W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja, królowała dziś soczewica. jakie potrawy można z niej przygotować? Crostini z brązową soczewicą i ogórkiem kwaszonym, zapiekankę z czerwoną cebulą nadziewaną zieloną soczewicą i żółtym lazurem, makaron sojowy z kiełkami soczewicy i sosem teriyaki oraz kruche babeczki z twarożkiem i czarną soczewicą beluga.
Mistrz Andrzej Polan zdradza swój przepis na najlepsze na świecie pączki. Najważniejsze, jeżeli chodzi o pączki, jest ciasto. Jak je zrobić? Jaką konfiturę dodać do pączków - wiśniową czy z owoców cytrusowych? Dziś Tłusty Czwartek, dlatego do woli możecie rozsmakowywać się w pączkach!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski serwował potrawy postwalentynkowe, czyli takie, które nie powinny były znaleźć się w romantycznym menu ze względu na ostry zapach i smak: flaczki, czosnek i ser.
W kuchni Dzień Dobry TVN Marta i Wiktoria Grycan przygotowały dla Was ucztę miłosną, czyli menu idealne na Walentynki. Figa - owoc miłości, orzeźwiająca mięta oraz rozgrzewające chili. Jak dziedziczki fortuny Grycana spędzają Dzień Zakochanych?
Mistrz kontra uczniowie, czyli szef kuchni i mentor Andrzej Polan kontra zwycięzcy pierwszej i drugiej edycji konkursu „Gotuj o wszystko”. Anna Starmach, Piotr Kucharski i Andrzej Polan spotkali się w kuchni Dzień Dobry TVN, by stoczyć kulinarny pojedynek. Do dyspozycji mieli te same składniki, z których musieli przygotować trzydaniowe menu, składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Ich pracę ocenili wybredni jurorzy: Maciej Nowak i Katarzyna Bosacka.
Frytka & Matka w gąszczu obowiązków zawodowych i prywatnych znaleźli jednak czas na odwiedzenie Dzień Dobry TVN i zmierzenie się z Piotrem Kucharskim w trudnej sztuce gotowania. Siły w tym pojedynku są nierówne 2:1, ale tylko jeden z zawodników potrafi gotować.
Anna Starmach radzi, by jako przystawkę na walentynkową kolację podać pierożki z ciasta filo, jako danie główne spaghetti z klopsikami i czerwonym winem lub risotto z krewetkami i szampanem, a na deser biszkoptowy torcik z truskawkami. Proste w przygotowaniu i smaczne! Zadowoli nawet najbardziej wybrednego kochanka.
Potrawę łudząco przypominającą współczesna pizzę znali już najprawdopodobniej starożytni Grecy. Były to płaskie placki smarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Współcześnie urozmaiciliśmy nieco tę włoską potrawę - pizzę można robić właściwie ze wszystkiego, choć klasyczna to ser mozzarella, sos pomidorowy i zioła. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski, w dniu międzynarodowego święta pizzy, przyrządził pizzę z... ziemniakami!
Z owocami, mięsem, warzywami lub po prostu taka, na którą w danej chwili mamy ochotę! Tarta to potrawa, która wymaga od nas wiele wyobraźni. A ile talentu kulinarnego? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Piotra Kucharskiego.
Mistrz Andrzej Polan poleca zdrowe, domowe kanapki z kurczakiem i ananasem oraz rybą i fasolą. Jakie są Wasze ulubione kanapki?
Siarczyste mrozy nie oszczędzają nas w tym roku, ale Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło mają na nie sposób! Przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN mocno rozgrzewające potrawy. Wypróbujcie przepisów na: kiczadi, ostry rosół, placki ziemniaczane z salsą z bakłażana i rozgrzewający indyjski deser.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy: mezzosopranistkę Małgorzatę Walewską, jej córkę Alicję Kokosińską oraz siostrę Małgorzaty - Justynę Walewską. Jakie są ich ulubione potrawy?
W dzisiejszej kuchni, razem z Anną Starmach, serwujemy potrawy, które rozgrzewają ciało, umysł i serce. Przekonajcie się sami, jak smakuje gulasz z czerwonym winem, zupa krem z porów i ziemniaków, sycący omlet i rozpływający się w ustach sernik czekoladowy z wiśniami.
Jaś, adzuki, mungo półksiężycowata, złota. W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Joseph Seeletso, bardziej znany jako Józek, przygotował dania z fasoli. Smacznego!
Joseph "Józek" Seeletso przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne lody i sorbety.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski udowodnił, że w krótkim czasie można przygotować pyszny i pełnowartościowy posiłek. Przekonajcie się sami!
Mistrz Andrzej Polan poleca żeberka po węgiersku, w kiszonej kapuście i żeberka z czekoladą i gorącymi malinami.
Inspiracją dla potraw, które przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej, są przepisy z książki „Zdrowi stulatkowie". Poznaj i wypróbuj przepisy kuchni długowieczności!
Zamiłowanie do jabłek! W naszej kuchni zwyciężczyni pierwszej edycji „Gotuj o wszystko” przygotowała m.in.: szarlotkę, tartę jabłkową oraz strudel jabłkowy.
Polska zajęła pierwsze miejsce w rankingu opracowanym przez Europejską Radę Informacji o Żywności - jemy najwięcej warzyw i owoców w Europie, a New York Times uznał niedawno Magdę Gessler za polską „guru food”, czyli kombinację Marthy Stewart, Gordona Ramsaya i Nigelli Lawson. Postanowiliśmy połączyć te dwie wspaniałe wiadomości i zaprosiliśmy do studia Dzień Dobry TVN kreatorkę smaku Magdę Gessler, która "wzięła w obroty" brukselkę i cykorię.
Ostre przyprawy pobudzają trawienie, poprawiają samopoczucie, a dzięki nim jemy mniej. Imbir, chilli, czosnek i pieprz nadają smaku delikatnym potrawom i czynią je bardziej intensywnymi. Co w naszej kuchni przyrządził kucharz Grzegorz Łapanowski?
Produkowana najczęściej w postaci tabliczek czekolady. W niektórych krajach popularna jako napój na wodzie lub mleku. Czekolada... gorzka, mleczna, biała, z dodatkami... A Ty, którą lubisz najbardziej? Piotr Kucharski przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania z dodatkiem czekolady.
Wypróbujcie przepisów mistrza Andrzeja Polana! Przekonajcie się, że naleśniki mogą mieć bardzo oryginalne smaki, jeżeli przygotuje się je z kaczką, kapustą i miodem lub z serem i boczkiem. A jakie są Twoje ulubione naleśniki?
Beata Kartowicz wraz z córką przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z twarogów świata - naszego polskiego twarogu, mascarpone i ricotty. Wypróbuj lasagne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i świeżą ricottą, naleśniki nadziewane twarożkiem, boczkiem i cebulą i sprawdź, jak smakują rurki z pomarańczowym kremem z serka mascarpone.
Polędwiczki i puree ziemniaczane to ulubiony zestaw obiadowy Kacpra Kuszewskiego. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy zwycięzce XIII edycji "Tańca z Gwiazdami". Czy poradzi sobie równie dobrze w naszej kuchni, jak w tanecznym show?
Kiedy Profesor gotuje, wygania żonę, Dr Lucynę Kirwil, ze swojego królestwa. Dla Profesora zdrowa kuchnia to smaczna kuchnia, a jego ulubione stwierdzenie to: „do każdego dania można dodać boczku”. Jego ulubiony mianownik to celownik. W kuchni Dzień Dobry TVN profesor Jerzy Bralczyk w towarzystwie żony, opowiedział o pierogach, kuchni mazowieckiej i tym, co był w stanie zjeść z miłości.
Tarta meksykańska z nachosami, bardziej europejska z cukinią i krewetkami, klasyczna - francuska oraz na słodko, z wiśniami w białej czekoladzie, ze śliwkami. W kuchni Dzień Dobry TVN królowała tarta i Anna Starmach.
Bliny z avocado i pieczona papryką, cielęcina z ciecierzycą, Józkowe bagnety z anyżem, czyli tzw. chrust. Zobacz najciekawsze przepisy w kuchni Dzień Dobry TVN!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, na które wydał tylko po 5 zł. Zobacz, jak minimalnym kosztem zrobić pyszne potrawy!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan zaprezentował przepisy na ciekawe dania ziemniaczane.