Zupa z zielonej fasolki
Składniki:
1 paczka Fasolki szparagowej Hortex
1 litr bulionu warzywnego
100 g szynki wędzonej
5 ziemniaków
2 marchewki
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
oliwa z oliwek
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek i por posiekać i poddusić na maśle i na oliwie. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone w krążki marchewki oraz Fasolkę szparagową Hortex. Całość dusić przez kilka minut. Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem warzywnym i gotować. Na koniec pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę wrzucić do zupy, przyprawiając solą i pieprzem. Podawać z grzankami.
Kurczak po meksykańsku
Składniki:
2 paczki Mieszanki meksykańskiej Hortex
1 cały kurczak
1 cebula
1 limonka
olej do smażenia
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki chilli
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka podzielić na części (skrzydełka, udka, podudzia, filety) i przełożyć do miski. Dodać przyprawy oraz limonkę pokrojoną w plasterki. Całość odstawić na godzinę do zamarynowania. Po tym czasie obsmażyć kurczaka z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Później dodać zawartość dwóch paczek Mieszanki meksykańskiej Hortex i poczekać, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec kurczaka przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie ostrą papryką. Podawać z ryżem.
Kruche ciasto podwójnie wiśniowe
Składniki:
2 paczki Wiśni Hortex
450 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
200 g cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i dodać pokrojone na kawałki masło. Następnie zagnieść całość palcami, dosypując cukier, tak by powstała kruszonka. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody, połączyć z mąką i wyrobić ciasto (jeśli będzie za suche, dodać jeszcze łyżkę wody). Dwie trzecie gotowego ciasta zawinąć w folię i włożyć na jakiś czas do lodówki, a resztę do zamrażarki.
Tymczasem jedną paczkę Wiśni Hortex przesmażyć z cukrem, by powstała konfitura, a drugą rozmrozić i odsączyć na sicie (sok dodać do wiśni na patelni).
Następnie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 22-24 cm. Na wierzch nałożyć konfiturę i odsączone wiśnie, a dodatkowo starte (na tarce o dużych oczkach) ciasto przechowywane w zamrażarce. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC mniej więcej przez 45-50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN