane
100g drożdży
600 ml mleka
sól
szczypta cukru
200 ml oleju
300g sera wędzonego
200g żurawiny do mięs
200g boczku wędzonego surowego
olej
Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym ale nie gorącym mleku, dodajemy szczyptę cukru, mąki i odstawiamy aby drożdże łaskawie się ruszyły. Następnie do rozczynu dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki, pozostałą mąkę, olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na blaszkę, smarujemy całą powierzchnię olejem do smażenia. Ser kroimy w grubszą kostkę. Palcem robimy wgłębienia w cieście i w każde wkładamy kostkę sera. Wierzch posypujemy drobno pokrojonym boczkiem wędzonym. Po 15-20 minutach kiedy ciasto ponownie nam podrośnie wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Podajemy z żurawiną.
Dorsz w warzywach i śmietanie
Składniki:
filet z dorsza 1 kg
4 marchewki
1 seler
por
200g pieczarek
250 ml Śmietany 30%
2 cebule czerwone
250g pomidorów cherry
200g Kapusty brukselka
olej
musztarda francuska 4 łyżki
natka pietruszki
koperek
Przygotowanie: Na oleju przesmażamy kolejno wszystkie warzywa czyli wyjmujemy z patelni i wrzucamy następne. Po przesmażeniu wszystkich warzyw, wrzucamy je ponownie do rondla, dodajemy śmietanę, musztardę i zagotowujemy do gotującego się gulaszu warzywnego dodajemy dorsza podzielonego na większe kawałki, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy. Na koniec danie posypujemy koprem, natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami puree.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN