AFRYKA: Owoce egzotyczne (ananas i inne) w gorącej, pikantnej czekoladzie
Składniki:
świeże owoce
200 g gorzkiej czekolady z zawartością kakao powyżej 60%
250 g śmietanki 30% tłuszczu
400 ml mleka
laska wanilii
papryczka chili
cukier trzcinowy
szczypta soli
Przygotowanie:
Śmietankę zagotuj z mlekiem i miąższem wanilii. Czekoladę pokrusz, chili posiekaj bardzo drobno. Zestaw garnek z mlekiem i śmietanką z ognia, dodaj czekoladę, chili, cukier. Rozpuść mieszając, po czym zagotuj całość ostrożnie, aż zgęstnieję i rozniesie po okolicy aromat czekolady. Czekoladę wlej do miseczki i postaw na środku talerza pełnego pokrojonych owoców.
AZJA: Hummus z suszonymi pomidorami
2 puszki ciecierzycy
2 łyżki sezamowej pasty tahini
mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
sól
opakowanie chlebków pitta
Przygotowanie:
Ciecierzycę osącz na sicie, zostawiając nieco zalewy. Przełóż do blendera, dodaj tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i pokrojone drobno pomidory. Zmiksuj całość na pastę, rozrzedzając ją w miarę potrzeby zalewą z ciecierzycy. Przełóż hummus do misy i oblej lekko oliwą z pomidorów. Chlebki pitta podgrzej w piecu, podawaj z hummusem.
EUROPA: Ciastka francuskie z konfiturą cebulową i kozim serem
Składniki:
płat świeżego ciasta francuskiego
4 duże czerwone cebule
czerwone wino
cukier trzcinowy
rodzynki
sól
masło
kozi ser (świeża roladka, bardziej kremowa niż sucha) świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Cebule posiekaj i uduś na maśle z winem, cukrem, masłem, rodzynkami i szczyptą soli, aż powstanie gęsta, aromatyczna konfitura. Ciasto francuskie potnij na kwadraty, każdy nakłuj widelcem i upiecz na jasno złoto. Po upieczeniu nałóż na każdy nieco konfitury, udekoruj serem i posiekanym rozmarynem. Przed podaniem podpiecz je jeszcze przez chwilę, by całość nabrała rumieńców.
AMERYKA: Sumo dogs, czyli kanadyjskie hot dogi w orientalnej aranżacji (przepis z mojej książki, "Atlas Kanapek Świata")
4 bułki do hot dogów (do przekrojenia)
4 parówki
wasabi
serek śmietankowy
imbir marynowany
sałata karbowana
sezam
majonez
cukier
Przygotowanie:
Bułki i parówki podgrzej jak należy. Wasabi wymieszaj z serkiem śmietankowym. Imbir pokrój w paseczki. Sezam upraż na suchej patelni, aż stanie się złoty. Majonez dopraw szczyptą cukru. Składaj hot dogi, smarując bułkę serkiem wasabi i majonezem, dając do środka liść sałaty, parówkę, imbir i świeżo prażony sezam.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN