Tatar i filet z łososia. Kanadyjskie przepisy uczestnika MasterChefa i Ani Starmach

W poniedziałkowy poranek do naszej kuchni zawitali: Anna Starmach, jurorka programu "MasterChef" i Charles Daigneault, uczestnik programu, który wczoraj odpadł z "MasterChefa". Charles świetnie, jak na Kanadyjczyka przystało, zna się na syropie klonowym, ale w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował tatara z łososia i smażony filet z łososia. Te potrawy często i chętnie jedzą Kanadyjczycy. Jakiego łososia lubi Marcin Prokop? Czy Prokop zapisze się na kurs gotowania?

PRZEPISY ANNY

Curry z łososiem i dynią

Składniki:

400g dyni hokakido

250g filetu z łososia

1 mała cebula

4cm świeżego imbiru

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

2 pędy trawy cytrynowej

1 puszka mleka kokosowego

10 pomidorków koktajlowych

Duża szczypta: kuminu, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek, imbir, trawę cytrynową, cebulę i chili i drobno podkrój, przysmaż na odrobinie oliwy lub oleju, dynię pokrój w 2 cm kostkę, dodaj do cebuli, smaż przez chwilę, dodaj resztę przypraw dodaj mleczko kokosowe. Gotuj pod przykryciem około 20 minut. Łososia pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z dynią, dodaj pokrojone pomidory, gotuj około 5 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą i ryżem.

Łosoś z awokado i mango

Składniki:

400g filetu z łososia

1 awokado

1 mango

1 czerwona cebula

Pół papryczki chili

Świeża kolendra

Sok z limonki

Oliwa z oliwek

Świeża mięta

Przygotowanie:

Awokado, mango, cebulę i pomidory pokrój w kostkę, przełóż do miski. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z limonki, posiekane chili, następnie wymieszaj z sałatką. Łososia smaż na grillowej patelni, jedynie kilka minut tak aby w środku cały czas był mocno różowy. Podawaj z salsą z awokado, świeżą miętą i kolendrą.

PRZEPISY CHARLESA

Tatar z łososia

Składniki:

Filet z łososia

Łosoś wędzony w plasterkach

2 limonki

1 melon

Koperek

Bazylia

3 pomarańcze

Laska wanilii

Sól , pieprz, cukier

Oliwa z oliwek

1 ogórek

2 pomidory

1 czerwona cebula

Smażony filet z łososia

Składniki:

Filet z łososia

1 Seler

Śmietanka 30 %

3 jabłka

Woda

Grzanki

Natka pietruszki, świeży tymianek, sól, pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!