Słodkości na święta do Ani Starmach

Cynamon, kardamon i bakalie czyli świąteczne ciasteczka a'la Anna Starmach. Zobaczcie przepisy na kruche ciasteczka z orzechami i karmelem, ciasteczka z żurawiną i czekoladą, herbatniki z bakaliami i czekoladowe kulki. Które zapowiadają się najsmaczniej?

Kruche ciasteczka z orzechami i karmelem

Składniki:

350g mąki

200g masła

200g cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 jajko

1 żółtko

Pół łyżeczki cynamonu

Karmel:

4 łyżki cukru

4 łyżki śmietanki kremówki

Garść orzechów włoskich

Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszaj, zlep w kulkę i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto, wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach, przełóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Aby przygotować karmel wrzuć cukier na gorąca patelnie, gdy zacznie się topić i zmieniać kolor dodaj śmietankę, poczekaj aż składniki się połączą. Karmel nakładaj na ostudzone ciasteczka i jeszcze zanim stężeje przyklejaj do niech orzechy.

Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

Składniki:

500g mąki

250g masła

150g suszonej żurawiny

120g cukru

80g roztopione gorzkiej czekolady

50g posiekanych migdałów

Szczypta soli

1 łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie:Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka i powoli dodawaj mąkę. ciasto zlep w kulkę i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj, wykrawaj ciasteczka o dowolnej formie, piecz około 10 minut w temperaturze 190 stopniach. Po upieczeniu udekoruj płynną czekoladą.

Czekoladowe kulki

Składniki:

400g mąki

250g gorzkiej czekolady

120g masła

150g cukru

70g cukru pudru

3 jajka

Laska wanilii

Łyżeczka cukru do pieczenia

Przygotowanie:Czekoladę i masło roztapiaj w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i żółta wymieszaj. Do czekolady stopniowo dodawaj jajka i mąkę oraz ziarenka wanilii. Masę schładzaj w lodówce. Gdy będzie już wystarczająco twarda (po około 2 godzinach) lep z niej małe czekoladowe kuleczki, obtaczaj je w cukrze pudrze i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Schładzaj na kratce.

Włoskie herbatniki z bakaliami

Składniki:

100g migdałów bez skórki

50g posiekanej skórki pomarańczowej

1 jajko

1 łyżeczka cukru waniliowego

Pół szklanki drobnego cukru

Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Szklanka mąki

Przygotowanie:Mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Jajko ubij z cukrem za pomocą miksera, Stopniowo dodawaj mąkę, pod koniec wsyp migdały i skórkę pomarańczową. Z ciasta ulep podłużny gruby wałek. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20-25 minut. Ostudź. Gdy ciasto nie będzie już gorące pokrój go używając noża do chleba (z tzw. piłką ) na małe paseczki. Takie ciasteczka ułóż ponownie na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10-15 minut aż będą prawie całkowicie wysuszone i twarde. Podawaj z dobrą mocną herbatą!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości