Piersi z kaczki i uda z kurczaka, czyli anatomia w kuchni

Jan Kliment
Jan Kliment
Tańczy, uczy tańca i zdobywa nagrody. W kuchni Dzień Dobry TVN, razem z Anią Starmach - jurorką programu "Masterchef", Jan Kliment przygotował piersi kaczki w sosie żurawinowym, udka z kurczaka z suszonymi śliwkami, sałatkę z ciecierzycą i orzechami laskowymi oraz sałatkę z łososiem. Smacznego!

PIERSI KACZKI W SOSIE ŻURAWINOWYM

SKŁADNIKI:

2 piersi kaczki

Garść suszonej żurawiny

2 szczypty cynamonu

300ml czerwonego wina

1 ząbek czosnku

1 szalotka

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki octu balsamicznego

2 gałązki rozmarynu

Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę obsyp solą, pieprzem, cynamonem, skórę natnij po czym połóż na zimnej patelni, poczekaj aż skórka się przyrumieni i przewróć na drugą stronę. Po wstępnym podsmażeniu, wstaw mięso na 15-20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

W między czasie przygotuj sos: na patelni skarmelizuj cukier, po chwili dodaj ocet, całość zalej winem, dodaj rozmaryn, zgnieciony czosnek, przekrojoną cebulę, i żurawinę, podgrzewaj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, wtedy wyciągnij cebulę, czosnek, rozmaryn. Pokrojone piersi kaczki podawaj z sosem.

UDKA KURCZAKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:

8 udek (pałek) kurczaka

4 marchewki

4 ziemniaki

3 szalotki

1 cukinia

Garść suszonych śliwek

Garść rodzynek

Garść czarnych oliwek

1 szklanka bulionu warzywnego

Marynata:

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki imbiru

2 łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżeczki pieprzu cayenne

Pół łyżeczki mielonego szafranu

1 łyżeczka kurkumy

Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Udka kurczaka obtocz we wszystkich przyprawach, odstaw na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki umyj i pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka, marchewkę i cukinię w bardzo grube plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie warzywa, połóż na nie lekko podsmażonego wcześniej kurczaka, całość posyp śliwkami, rodzynkami i oliwkami po czym zalej bulionem. Piecz pod przykryciem około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

SKŁADNIKI:

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

2 szklanki zielonego ugotowanego groszku

70g suszonych pomidorów

100g sera koziego

Pół szklanki orzechów laskowych

Garść świeżej mięty

50ml oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

Garść płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

W misce wmieszaj ciecierzyce, groszek, pokrojone pomidory, podprażone orzechy. Całość posyp pokruszonym serem, podprażonymi płatkami migdałowymi, polej oliwą, posyp miętą i dopraw do smaku.

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:

400g mieszanki różnych sałat

250g łososia

3 ugotowane ziemniaki

1 czerwona cebula

Garść pomidorków koktajlowych

2 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki pestek dyni

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki miodu

2 łyżki octu balsamicznego

½ pokrojonej papryczki chili

Sól, pieprz

Świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE:

Łososia skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, owiń w folię aluminiową i wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. W misce wymieszaj sałaty, dodaj pokrojone w ćwiartki ziemniaki, pomidory, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, na górze połóż rozdrobnionego łososia. Całość posyp prażonymi pestkami dyni i ziarnami słonecznika i polej dressingiem (aby go przygotować po prostu wymieszaj wszystkie podane składniki).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości