Matylda Rosłaniec i Nikodem Rozbicki. Idą na noże!

Matylda Rosłaniec – kostiumograf i blogerka kulinarna oraz Nikodem Rozbicki – aktor. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali sałatkę ze szczawiu z truskawkami, szparagami i owczym serem, steki z sosem rabarbarowym z czerwonym winem i musztardą chrzanową oraz tartę limonkową Key Lime Pie. Smacznego!

Sałatka ze szczawiu z truskawkami, szparagami i owczym serem

Składniki (przepis na 2 porcje):

2 duże garście szczawiu

1/2 pęczka zielonych szparagów (nieobranych, końcówki odłamane)

6 – 8 truskawek

100 g półtwardego sera owczego

ocet balsamiczny, np. figowy

sól i pieprz

opcjonalnie: listki mięty

Sposób przygotowania:

Rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu, skropić delikatnie oliwą, dodać szparagi i grillować ok 2-3 min z jednej strony, po czym przerzucić na drugą i grillować kolejne 2-3 min. Na koniec oprószyć solą i zdjąć z patelni. Można też grillować je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Szczaw dokładnie umyć i osuszyć, oderwać twarde końcówki, porwać na kawałki i wyłożyć na talerze. Truskawki pokroić na plasterki, rozsypać na liściach szczawiu. Ser również pokroić na plasterki, dodać do sałatki Na wierzch sałatki rozłożyć szparagi. Całość delikatnie posolić i popieprzyć. Skropić porządnie octem balsamicznym. Można posypać drobnymi listkami mięty.

Steki z sosem rabarbarowym z czerwonym winem i musztardą chrzanową

Składniki:

3 łyżki musztardy Dijon

2 łyżki chrzanu ze słoiczka

1 kg rabarbaru

1/2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina, np. Pinot Noir

1/2 szklanki cukru

4 steki z polędwicy wołowej, ok 150-170 g każdy

natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. Rabarbar umyć, odkroić liście, obrać z włókien i pokroić na ok 7 cm kawałki, tnąc łodygi pod skosem. Jeżeli są grube, przeciąć kawałki wzdłuż. Rabarbar umieścić w żaroodpornym naczyniu, taż żeby jedną warstwą przykrył dno. Polać go równomiernie winem i oprószyć cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min lub do miękkości.

W miseczce wymieszać musztardę z chrzanem, odstawić. W tym czasie oczyścić polędwicę z błon, umyć i osuszyć. Kiedy rabarbar będzie już prawie gotowy rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą z odrobiną oleju. Steki wkładać na mocno rozgrzaną patelnię! Grillować lub smażyć ok 3 minuty z każdej strony w zależności od grubości steków i preferencji wysmażenia (stek o wadze 150 g przy smażeniu 3 minuty z każdej strony powinien być średnio wysmażony). Gotowe steki przełożyć na talerz za pomocą szczypców lub łopatki (nigdy widelca żeby nie przekłuć mięsa) i przykryć folią aluminiową, odstawić na kilka minut żeby odpoczęło.

W tym czasie wyciągnąć rabarbar z piekarnika i przelać soki z jego pieczenia do małego rondelka i podgrzewać na średnim ogniu przez ok 3 min aż sos nieco zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać kawałki pieczonego rabarbaru Steki przełożyć na talerz, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem, polać sosem z rabarbarem. Obok ułożyć łyżkę przygotowanej musztardy chrzanowej.

Tarta limonkowa Key Lime Pie

Składniki:

200 g pełnoziarnistych ciasteczek

6 łyżek masła

5 łyżek cukru

1 puszka słodzonego mleczka skondensowanego

1/2 szklanki soku z limonki

1 łyżka skórki startej z limonki

4 żółtka

250 ml śmietany kremówki, schłodzonej

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Zmiksować razem ciastka z roztopionym i przestudzonym masłem oraz 3 łyżkami cukru, aż powstaną drobne okruszki. Wyłożyć formę do tarty ciasteczkami, uklepać równy spód i brzegi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-12 min, następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni.

Wymieszać razem mleczko, skórkę limonkową, żółtka i ciągle mieszając powoli dolewać sok. Całość zacznie się ścinać pod wpływem kwasu więc należy uważać podczas mieszania. Przelać masę na ostudzony spód. Wstawić do piekarnika i piec 15 - 17 min, aż masa będzie ścięta, ale lekko galaretowata (po ostudzeniu jeszcze stwardnieje)/

Przed podaniem tarty ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem pozostałym 2 łyżek cukru i wyłożyć na ostudzoną, a najlepiej schłodzoną tartę. Podawać udekorowaną skórką z limonki. Przechowywać w lodówce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości