Sernik tradycyjne i w wersji mini. Proste przepisy Ani Starmach

Serniki i serniczki - nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Anna Starmach, w kuchni Dzień Dobry TVN, zdradziła nieskomplikowane przepisy na serniki. Z tymi przepisami sernik nie może się nie udać!

SERNIK CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

500g sera białego dwukrotnie mielonego

500g mascarpone

300g czekolady deserowej

200ml śmietanki kremówki

200g cukru

4 jajka

1 laska wanilii

1 łyżka kakao

Polewa owocowa:

300g wiśni

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Spód:

200g herbatników

80g masła

1 łyżka kakao

PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, jajka ubij z cukrem dodaj ziarenka wanilii i kakao, sery wymieszaj mikserem stopniowo dodawaj czekoladę i jaja. Herbatniki mocno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i kakao. Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy. Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z masa serową, wyłóż na herbatniki. Piecz około godziny w 180 stopniach, studź w uchylonym piekarniku. Wiśnie podgrzej, odlej odrobinę soku, wymieszaj go z cukrem i mąką, i dodaj do wiśni, wymieszaj. Ostudzony sernik udekoruj polewą owocową

MINI SERNICZKI Z ORZECHAMI I KARMELEM

500g sera mielonego trzykrotnie

150g orzechów wysokich

100ml śmietanki kremówki

60g cukru

3 tabliczki białej czekolady

2 łyżki skórki pomarańczowej

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżki wody

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Śmietankę ubij na sztywno. Czekolad rozpuść w kąpieli wodnej wymieszaj z serem, dodaj rozpuszczoną żelatynę, skórkę pomarańczowa, cukier waniliowy, wymieszaj, stopniowo dodawaj śmietankę. Przełóż do małych sylikonowych foremek. Po 4 godzinach spędzonych w lodówce serniczki są gotowe. Polej je karmelem (przygotowanym z cukru i wody) i udekoruj orzechami.

SERNIK TRADYCYJNY

5 jajek

3 łyżki kaszy manny

3 łyżki maki ziemniaczanej

1kg sera białego dwukrotnie mielonego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

kostka masła

szklanka cukru

garść rodzynek

garść skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka utrzyj z cukrem, dodawaj miękkie masło, mąkę ziemniaczaną i kaszę, wszystko wymieszaj mikserem, stopniowo dodawaj ser. Białka ubij na sztywno, wymieszaj z masa serową, dodaj bakalie, wymieszaj ponownie. Masę przełóż do tortownicy i piecz około półtorej godziny w 160 stopniach.

MAŁE SERNICZKI Z MUSEM MALINOWYM

400g sera białego dwukrotnie mielonego

200g malin

100g drobnego cukru

100g sera mascarpone

2 żółtka

2 łyżki cukru

1 białko

1 łyżka maki ziemniaczanej

1 łyżka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE:

Maliny zmiksuj z cukrem na mus. Sery wymieszaj z żółtkami i białkiem, dodaj cukier (100g) i mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Masę przelej do małych żaroodpornych foremek, na wierzchu połóż 1-2 łyżki musu malinowego. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości