Siarczyste mrozy nie oszczędzają nas w tym roku, ale Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło mają na nie sposób! Przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN mocno rozgrzewające potrawy. Wypróbujcie przepisów na: kiczadi, ostry rosół, placki ziemniaczane z salsą z bakłażana i rozgrzewający indyjski deser.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy: mezzosopranistkę Małgorzatę Walewską, jej córkę Alicję Kokosińską oraz siostrę Małgorzaty - Justynę Walewską. Jakie są ich ulubione potrawy?
W dzisiejszej kuchni, razem z Anną Starmach, serwujemy potrawy, które rozgrzewają ciało, umysł i serce. Przekonajcie się sami, jak smakuje gulasz z czerwonym winem, zupa krem z porów i ziemniaków, sycący omlet i rozpływający się w ustach sernik czekoladowy z wiśniami.
Jaś, adzuki, mungo półksiężycowata, złota. W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Joseph Seeletso, bardziej znany jako Józek, przygotował dania z fasoli. Smacznego!
Joseph "Józek" Seeletso przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne lody i sorbety.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski udowodnił, że w krótkim czasie można przygotować pyszny i pełnowartościowy posiłek. Przekonajcie się sami!
Mistrz Andrzej Polan poleca żeberka po węgiersku, w kiszonej kapuście i żeberka z czekoladą i gorącymi malinami.
Inspiracją dla potraw, które przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej, są przepisy z książki „Zdrowi stulatkowie". Poznaj i wypróbuj przepisy kuchni długowieczności!
Zamiłowanie do jabłek! W naszej kuchni zwyciężczyni pierwszej edycji „Gotuj o wszystko” przygotowała m.in.: szarlotkę, tartę jabłkową oraz strudel jabłkowy.
Polska zajęła pierwsze miejsce w rankingu opracowanym przez Europejską Radę Informacji o Żywności - jemy najwięcej warzyw i owoców w Europie, a New York Times uznał niedawno Magdę Gessler za polską „guru food”, czyli kombinację Marthy Stewart, Gordona Ramsaya i Nigelli Lawson. Postanowiliśmy połączyć te dwie wspaniałe wiadomości i zaprosiliśmy do studia Dzień Dobry TVN kreatorkę smaku Magdę Gessler, która "wzięła w obroty" brukselkę i cykorię.
Ostre przyprawy pobudzają trawienie, poprawiają samopoczucie, a dzięki nim jemy mniej. Imbir, chilli, czosnek i pieprz nadają smaku delikatnym potrawom i czynią je bardziej intensywnymi. Co w naszej kuchni przyrządził kucharz Grzegorz Łapanowski?
Produkowana najczęściej w postaci tabliczek czekolady. W niektórych krajach popularna jako napój na wodzie lub mleku. Czekolada... gorzka, mleczna, biała, z dodatkami... A Ty, którą lubisz najbardziej? Piotr Kucharski przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania z dodatkiem czekolady.
Wypróbujcie przepisów mistrza Andrzeja Polana! Przekonajcie się, że naleśniki mogą mieć bardzo oryginalne smaki, jeżeli przygotuje się je z kaczką, kapustą i miodem lub z serem i boczkiem. A jakie są Twoje ulubione naleśniki?
Beata Kartowicz wraz z córką przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z twarogów świata - naszego polskiego twarogu, mascarpone i ricotty. Wypróbuj lasagne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i świeżą ricottą, naleśniki nadziewane twarożkiem, boczkiem i cebulą i sprawdź, jak smakują rurki z pomarańczowym kremem z serka mascarpone.
Polędwiczki i puree ziemniaczane to ulubiony zestaw obiadowy Kacpra Kuszewskiego. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy zwycięzce XIII edycji "Tańca z Gwiazdami". Czy poradzi sobie równie dobrze w naszej kuchni, jak w tanecznym show?
Kiedy Profesor gotuje, wygania żonę, Dr Lucynę Kirwil, ze swojego królestwa. Dla Profesora zdrowa kuchnia to smaczna kuchnia, a jego ulubione stwierdzenie to: „do każdego dania można dodać boczku”. Jego ulubiony mianownik to celownik. W kuchni Dzień Dobry TVN profesor Jerzy Bralczyk w towarzystwie żony, opowiedział o pierogach, kuchni mazowieckiej i tym, co był w stanie zjeść z miłości.
Tarta meksykańska z nachosami, bardziej europejska z cukinią i krewetkami, klasyczna - francuska oraz na słodko, z wiśniami w białej czekoladzie, ze śliwkami. W kuchni Dzień Dobry TVN królowała tarta i Anna Starmach.
Bliny z avocado i pieczona papryką, cielęcina z ciecierzycą, Józkowe bagnety z anyżem, czyli tzw. chrust. Zobacz najciekawsze przepisy w kuchni Dzień Dobry TVN!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, na które wydał tylko po 5 zł. Zobacz, jak minimalnym kosztem zrobić pyszne potrawy!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan zaprezentował przepisy na ciekawe dania ziemniaczane.
Dziś w naszej kuchni coś specjalnie dla mężczyzn: Leszek i Wiesław Lichota przedstawili przepisy inspirowane spektaklem „Dobry wieczór kawalerski".
W czterech województwach w Polsce właśnie rozpoczęły się ferie. Przed Jasiem, Gabrysią, Czarkiem także dwa tygodnie upragnionej laby. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Woźniak pokazał jak szybko, prosto i bezpiecznie przyrządzić podczas ferii pyszne smakołyki. Będzie trochę słodko, trochę słono, ale przede wszystkim zdrowo.
Do pieczywa , do mięsa, do ryb , do warzyw, do wszystkiego - jakie noże powinny znaleźć się w naszej kuchni? O czym należy pamiętać przy jego zakupie? Czy nóż drogi to zawsze nóż dobry? Piotr Kucharki przetestował noże na swoich potrawach: carpaccio wołowym, schabie z musztardą i tatarze z łososia.
Beata Kartowicz proponuje dania z przetworów przygotowanych na zimę. W jej menu znajduję się: zupa grzybowa z grzybów solonych, zapiekanka z kwaszonej kapusty i tapas z piklami. A na deser poleca szarlotkę...
Na antenę TVN wraca serial „Wszyscy kochają Romana”. Jest to nasz rodzima wersja popularnego amerykańskiego serialu "Everybody Loves Raymond". Perypetie głównego bohatera Raya Barone i jego rodziny to prawdziwy fenomen wśród amerykańskich sitcomów: dziewięć sezonów, 210 odcinków, trzynaście statuetek Emmy oraz kilkadziesiąt nominacji do tej i wielu innych nagród. Czy w Polsce serial odniesie także spektakularny sukces? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tamarę Arciuch razem z mężem Bartkiem Kasprzykowskim.
Widzowie TVN znają Michała Lewandowskiego z serialu „Majka”, w którym grał Adama Stankiewicza. W nowym serialu „Julia” gra Maćka Janickiego. Czy różni się Michał od serialowego Maćka i czy obaj potrafią gotować?
Było ich trzech - przynieśli mirrę, kadzidło i złoto. A nasza Anna Starmach do studia Dzień Dobry TVN przyniosła kandyzowane owoce, włoskie orzechy i dużo cukru. Z tych składników przygotowała przepyszne ciasta na święto Trzech Króli i, mało tego, ukryła w nich niespodziankę! Jaką?
Można je dodać do makaronu, ryżu, sałaty, można z nich także zrobić zupę lub podać jako danie główne... krewetki. na różne sposoby przygotował je w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji "Gotuj o wszystko". Czy Wy też lubicie, jak Piotr, krewetki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło postawił na słodkości: ciasto z winogronami i orzechami, tartę z migdałami, orzechami laskowymi i karmelem oraz jagodowe pączki.
Co jest gwarantem udanej imprezy Sylwestrowej? Według Anny Starmach na pewno super smaczne przystawki. W kuchni dzień Dobry TVN zaproponowała kilka z nich.