Smaki świata

Już jutro rusza przegląd filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest. W tym roku przegląd zagości, aż w czterech miastach Polski. Naszym gościem, w kuchni Dzień Dobry TVN, był Paweł Loroch, który poprowadzi ten kulinarny festiwal.

AFRYKA: Owoce egzotyczne (ananas i inne) w gorącej, pikantnej czekoladzie

Składniki:

świeże owoce

200 g gorzkiej czekolady z zawartością kakao powyżej 60%

250 g śmietanki 30% tłuszczu

400 ml mleka

laska wanilii

papryczka chili

cukier trzcinowy

szczypta soli

Przygotowanie:

Śmietankę zagotuj z mlekiem i miąższem wanilii. Czekoladę pokrusz, chili posiekaj bardzo drobno. Zestaw garnek z mlekiem i śmietanką z ognia, dodaj czekoladę, chili, cukier. Rozpuść mieszając, po czym zagotuj całość ostrożnie, aż zgęstnieję i rozniesie po okolicy aromat czekolady. Czekoladę wlej do miseczki i postaw na środku talerza pełnego pokrojonych owoców.

AZJA: Hummus z suszonymi pomidorami

2 puszki ciecierzycy

2 łyżki sezamowej pasty tahini

mały słoik suszonych pomidorów w oliwie

sok z 1 cytryny

2 ząbki czosnku

sól

opakowanie chlebków pitta

Przygotowanie:

Ciecierzycę osącz na sicie, zostawiając nieco zalewy. Przełóż do blendera, dodaj tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i pokrojone drobno pomidory. Zmiksuj całość na pastę, rozrzedzając ją w miarę potrzeby zalewą z ciecierzycy. Przełóż hummus do misy i oblej lekko oliwą z pomidorów. Chlebki pitta podgrzej w piecu, podawaj z hummusem.

EUROPA: Ciastka francuskie z konfiturą cebulową i kozim serem

Składniki:

płat świeżego ciasta francuskiego

4 duże czerwone cebule

czerwone wino

cukier trzcinowy

rodzynki

sól

masło

kozi ser (świeża roladka, bardziej kremowa niż sucha) świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Cebule posiekaj i uduś na maśle z winem, cukrem, masłem, rodzynkami i szczyptą soli, aż powstanie gęsta, aromatyczna konfitura. Ciasto francuskie potnij na kwadraty, każdy nakłuj widelcem i upiecz na jasno złoto. Po upieczeniu nałóż na każdy nieco konfitury, udekoruj serem i posiekanym rozmarynem. Przed podaniem podpiecz je jeszcze przez chwilę, by całość nabrała rumieńców.

AMERYKA: Sumo dogs, czyli kanadyjskie hot dogi w orientalnej aranżacji (przepis z mojej książki, "Atlas Kanapek Świata")

4 bułki do hot dogów (do przekrojenia)

4 parówki

wasabi

serek śmietankowy

imbir marynowany

sałata karbowana

sezam

majonez

cukier

Przygotowanie:

Bułki i parówki podgrzej jak należy. Wasabi wymieszaj z serkiem śmietankowym. Imbir pokrój w paseczki. Sezam upraż na suchej patelni, aż stanie się złoty. Majonez dopraw szczyptą cukru. Składaj hot dogi, smarując bułkę serkiem wasabi i majonezem, dając do środka liść sałaty, parówkę, imbir i świeżo prażony sezam.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości