Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, zwyciężczyni konkursu "Gotuj o wszystko" razem ze swoją siostrą Agatą przygotowały dla nas kilka ciekawych propozycji kulinarnych na Wigilię.
Sok warzywny z imbirem, energetyczny sok z selera, sałatka ziołowa z sezamem lub kolorowa sałatka wielowarzywna to tylko niektóre z propozycji Beaty Kartowicz, które pozwolą oczyścić organizm po świątecznym obżarstwie.
Joseph "Józek" Seeletso do sylwestrowego szampana proponuje: roladki z cukinii i fety, steki z piersi kurczaka z pieczoną papryką, smażone banany oprószone kakao i żeberka wieprzowe z pikantną glazurą pomarańczową. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościł dziś Jacek Grochowina, szef kuchni restauracji Amber został zaproszony do Paryża, gdzie w hotelu Bristol zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności. Kamera Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu w tej wyprawie. A w naszej kuchni przedstawił przepis na kilka wyjątkowych potraw.
Musztarda - przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy. Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od razu uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych. Łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.
W propozycjach Józka znajdziecie słodkie ziemniaki i pomidory zapiekane, zapiekane mięso mielone i kaszę gryczana oraz makaron z suszonymi pomidorami i fasolką afrykańską.
Dzisiaj Anna Starmach zainspirowana obrazem Giuseppe Arcimboldo, pt.: "Ogrodnik" postanowiła przygotować dla nas tzw. potrawy jednogarnkowe. Znalazły się wśród nich same smakołyki: strogonow, ratatouille, ryba pieczona w soli, a na deser Ania przygotowała zimowe ciasto kawowe.
Adam Kowalewski i Robert Kubisz przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka smacznych potraw. Podzielili się z nami przepisami, które pomogą Wam przygotować je w domu.
Grażyna Wolszczak i Robert Kudelski zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN proste i szybkie do przyrządzenia potrawy, które są świetnym poczęstunkiem, na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości.
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, dlatego chcemy pokazać, że tłusta kuchnia wbrew pozorom może być bardzo zdrowa. Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło zaprezentowali różnorodne oleje tłoczone na zimno oraz wiele sposobów na to, jak można je wykorzystać w kuchni.
Orkisz spożywany był już w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Zapewniał siłę i wytrwałość. Dziś orkisz powraca z zapomnienia. Produkty na bazie orkiszu dostępne są w wielu sklepach, a w piekarni można kupić orkiszowy chleb. Dlaczego warto go jeść? Piotr Kucharski przedstawia propozycję dań z orkiszu.
Kasia jako znana i ceniona aktorka jest niezwykle zapracowaną kobietą. Stawia czasem na szybkie, ekspresowe potrawy. Zawsze jednak są przygotowane z sercem.
Francys Barraza Sudnicka urodziła się w Wenezueli, ale w wieku 2,5 roku przyjechała z mamą i rodzeństwem do Polski. Reprezentowała zarówno Polskę, jak i Wenezuelę w licznych konkursach piękności, dochodząc do ścisłych finałów. Dziś razem z jej partnerem Łukaszem Czarneckim gościliśmy ich w naszej kuchni.
Nasza kuchnia zapełniła się pysznymi, lekkimi a zarazem wyszukanymi potrawami, przygotowanymi specjalnie dla delikatnych kobiecych podniebień. Oprócz finezyjnego fileta na fasoli i szpinaku oraz musu z wątróbki z sosem mango, Andrzej Polan przygotował to, co kobiety lubią najbardziej, czyli pyszny deser z bezą.
W Dzień Dobry TVN trwają dni mody, a w naszej kuchni dziś modne dania. Gotuje Anna Starmach, a to oznacza, że będą to potrawy inspirowane sztuką, a konkretnie obrazem Pieta Mondriana, z którego twórczości czerpał m.in. Yves Sait-Laurent.
Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji "Gotuj o wszystko", zachęca do używania mało popularnej w naszym kraju mąki oraz kaszki kukurydzianej. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował także włoską polentę.
Sylwia Gliwa najbardziej lubi kuchnię polską, arabską i indyjską. Ostatnio, kiedy była w Egipcie tamtejsza kuchnia zrobiła na niej ogromne wrażenie. Bardzo lubi gotować, a ponieważ ze swoich podróży często przywozi różne przyprawy, często eksperymentuje. W Dzień Dobry TVN miała okazję sprawdzić się u boku Roberta Sowy.
Każdy kucharz doskonale wie, jak ważną rolę w przygotowaniu potraw odgrywają dobrze naostrzone noże. Szef kuchni Andrzej Polan podpowiada w Dzień Dobry TVN, jak wybrać idealny nóż. W kuchni Dzień Dobry TVN zaserwował dania z wykorzystaniem najostrzejszych cięć!
17 marca Irlandczycy obchodzą swoje najważniejsze święto – Dzień Świętego Patryka. W tym dniu uczestniczą w ulicznych festynach, spotykają się w pubach, pijąc zielone piwo i kosztując tradycyjne potrawy.
W kwietniu rusza całkiem nowy projekt Radka Majdana - Akademia Futbolu. A już teraz znany bramkarz podjął wyzwanie i stawił się w kulinarnej akademii Roberta Sowy.
W każdy wtorek, w ramach rodzinnego gotowania z mistrzem Andrzejem Polanem, gościć będziemy w kuchni Dzień Dobry TVN gotujące rodziny. Pierwszą gotującą rodziną była rodzina Pokryckich. Co Małgosia, Przemek i mała Lena przygotowali w naszej kuchni?
Piotr Kucharski proponuje zdrowe odpowiedniki popularnych fast foodów. Nie mogło zabraknąć także pieczywa, które jest znakiem firmowym zwycięzcy 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko".
Karol, który jest Japończykiem i organizatorem akcji, wraz ze znajomymi chcieli zrobić coś pożytecznego, a zarazem wyjątkowego, chcieli wspomóc swoich rodaków w tej tragedii, dlatego też poprosili wszystkich swoich przyjaciół o pomoc w zorganizowaniu koncertu na rzecz niesienia pomocy Japonii.
W każdy wtorek w Dzień Dobry TVN gościmy gotujące rodziny, które wspólnie z Andrzejem Polanem przygotowują swoje ulubione potrawy. Dzisiaj spotkanie z Dorotą i Tomaszem Doruchowskimi. Choć w ich kuchni rządzi Tomasz, to właśnie Dorota wysłała do Dzień Dobry TVN zgłoszenie na adres: gotowanie@tvn.pl