Pikantne duszone warzywa z kaszą
Składniki:
1 paczka fasolki szparagowej żółtej Hortex
1 paczka marchewki mini Hortex
1 paczka leczo Hortex
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g kaszy pęczak
oliwa z oliwek
1 papryczka chilli
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni na oliwie aż będą miękkie. Dodać kaszę i mini marchewki Hortex przesmażyć całość przez chwilę. Podlać wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu. Gdy kasza wypije wodę, dolać kolejną porcję i tak aż kasza będzie miękka.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wsypać paczkę żółtej fasolki Hortex, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane połowę papryczki chilli. Smażyć przez 5-6 minut i przełożyć do dużego garnka. To samo zrobić z leczo Hortex. Fasolę i leczo, podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut.
Kaszę z marchewkami podawać z duszonymi warzywami.
Warzywa po chińsku z orzechowym dzikim ryżem
Składniki:
2 paczki mieszanki chińskiej Hortex
3 paczki dzikiego ryżu
100 g orzechów laskowych
6 łyżek masła
2 łyżki sosu sojowego
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
50 ml octu ryżowego lub winnego
olej do smażenia
pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. W dużej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać 3-4 łyżki oleju do smażenia. Dodać mieszanki chińskiej i smażyć na dużym ogniu około 10 minut ciągle mieszając. Dodać przyprawy sos sojowy, cukier i ocet. Wymieszać i dusić całość jeszcze chwilę. W tym czasie rozgrzać na patelni masło, dodać posiekane orzechy i smażyć je przez kilka minut na wolnym ogniu. Dodać ryż, wymieszać i dusić całość kilka minut, aby smaki się wymieszały.
Zupa warzywna z mleczkiem kokosowym
Składniki:
1 paczka bukiet warzyw kwiatowych Hortex
1 paczka brokułów w różyczkach Hortex
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 filety z piersi kurczaka
500 ml bulionu drobiowego
1 puszka mleka kokosowego
oliwa z oliwek
2 łyżeczki pikantnego curry
sól i pieprz
pęczek kolendry (ewentualnie doniczka) -do posypania
lub
pęczek dymki
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli oraz curry. Smażyć aż cebula będzie miękka. Dodać pokrojone filety z kurczaka w kostkę. Smażyć 2-3 minuty. Dodać paczkę bukietu warzyw kwiatowych oraz paczkę brokułów w różyczkach. Smażyć całość przez około 10 minut. Dodać bulion i mleczko kokosowe. Gotować około 20-30 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać listkami kolendry lub posiekaną cebulą dymką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN