Na dwa tygodnie przed Wielkanocą tworzymy menu i spisujemy produkty, jakie będą nam potrzebne.
Przyda się chronologiczna lista zadań:
- kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa - dwa tygodnie przed Wielkanocą
- cukier waniliowy - dwa tygodnie przed Wielkanocą
- zakwas na żur - tydzień przed Wielkanocą
- marynowanie mięs - trzy dni przed Wielkanocą
W Wielki Piątek - wielkie pieczenie
- baba drożdżowa
- sernik
- ciasto na mazurki
W Wielką Sobotę – wielkie (przy)gotowanie
- żur
- mięsa
- kiełbasa
- faszerowanie jajek
- sosy
- sałatka warzywna
W wielkanocną niedzielę przed śniadaniem
- jajka
- sałaty
- szparagi
Pamiętajcie: śniadanie wielkanocne nie jest Wigilią, nie ma sztywnych reguł :)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się: