Szparago a la Conrado Moreno

Szparagi
Szparagi
W kuchni Dzień Dobry TVN,Andrzej Polan i Conrado Moreno przygotowali: szparagi z sosem szczawiowym i pomidorkami smażonymi, karczochy smażone, sałatkę z ogórka zielonego i cytryny, dressing serowy oraz rostbef wołowy ze szpinakiem i czosnkiem. Smacznego!

Szparagi z sosem szczawiowym i pomidorkami smażonymi

Składniki:

Szparagi białe - 2 wiązki

Pomidorki cherry - 250g

Szczaw świeży - 1 pęczek

Olej - 100ml

Natka pietruszki - 1 pęczek

Ser tarty parmezan - 100g

Szpinak baby - 100g

Ser risotta - 300g

Sok z 1 cytryny

Sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Olej lekko rozgrzewamy i wrzucamy liście szpinaku i natkę, chwilę podgrzewamy i miksujemy na krem. Dodajemy liście szczawiu, sól, pieprz i cukier. Powstały sos odstawiamy i zabieramy się za szparagi. Obieramy dokładnie z zewnętrznych włókien, gotujemy w wodzie z dodatkiem soraz cukru. Ugotowane wyjmujemy i zalewamy zimną wodą. Zimne szparagi obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce wymieszanej z tartym parmezanem. Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy szparagi. Dodajemy pomidorki cherry. Szparagi układamy na talerzu, polewamy sosem szczawiowym, obok układamy usmażone pomidorki cherry i kenele z ricotty. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem czarnym, skrapiamy olejem ze smażenia.

Karczochy smażone, sałatka z ogórka zielonego i cytryny, dressing serowy

Składniki:

Karczochy świeże - 6szt

Tymianek świeży - kilka gałązek

Cytryna - 1szt

Pieprz czarny ziarnisty

Liść laurowy

Olej

Czosnek - 1 ząbek

Białe wino - 100ml

Sól

Sposób przygotowania:

Wodę zagotowujemy, dodajemy wino białe, tymianek, czosnek, przekrojoną cytrynę, sól, pieprz ziarnisty i liście laurowe. Gotujemy chwilę wszystko i dodajemy przekrojone, obrane karczochy. Gotujemy około 15 minut. Podgotowane wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem. Podsmażamy na złoty kolor na oleju.

Sałatka z zielonego ogórka i cytryny

Składniki:

Ogórki zielone - 2szt

Cytryna - 2szt

Papryka zielona - 1szt

Olej

Sól

Sposób przygotowania:

Ogórek kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną podobnie paprykę zieloną, fileciki z 1 cytryny, sok z 2 cytryny i olej, sól i szczyptę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Dressing serowy

Składniki:

Żółtka - 2szt

Musztarda dijon - 1 łyżeczka

Sok z cytryny - 80ml

Sól, cukier, pieprz czarny,

Ser parmezan tarty - 1szkl

Olej -1szkl

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z musztardą, sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Do utartej masy dodajemy ser parmezan. Do masy, nie przerywając ubijania, dodajemy powoli olej do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Rostbef wołowy ze szpinakiem i confitowanym czosnkiem

Składniki:

Rostbef wołowy - 1kg

Musztarda rosyjska - 2 łyżki

Miód - 2 łyżki

Ser mascarpone - 100g

Szpinak - 200g

Czosnek- 2 szt.

Masło - 50g

Ser parmezan - 100g

Olej

Pieprz czarny, sól, gałka muszkatołowa, tymianek świeży, rozmaryn świeży

Sposób przygotowania:

Rostbef nacieramy olejem wymieszanym z posiekanym tymiankiem, rozmarynem i czarnym pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin, aby przeszedł smakiem. Następnie obsmażamy na złoty kolor z każdej strony, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 120 stopni, sprawdzamy temp. Wewnątrz mięsa powinniśmy uzyskać 60-62 stopnie. Kiedy osiągniemy taką temperaturę wyjmujemy rostbef z piekarnika i smarujemy musztardą wymieszaną z miodem. Odstawiamy, aby mięso odpoczęło i przeszło smakiem. Ząbki czosnku nieobrane z łupiny wstawiamy do oleju i gotujemy do miękkości. Na patelni przesmażamy na oleju i maśle szpinak, dodajemy mascarpone, ser parmezan, pieprz, sól i gałkę muszkatołową.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości