Ptysie z serkiem ziołowym
Składniki:
Ptysie:
4 jajka
160 g mąki
120 g masła
250 ml wody
Serek ziołowy:
świeże zioła
ulubiony serek
Przygotowanie:
Serek mieszamy z ziołami, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Gdy ptysie wystygną, kroimy je na pół i smarujemy serkiem. Rozpuszczamy masło we wrzącej wodzie, powoli dodajemy mąkę cały czas mieszając ok. 4-5 min., aż masa stanie się jednolita i będzie odchodzić od garnka. Dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając, następne jajko dodajemy, gdy całkowicie wchłonie się poprzednie. Mieszamy aż ciasto będzie gładkie.
Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki nakładamy ciasto na pergamin, mniej więcej wielkości 1/2 piłeczki pingpongowej. Pieczemy w 180 st. C przez 20 min.
Pizza z parmeńską szynką i ananasem
Składniki:
sól
ananas
drożdże
ser gouda
1/2 kg mąki
szynka parmeńska
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z 0,5 kg mąki, saszetki drożdży, łyżeczki soli i 300 ml wody ciepłej.
Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po dwóch godzinach, z ciasta formujemy 4 kulki i wałkujemy je na cienkie placki. Każdy placek skrapiamy oliwą, smarujemy ketchupem, kładziemy szynkę parmeńską i pokrojony w kawałki ananas, posypujemy serem. Pieczemy w 220 st. C ok 8-10 min.
Spring Rolls
Składniki:
mięta
sałata
marchew
awokado
krewetki
gruszka
kolendra
papier ryżowy
makaron sojowy
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w cienkie paseczki „julienne”. Obrywamy listki mięty. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Moczymy papier ryżowy na 15 s. w wodzie, kładziemy go na deskę i układamy na nim wszystkie dodatki. Zawijamy warzywa i zioła w papier, tak jak naleśniki lub gołąbki. Kroimy na pół lub na kilka części.
Chleb pszenny
Składniki:
0,5 kg mąki
saszetka drożdży
łyżeczka soli
270 ml wody ciepłej
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z 0,5 kg mąki, saszetki drożdży, łyżeczki soli i 270 ml wody ciepłej.
Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie formujemy z niego bochenek i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Nacinamy na środku i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C ok. 35 min.
Parówki ośmiorniczki
Składniki:
parówki
listek laurowy
miód
pomidor
sałata
awokado
ogórek
Przygotowanie:
Parówki obieramy z folii, kroimy na 3 części. Każdą część przecinamy do połowy na 4.
Gotujemy w wodzie z miodem i listkiem laurowym. Podajemy z pomidorkami, sałatą, awokado i ogórkiem. Z ciasta na chleb możesz upiec bułeczki hot-dogowe.
Naleśniki czekoladowe z owocami
Składniki:
banan
jabłka
jagody
jajka
mleko
mąka
truskawki
cukier
łyżka kakao
Przygotowanie:
Ubijamy 2 jajka, dodajemy 2 szklanki mleka rozmieszane z cukrem, łyżkę kakao, i mąkę. Mieszamy i dodajemy mąkę lub mleko (tyle, aby powstało ciasto o konsystencji śmietany). Smażymy naleśniki na odrobinie klarowanego masła, lub oleju. Na każdy naleśnik kładziemy pokrojone świeże owoce, lub smarujemy dżemem. Możemy też dodać bardzo drobno posiekane miętę lub werbenę.
Chipsy z warzyw
Składniki:
seler
marchew
pietruszka
obierki z ziemniaków
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w cienkie, długie plasterki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na patelni. Gdy się lekko podsmażą, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Grzanki i zupa z zielonego groszku
Składniki:
rosół
chleb
masło
ziemniaki
groszek zielony
Przygotowanie:
Z czerstwego chleba powycinamy sześciany wielkości kostki do gry i podsmażamy je na odrobinie oliwy, niech się lekko podsmażą. Do rosołu dodajemy zielony groszek, ugotowane ziemniaki, dodajemy też masło i miksujemy na aksamitną zupę. Wsypujemy grzanki i gotowe!
Makaron z rosołem
Składniki:
Makaron:
sól
3 jajka
300 g mąki
Przygotowanie:
Gotujemy rosół na pieczonym korpusie z kaczki z włoszczyzną. Z jajek i mąki z solą zagniatamy elastyczne ciasto i odkładamy, niech odpocznie ok. 1/2 godz. Wałkujemy na bardzo cienkie placki, odkładamy, niech lekko podeschną i tniemy w cienkie niteczki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 min. Dodajemy do rosołu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN