Łosoś na parze
Składniki:
1 cebula
2 łyżki masła
50 g namoczonych grzybów
200 g kiszonej kapusty
2 filety z łososia (300 g/szt.)
10 suszonych śliwek
garść rodzynek
3 łyżki maku
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 10 minut. Nacisnąć przycisk START. Do misy urządzenia włożyć masło, usmażyć na nim pokrojoną cebulę. Dodać posiekane grzyby a pod koniec podgotowaną kiszoną kapustę. Wszystko razem poddusić, doprawić solą i pieprzem. Filety z łososia przyprawić solą i pieprzem. Na jeden z filetów wyłożyć farsz i przykryć drugim. Wszystko razem związać aby farsz nie wypadł. Rybę ułożyć na przystawce do gotowania na parze, obok ułożyć śliwki i rodzynki. Do miski naczynia wlać 300 ml wody. Włożyć do urządzenia naczynie do gotowania na parze i zamknąć pokrywę. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEAM. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 30 minut. Nacisnać przycisk START. Po tym czasie ułożyć rybę na talerzu. Pokroić na kawałki. Posypać rodzynkami i śliwkami oraz przyprażonym na patelni maku.
Zupa grzybowa z kluseczkami
Składniki:
80 g suszonych prawdziwków
700 g włoszczyzny
listek ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
sok z cytryny
pieprz i sól
Kluseczki:
250 g mąki pszennej razowej
100 ml wody
150 ml mleka
3 jajka
2 szczypty soli
Sposób przygotowania:
Kluseczki:
Wszystkie składniki na kluseczki wymieszać ze sobą przy pomocy miksera. Ciasto powinno przypominać gęste ciasto na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste dodać wody lub jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. Wlać 1,5l wody do misy urządzenia i dodać 1 łyżeczkę soli. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 10 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START. Gdy woda się zagotuje włożyć do urządzenia przystawkę do gotowania na parze. Wylać na nią ciasto i rozetrzeć drewnianą łyżką. Kluseczki gotować aż wypłyną na powierzchnię wody. Kluseczki odcedzić na przystawce do gotowania na parze. Wlać 2,5 l wody do misy urządzenia i dodać do niej wypłukane grzyby.Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 40 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START. Po około 10 minutach umieścić w misie obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca 40-minutowego programu.
Zupę przecedzić, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Klarowny bulion grzybowy podawać z kluseczkami oraz grzybami pokrojonymi w paski.
Piernik
Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju
2 łyżki przyprawy do piernika
5 łyżek konfitury np. z czarnej porzeczki
opcjonalnie: bakalie
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Ubić białka, dodać żółtka, cukier, miód i ubijać do uzyskania puszystej masy. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do misy urządzenia.
Nacisnąć przycisk MENU, wybrać program BAKE, wybrać temperaturę 180°C oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas 1 godzinę. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.
Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu Ciasto wyjąć z formy, wystudzić przełożyć konfiturą. Czekoladę rozpuścić z masłem i polać polewą ciasto i posypać migdałami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN