Parówki na 5 sposobów

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez parówek, dlatego Tomasz Obara, Artur Olszewski, Przemysław Śliwiński, Sebastian Bajon i Marcin Radziwoń w kuchni Dzień Dobry przygotowali je na pięć sposobów. Na stole pojawiły się: parówkowe owoce morza, Corn Dogi, grillowy świderek i parówkowe wyznanie uczuć. Macie inny sposób na parówkowe danie?

Parówkowe wyznanie uczuć

Składniki:

2 parówki

2 jajka

szczypta soli

szczypta pieprzu

olej do smażenia

Przygotowanie:

Jest to prosty przepis na śniadanie, którym z pewnością umilimy poranek naszej partnerce lub partnerowi. Równie dobrze może być niewerbalnym sposobem na przeprosiny. Wystarczy rozciąć parówkę i ułożyć ją w kształt serca, po czym na patelni wbić do środka jajko i całość usmażyć.

Parówkowe owoce morza

Składniki:

6 parówek

żółty ser

czarny sezam

słomka do napojów

Przygotowanie:

W tym sposobie przekształcimy zwykłą parówkę w odlotowe ośmiorniczki i kraby, które zachęcą każdego przysłowiowego „Tadka niejadka”, aby zasiadł przy stole. Wystarczy dosłownie kilka ruchów nożem, aby podać owoce morza, które wywołają uśmiech na twarzy każdego dziecka.

Corn Dogi

Składniki:

12 parówek

1/2 szklanki mąki pszennej

ćwierć szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżki puree ziemniaczanego

szczypta pieprzu cayenne

szklanka wody gazowanej

1 jajko

szczypta soli

olej

patyczki bambusowe

Przygotowanie:

To świetne sposób na grillowy posiłek, który zaskoczy każdego. Na pierwszy rzut oka świderek może wydawać się trudny do wykonania, ale tak naprawdę wystarczy jedno odpowiednie cięcie nożem, aby zwykła parówka zmieniła się nie do poznania. Cięcie to można wykorzystać również do krojenia innych produktów jak ziemniaki, ogórki itp. Po nabiciu sprężynki na patyk do szaszłyków możemy rozpocząć grillowanie.

Grillowy świderek

Składniki:

6 parówek

patyczki bambusowe

grill elektryczny/gazowy

Przygotowanie:

Szybka przekąska, pochodząca ze Stanów, a dokładnie z Texasu. Corndogami zajadają się już miliony ludzi na całym świecie, a cały przepis polega na obtoczeniu parówki nabitej na patyk w specjalnie przygotowanej panierce. Po usmażeniu mamy ekspresowe danie.

Ogniskowy multiopiektor

Składniki:

10 parówek

10 kiełbas

grabie do liści (wachlarzowe z drutu)

Przygotowanie:

Majówka, to świetny czas na grillowanie i pieczenie wszelkiego rodzaju mięsa nad ogniskiem. Dzięki naszemu pomysłowi nie dość, że w pojedynkę będziesz w stanie przygotować strawę dla małego batalionu, to jeszcze zrobisz to bez grama wysiłku. Ciekawy lifehack z lekką nutką humoru.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości