Zupa multiwitaminowa
Składniki:
500 g papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
1 puszka krojonych pomidorów
500 g marchewki
2 l wywaru warzywnego
garść liści bazylii
kilka listków szałwii
sól i pieprz
Przygotowanie:
Paprykę układamy na blasze do pieczenia, nacieramy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Pieczemy przez ok. 40 min. obracając co jakiś czas, aby cała papryka równo się opiekła. Po upieczeniu przekładamy do garnka, przykrywamy talerzem i odstawiamy na kilka minut, aby zaparowała (dzięki temu łatwiej będzie zdjąć skórkę). W tym czasie siekamy cebulę i czosnek, lekko podduszamy na oleju. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dusimy razem aż marchewka będzie miękka. Dodajemy obraną ze skóry paprykę i pomidory. Zalewamy wywarem, dodajemy zioła. Gotujemy ok. 30 min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na krem.
Tortille żytnie: meksykańska, grecka, włoska
Składniki:
1 l jogurtu naturalnego greckiego light
3 ogórki świeże
rukola
sałata lodowa
ser feta light
mozarella light
papryki: czerwona, zielona, pomarańczowa
2 pomidory
3 cebule białe
2 cebule czerwone
papryka słodka
natka pietruszki
2 papryczki chili
pieprz
sól
czosnek
Przygotowanie:
Tortille wypełnić ulubionymi dodatkami, polać sosem, zwinąć i podawać.
Chudy sernik
Składniki:
500 g chudego twarogu
250 g jogurtu naturalnego
3 jajka
80 g żytniej mąki
100 g miodu
Przygotowanie:
Twaróg mielimy dwa razy w maszynce do mielenia. Mieszamy z jogurtem naturalnym, roztrzepanymi jajkami, mąką i miodem. Otrzymaną masę przekładamy do okrągłej formy do pieczenia. Pieczemy przez 2 godz. w piekarniku rozgrzanym do 140º C. Po upieczeniu wyłączamy temperaturę i zostawiamy sernik w piekarniku do wystygnięcia.
Kulturystyczna klasyka - kurczak, ryż, brokuł
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
200 g ryżu
1 brokuł
1 kalafior
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Filety obficie przyprawiamy, nacieramy oliwą z oliwek. Wkładamy do woreczka. Dolewamy odrobinę soku z cytryny. Na kuchence podgrzewamy wodę do ok. 60-65º C (na kuchenkach indukcyjnych i ceramicznych to 4-5). Do wody wkładamy woreczek i gotujemy ok. 30 min. W tym czasie gotujemy ryż. Kalafiora i brokuł gotujemy tak, aby były al dente. Filety z kurczaka wyjmujemy z woreczka i obsmażamy na suchej patelni z każdej strony. Sos z woreczka przelewamy na patelnię i redukujemy o połowę. Sosem polewamy mięso i ryż.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN