Arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z sosem z zielonej sałaty, ogórkami i rzodkiewką
Składniki:
200 g kaszy gryczanej nieprażona
olej rzepakowy do smażenia
koperek
natka pietruszki
koncentrat pomidorowy
pęczek cebuli z dymką
ser tarty bursztyn
bułka tarta
4 jajka
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy surową kaszę. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem warzywnym. Kaszę gotujemy do uzyskania dosyć gęstej konsystencji. Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy żółtka, ser tarty, łyżkę koncentratu pomidorowego, pokrojoną drobno cebulkę dymkę, koperek, natkę. Jeszcze sól, pieprz czarny, wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowujemy małe okrągłe krokiety, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Sałata
Składniki:
200 ml śmietany kremówki
10 ogórków małosolnych
pęczek cebuli z dymką
2 sałaty masłowe
50 g masła
Koperek
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy cebulkę posiekaną i dodajemy liście sałaty masłowej. Chwilę smażymy, miksujemy na krem. Do zmiksowanej sałaty dodajemy śmietanę kremówkę. Sos wylewamy na talerz, układamy krokiety z kaszy gryczanej, posypujemy kostką z ogórka małosolnego wymieszaną z zielonymi pędami cebulki, koprem i plasterkami rzodkiewek.
Gołąbki z kaszy mazurskiej z botwinką, żurawiną, koprem w sosie chrzanowym
Składniki:
150 g mazurskiej średniej kaszy
500 g mięsa wieprzowego mielonego
150 g suszonej żurawiny
150 g tartego chrzanu
500 ml śmietana 36%
pęczek botwinki
kapusta młoda
100 g masła
cebula
koperek
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy w wodzie, zdejmujemy liście, odcinamy twarde części. Kaszę mazurską gotujemy w osolonej wodzie, mięso wieprzowe mielimy w maszynce. Na patelni przesmażamy na oleju pokrojoną cebulę, do cebuli dodajemy gotowaną kaszę, mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy mięso wieprzowe, posiekaną surową botwinkę, koperek, żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty, zwijamy gołąbki, układamy w naczyniu. Na wierzch układamy łodygi z kopru, jeszcze raz oprószamy solą, pieprzem czarnym, podlewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika lub na mały ogień. Dusimy do momentu aż gołąbki będą gotowe. W trakcie duszenia gołąbków na patelni na maśle szklimy cebulę, dodajemy chrzan i śmietanę. Wszystko razem zagotowujemy podlewając delikatnie bulionem. Na koniec dodajemy dużą ilość kopru. Gołąbeczkę podajemy z sosem chrzanowym.
Zupa z prażonej kaszy owsianej, sera, rzeżuchy i wędzonego kurczaka
Składniki:
100 g wędzonego kurczaka
1 l buliony z włoszczyzny
200 g kaszy owsianej
sól
pieprz czarny
150 g sera bundz
olej rzepakowy
kiełki rzeżuchy
rzodkiewka
Przygotowanie:
Kaszę owsianą prażymy na patelni na złoty kolor na małej ilości oleju. Podprażoną zalewamy gorącym bulionem i gotujemy. Kasza nadaje kapitalnego lekko orzechowego smaku. Kurczaka wędzonego kroimy w cienkie plastry i wstawiamy do piekarnika do podgrzania. Podgrzane plastry układamy na talerzu, nalewamy zupę do talerza, dodajemy kiełki rzeżuchy, posypujemy startym serem, rzodkiewkami i na koniec posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Rurki francuskie z kremem z kaszy manny
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2 cukry wanilinowe
80 g kaszy manny
skórka z cytryny
500 g truskawek
biała czekolada
400 ml mleka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie tniemy na paski 2 cm szerokości i owijamy nimi foremki do rurek, smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym, do gotującego dodajemy kaszę mannę i mieszamy do powstania kremowej konsystencji. Do masy dodajemy czekoladę rozpuszczoną i skórkę z cytryny. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby masa zaczęła nam krzepnąć. Masą szprycujemy rurki z ciasta francuskiego. Truskawki mieszamy z sokiem z cytryny, skórką. Rurki podajemy z sałatką z truskawek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN