Śledzik z koprem
Składniki:
1 koper włoski
1 pęczek pietruszki
100 ml oliwy
5 łyżek octu winnego
1 łyżeczka cukru
2 kwaśne jabłka
sok z jednej cytryny
sól i pieprz
6-7 płatów solonego śledzia
Koper pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pietruszkę (tylko listki) zmiksować z oliwą, octem cukrem, solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polać koper, wymieszać i odstawić do zamarynowania. W tym czasie namoczyć śledzia w mleku. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Jabłka ułożyć na talerzach, na wierchu osuszonego śledzia, a na wierzch zamarynowany koper. Całość polać odrobiną marynaty z kopru.
Składniki:
1 cebula pokrojona w kostkę
1 marchewka starta na tarce
3 łyżki oliwy
200 g wątróbki drobiowej
500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
1 jajko
8 łyżek płatków owsianych plus porcja do posypania formy
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
masło do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Cebulę i marchewkę podsmażyć na oliwie aż będą miękkie. Dodać wątróbkę i smażyć kilka minut. Warzywa z wątróbką zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, płatkami owsianymi i przyprawami. Przełożyć do podłużnej foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę.
Składniki:
6 dużych jajek
200 g cukru
120 g mąki pszennej
50 g kakao
cukier puder do posypania
150 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
2 łyżki kakao w proszku
400 ml kremówki 30%
150 g rozmrożonych malin (opcjonalnie)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Resztę cukru ubić z żółtkami na puszystą i klejącą masę. Mąkę wymieszać z kakao i połączyć wszystko razem, delikatnie mieszając. Mieszankę wylać na przygotowaną blachę i wyrównać powierzchnię łyżką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec okolo 12-14 minut. Wyjąć, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w formie aż ciasto ostygnie.Na blacie wyłożyć papier do pieczenia. Jednym sprawnym ruchem obrócić blachę z ciastem na papier. Podnieść formę i delikatnie zdjąć papier przyklejony do ciasta. Ubić śmietanę z odrobiną cukru pudru na sztywną masę. Następnie rozsmarować na cieście. Jeśli używamy to posypać pow ierzchu maliny. Następnie przy pomocy papiery na którym leży ciasto zwijamy roladę i przekłądamy na telerz. Odcinamy 2 cm z jednego końca i układamy na cieście. Masło ucieramy dodając mieszankę cukru i kakao. Ucieramy tak długo aż uzyskamy puszysty i pozbawiony kryształków krem. Kremem smarujemy całe ciasto. Następnie przypomocy np. patyczków do szaszłyków robimy podłużne rowki przypominające fakturę kory drzewa. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN