W kuchni: capresse z kiełbasą krakowską

Capresse z kiełbasą krakowską
Capresse z kiełbasą krakowską
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził Piotr Kucharski, który przygotował smaczne dania z kiełbasami: zieloną frittatę z kiełbasą jałowcową, capresse z kiełbasą krakowską i club sandwiches. Roberta Kantereit nie mógł oderwać od nich wzroku.

Zielona frittata z kiełbasą jałowcową

Składniki:

2 łyżki oleju

2 cebule

3 ząbki czosnku

200 g kiełbasy jałowcowej

250 g ziemniaków

6 jajek

100 g groszku

5 łyżek posiekanych świeżych ziół

sól

pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek aż będą miękkie. Dodajemy pokrojoną w paski kiełbasę jałowcową. Dusimy razem przez kilka minut.

W tym czasie obracamy i trzemy ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je na sito i odsączamy cały płyn, który się zbierze. Ziemniaki dodajemy na patelnię i smażymy aż będą miękkie. W tym czasie bełtamy jajka, mieszamy z ziołami i groszkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na patelnię. Smażymy przez minutę i przekładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 10 min.

Capresse z kiełbasą krakowską

Składniki:

2 dojrzałe pomidory

2 kule mozzarelli

12-15 plasterków krakowskiej suchej

garść rukoli

0,5 awokado

oliwa z oliwek

sól

pieprz

świeże liście bazylii

ciabatta do podania

Przygotowanie:

Pomidory i mozzarelle kroimy w plasterki, układamy na okrągłym talerzu, tworząc okrąg. Przekładamy naprzemiennie: pomidora, ser i kiełbasę krakowską. Rukolę mieszamy z drobno pokrojonym awokado i oliwą z oliwek, a następnie układamy na środku talerza. Całość posypujemy listkami bazylii, skrapiamy oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ciabattą.

Club sandwiches

Składniki:

6 kromek razowego pieczywa

150 g kremowego serka

1 marchewka

18 plasterków krakowskiej suchej

6 liści sałaty

12 plasterków ogórka

2 plasterki pomidora

Przygotowanie:

Z pieczywa usuwamy skórki i pieczemy w tosterze. Marchewkę ścieramy na tarce i mieszamy z serkiem. Otrzymanym serkiem smarujemy pieczywo. Na wierzch dwóch układamy ogórki, pomidory i sałatę. Na dwie kolejne układamy kiełbasę. Kromki z kiełbasą przykrywamy pieczywem bez dodatków, po czym nakładamy je na kromki z warzywami. Patyczkami do szaszłyków przebijamy kromki, aby się nie rozlatywały i kroimy ukośnie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości