PIERSI KACZKI W SOSIE ŻURAWINOWYM
SKŁADNIKI:
2 piersi kaczki
Garść suszonej żurawiny
2 szczypty cynamonu
300ml czerwonego wina
1 ząbek czosnku
1 szalotka
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
2 gałązki rozmarynu
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kaczkę obsyp solą, pieprzem, cynamonem, skórę natnij po czym połóż na zimnej patelni, poczekaj aż skórka się przyrumieni i przewróć na drugą stronę. Po wstępnym podsmażeniu, wstaw mięso na 15-20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
W między czasie przygotuj sos: na patelni skarmelizuj cukier, po chwili dodaj ocet, całość zalej winem, dodaj rozmaryn, zgnieciony czosnek, przekrojoną cebulę, i żurawinę, podgrzewaj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, wtedy wyciągnij cebulę, czosnek, rozmaryn. Pokrojone piersi kaczki podawaj z sosem.
UDKA KURCZAKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI:
8 udek (pałek) kurczaka
4 marchewki
4 ziemniaki
3 szalotki
1 cukinia
Garść suszonych śliwek
Garść rodzynek
Garść czarnych oliwek
1 szklanka bulionu warzywnego
Marynata:
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki pieprzu cayenne
Pół łyżeczki mielonego szafranu
1 łyżeczka kurkumy
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Udka kurczaka obtocz we wszystkich przyprawach, odstaw na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki umyj i pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka, marchewkę i cukinię w bardzo grube plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie warzywa, połóż na nie lekko podsmażonego wcześniej kurczaka, całość posyp śliwkami, rodzynkami i oliwkami po czym zalej bulionem. Piecz pod przykryciem około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI
SKŁADNIKI:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 szklanki zielonego ugotowanego groszku
70g suszonych pomidorów
100g sera koziego
Pół szklanki orzechów laskowych
Garść świeżej mięty
50ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Garść płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
W misce wmieszaj ciecierzyce, groszek, pokrojone pomidory, podprażone orzechy. Całość posyp pokruszonym serem, podprażonymi płatkami migdałowymi, polej oliwą, posyp miętą i dopraw do smaku.
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI:
400g mieszanki różnych sałat
250g łososia
3 ugotowane ziemniaki
1 czerwona cebula
Garść pomidorków koktajlowych
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
½ pokrojonej papryczki chili
Sól, pieprz
Świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE:
Łososia skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, owiń w folię aluminiową i wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. W misce wymieszaj sałaty, dodaj pokrojone w ćwiartki ziemniaki, pomidory, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, na górze połóż rozdrobnionego łososia. Całość posyp prażonymi pestkami dyni i ziarnami słonecznika i polej dressingiem (aby go przygotować po prostu wymieszaj wszystkie podane składniki).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN