Croissanty z serową jajecznicą
Składniki:
8 jajek
100 g żółtego sera np. cheddar
mały pęczek szczypiorku
4 duże croissanty
sól
pieprz
Przygotowanie:
Jajka rozcieramy i mieszamy ze startym serem. Smażymy na patelni aż konsystencja będzie kremowa. Dodajemy posiekany szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Croissanty kroimy, nakładamy jajecznicę.
Czosnkowe bagietki
Składniki:
100 g masła
4 ząbki czosnku, przeciśnięte
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól
pieprz
2 krótkie bagietki
Przygotowanie:
Masło mieszamy z czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Bagietki nacinamy w poprzek, nacięcia wypełniamy masłem. Owijamy zwilżonym papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C ok. 15 min.
Wiosenne pikle
Składniki:
12 rzodkiewek podłużnych
12 małych marchewek
12 zielonych szparagów
4 dymki
2 ogórki gruntowe
100 ml białego octu winnego
50 g cukru
2 łyżki musztardy francuskiej
0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
1 liść laurowy
Do podania:
2-3 rodzaje sera
6-8 kromek razowego pieczywa
Przygotowanie:
Czyścimy rzodkiewki. Obieramy marchewkę. Szparagi i dymkę kroimy na długość marchewek, ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Ocet, cukier, musztardę, pieprz i liść laurowa gotujemy. Do płynu dodajemy warzywa i odstawiamy do schłodzenia. Warzywa podajemy z pieczywem i serami.
Marynowane młode ziemniaczki
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
mały pęczek mięty i pietruszki
3 szalotki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. W tym czasie miksujemy zioła, szalotki, czosnek aż utworzą pastę. Dodajemy oliwę z oliwek, wodę i przyprawy. Ziemniaki odcedzamy, lekko nakłuwamy widelcem i odstawiamy, aby lekko przestygły. Przekładamy do worka strunowego, dodajemy do niego sos i mieszamy. Zamykamy i odstawiamy do zamarynowania. Podajemy z dobrą wędliną.
Sałatka ze szparagów
Składniki:
8 cienkich plastrów wędzonego boczku
2 pęczki zielonych szparagów
2 cukinie
2 jajka ugotowane na twardo
8 suszonych pomidorów
50 g parmezanu
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka nasion słonecznika
sok z jednej cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Plastry boczku smażymy na suchej patelni aż będzie chrupiący i całkowicie wysmażony.
Szparagi obieramy (odkładamy 3 sztuki na sos) i obieraczką do warzyw kroimy w podłużne paski. Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw kroimy w podłużne plastry. Mieszamy ze szparagami i przekładamy do woreczków strunowych. Nasiona słonecznika i parmezan miksujemy w robocie kuchennym. Dodajemy odłożone, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i oliwę. Miksujemy, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz, przelewamy do mniszego woreczka strunowego.
Przed podaniem przelewamy sos do sałatki, mieszamy. Przekładamy na talerzyki, dodajemy jajka i kruszymy na wierzch boczek jako przyprawę.
Ciasto rabarbarowo-kokosowe
Składniki:
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g płatków owsianych
75 g wiórków kokosowych
200 g zimnego masła
170 g cukru
2 jajka
350 g rabarbaru
Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier. Palcami rozcieramy masło aż powstanie coś podobnego do kruszonki. Odsypujemy filiżankę i odstawiamy. Do pozostałego ciasta dodajemy rozbełtane jajka i mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki i układamy na wierzchu. Posypujemy odłożoną kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C. Pieczemy ok. 1 godz.
Woda smakowa truskawko-miętowa
Składniki:
200 g dojrzałych truskawek
4-8 łyżek cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
800 ml wody mineralnej
2-3 gałązki mięty
Przygotowanie:
Truskawki kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 20 min. Następnie lekko rozgniatamy widelcem. Przekładamy całość do butelki i zalewamy wodą. Mieszamy potrząsając butelką. Miętę lekko miażdżymy nożem i dodajemy do butelki, zakręcamy i schładzamy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN