SERNIK CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI
500g sera białego dwukrotnie mielonego
500g mascarpone
300g czekolady deserowej
200ml śmietanki kremówki
200g cukru
4 jajka
1 laska wanilii
1 łyżka kakao
Polewa owocowa:
300g wiśni
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Spód:
200g herbatników
80g masła
1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, jajka ubij z cukrem dodaj ziarenka wanilii i kakao, sery wymieszaj mikserem stopniowo dodawaj czekoladę i jaja. Herbatniki mocno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i kakao. Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy. Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z masa serową, wyłóż na herbatniki. Piecz około godziny w 180 stopniach, studź w uchylonym piekarniku. Wiśnie podgrzej, odlej odrobinę soku, wymieszaj go z cukrem i mąką, i dodaj do wiśni, wymieszaj. Ostudzony sernik udekoruj polewą owocową
MINI SERNICZKI Z ORZECHAMI I KARMELEM
500g sera mielonego trzykrotnie
150g orzechów wysokich
100ml śmietanki kremówki
60g cukru
3 tabliczki białej czekolady
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Śmietankę ubij na sztywno. Czekolad rozpuść w kąpieli wodnej wymieszaj z serem, dodaj rozpuszczoną żelatynę, skórkę pomarańczowa, cukier waniliowy, wymieszaj, stopniowo dodawaj śmietankę. Przełóż do małych sylikonowych foremek. Po 4 godzinach spędzonych w lodówce serniczki są gotowe. Polej je karmelem (przygotowanym z cukru i wody) i udekoruj orzechami.
SERNIK TRADYCYJNY
5 jajek
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki maki ziemniaczanej
1kg sera białego dwukrotnie mielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
kostka masła
szklanka cukru
garść rodzynek
garść skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka utrzyj z cukrem, dodawaj miękkie masło, mąkę ziemniaczaną i kaszę, wszystko wymieszaj mikserem, stopniowo dodawaj ser. Białka ubij na sztywno, wymieszaj z masa serową, dodaj bakalie, wymieszaj ponownie. Masę przełóż do tortownicy i piecz około półtorej godziny w 160 stopniach.
MAŁE SERNICZKI Z MUSEM MALINOWYM
400g sera białego dwukrotnie mielonego
200g malin
100g drobnego cukru
100g sera mascarpone
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 białko
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Maliny zmiksuj z cukrem na mus. Sery wymieszaj z żółtkami i białkiem, dodaj cukier (100g) i mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Masę przelej do małych żaroodpornych foremek, na wierzchu połóż 1-2 łyżki musu malinowego. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN