Udziec indyka nadziewany borowikami
Składniki: 1 kg udźca z indyka 2-3 ząbki czosnku 30 g grzybów leśnych najlepiej borowików 10 g suszonych pomidorów w marynacie z oleju słonecznikowego 2 duże szalotki lub cebule. Tymianek Rozmaryn Zielony koperek Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Udziec z indyka myjemy i osuszamy. Mięso nacieramy czosnkiem, obficie posypujemy solą, pieprzem i ziołami tj. rozmarynem, tymiankiem. Możemy też dodać słodkiej papryki do maku. Szalotki drobno siekamy i przysmażamy na patelni na złoty kolor wraz z grzybami pokrojonymi w grubą kostkę. Dodajemy kilka suszonych pomidorów w marynacie z oleju słonecznikowego i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz rozkładamy na mięsie i zawijamy nicią gastronomiczną. Mięso przysmażamy na patelni z obu stron i wkładamy do rękawa lub dusimy w brytfannie i podlewamy wywarem warzywnym. Piec w temperaturze 180 °C przez około 1,5 godziny do miękkości.
Czorne kluski Kartofle gotujemy w osolonej wodzie. Ilość kartofli zależy od ilości domowników. Przygotowujemy je w podobny sposób jak śląskie kluski z tym, że dodajemy do nich starte kartofle oraz jajka ( 1 jajko na kilogram kartofli). Gotujemy gdy wypłyną na wolnym ogniu około 10 min.
Bioło kapusta
60 dag kapusty kwaszonej
4 dag boczku wędzonego
2 cebule
1 łyżeczka kminku
Sól
Pieprz
Cukier
Kapustę kiszona pokroić na mniejsze części, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać odrobinę cukru i kminku. Gotować około 40-50 minut. Boczek pokroić w drobna kostkę i stopić na patelni. Skwarki wyłożyć na talerz i na pozostałym tłuszczu zrumienić obraną i pokrojona w kostkę cebulę. Połączyć z kapustą i skwarkami, jeśli potrzeba osolić, dodać szczyptę cukru i pieprzu.
Żur wielkanocny z chrzanem
Składniki: marchewka seler pietruszka por boczek lub żeberka 0,5 litra zakwasu na żur liść laurowy ziele angielskie majeranek 3-5 łyżek kwaśnej śmietany 2-3 łyżki chrzanu domowego sól pieprz jaja na twardo 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie: Warzywa obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Do garnka wlać około 2 litry wody, dodać warzywa boczek , ziele angielskie, liść laurowy i sól do smaku. Gotować po przykryciem około 40 min. Wywar przecedzić i dodać dobrze wymieszany zakwas żurkowy. Doprawić do smaku czosnkiem, majerankiem i śmietaną. Na koniec dodać 2-3 łyżek chrzanu domowego. Podawać z jajami na twardo.
Kwaszenie Żuru
Składniki: Szklanka żytniej razowej mąki (grubo mielonej) Skórka żytniego lub razowego chleba Jedna łyżeczka soli 1 litr wody szczypta cukru 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do kamiennego garnka, zalać 1 litrem letniej, przegotowanej wody, wymieszać dodać roztarty czosnek, sól i cukier oraz skórkę chleba. Garnek przykryć płótnem lub gazą. Gdy ukiśnie po 3 dniach ma smak kwaskowaty.
Chrzan tarty domowy
Składniki: 50 dag chrzanu w korzeniu 2-3 łyżek gęstej śmietany Cukier Ocet sól wrzątek
Przygotowanie: Chrzan dobrze wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej lub w malakserze. Natychmiast przełożyć do miseczki, dodać 3-5 łyżek wrzącej wody, szczyptę soli, cukier, ocet do smaku oraz śmietanę. Przełożyć do czystego słoika, zakręcić i odłożyć w chłodne i ciemne miejsce.
Pascha Wielkanocna
Składniki: 70 dag tłustego sera twarogowego 4-5 żółtek 5 łyżek marmolady morelowej 15 dag masła owoce suszone: morele, rodzynki ( zależy od upodobań) ¾ szklanki cukru pudru 1 laska waniliiskórka ścięta z ½ cytryny.
Przygotowanie: Suszone owoce sparzyć i drobno pokroić. Ser twarogowy zmielić dwukrotnie lub utrzeć w makutrze. Marmoladę morelowa podgrzać i przetrzeć przez sito i wymieszać z serem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce masy serowej i na końcu pokrojone owoce. Paschę włożyć do formy, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Sos malinowy
Składniki: 1 paczkę mrożonych malin 5 łyżek syropu malinowego lub wystarczy tylko cukier
Przygotowanie: Maliny gotować w rondelku z grubym dnem z syropem, aż sos zrobi się jednolity (tzn. dopóki maliny się nie rozgotują) następnie przecedzić przez sito.
Krem custard
Składniki: 250 ml śmietany 30% lub 36% 3 żółtka 1 szt. Jajko (całe) 4-5 łyżek cukru 1 laska wanilii
Przygotowanie: Laskę wanilii rozkroić i usunąć z niej miąższ. Razem z kremówką podgrzewamy w rondelku z grubym dnem. W tym samym czasie ubijamy trzepaczką w osobnej misce żółtka, całe jajko i cukier. Gdy śmietanka się zagotuje – zdejmujemy rondel z ognia i powoli przelewamy ją do miski z masą jajeczną stale mieszając trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlewamy ponownie do rondla i na średnim ogniu mieszając podgrzewamy krem do czasu aż zgęstnieję.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN