Bigos z wędzonym tofu
Składniki:
0,7 kg kwaszonej kapusty
1/2 główki małej kapusty świeżej
6 suszonych śliwek(najlepiej wędzonych)
mały słoik (200 g ) koncentratu pomidorowego
4 ziarenka jałowca
5 ziarenek pieprzu
1 liść laurowy
1 cebula
1/3 szklanki delikatnej oliwy z oliwek
kostka wędzonego tofu (ok.200 g)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy poszatkowaną świeżą kapustę, kapustę kiszoną, drobno pokrojone śliwki, zmielony jałowiec i pieprz i liść laurowy. Całość dusimy na małym ogniu ok. 45 min. (jeżeli zacznie się przypalać , podlewamy wodą). Na patelni na dwóch łyżkach oliwy przyrumieniamy pokrojone w kostkę tofu. Z kapusty wyjmujemy liść laurowy, dodajemy koncentrat i przysmażone tofu i dusimy kolejne 20 min.
Boczniak w panierce
Składniki:
250 g boczniaków
½ szklanki mąki ryżowej
½ szklanki mąki kukurydzianej
woda
¼ łyżeczki soli
olej ryżowy do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Mąkę ryżową i kukurydzianą mieszamy w misce z solą i dodajemy tyle wody, by uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Boczniaki ugniatamy łyżką w celu rozbicia (jak w przypadku kotletów schabowych, powinny mieć jednakową grubość i być dość cienkie), moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym, aż się przyrumienią.
Sos tatarski
majonez:
1 łyżka mąki z tapioki
100 g silken tofu (pół kostki)
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka soli jajecznej (sól dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, tzw. czarna sól z Himalajów)
sok z 1/3 cytryny
olej ryżowy lub z pestek winogron
pieczarki z octu
korniszony z octu
pieprz
Przygotowanie:
W małym garnuszku zagotowujemy 1/4 szklanki wody razem z mąką z tapioki. Cały czas mieszamy, aż powstanie przezroczysty, gęsty kisiel. Dodajemy silken tofu, musztardę, cukier, sól jajeczną, sok z cytryny i miksujemy ręcznym blenderem. Powoli wlewamy olej, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Pieczarki i korniszony kroimy w drobną kostkę i łączymy z majonezem. Dodajemy pieprz do smaku. Majonez możemy wykorzystać do świątecznej, polskiej sałatki, zmieszać z chrzanem itp.
Surowy makowiec bez cukru
Składniki:
Spód:
100 g orzechów włoskich
100 g szklanki orzechów laskowych
200 g rodzynek
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
masa makowa:
1 szklanka mielonego, suszonego maku (do dostania w większości supermarketów)
3/4 szklanki mleka kokosowego
100 g orzechów nerkowca
1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu
skórka otarta z jednej pomarańczy
polewa:
1/4 szklanki syropu buraczanego (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
3 łyżki kakao lub karobu
orzechy włoskie do posypania
skórka otarta z pomarańczy
Przygotowanie:
Orzechy mielimy w robocie kuchennym na drobny granulat. Dodajemy rodzynki i mielimy dalej, aż masa zacznie się łączyć. Dodajemy gałkę i sól. Całość powinna przypominać kruche ciasto. Masę rozkładamy w tortownicy posmarowanej olejem. Mak mieszamy z mlekiem kokosowym i zostawiamy na noc. Nerkowce zalewamy wodą i moczymy przez noc. Wszystkie składniki miksujemy razem. Masę przekładamy na spód. Wyrównujemy i wylewamy na nią polewę. Posypujemy poszatkowanymi orzechami włoskimi i skórką otartą z pomarańczy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN