Zapiekany makaron z owocami
Składniki:
300g makaronu kokardki
200g truskawek (mogą być mrożone ze względu na sezonowość produktu)
100g malin (mogą być mrożone ze względu na sezonowość produktu)
4 łyżki serka mascarpone
50g płatków migdałowych
2 łyżki brązowego cukru
Laska wanilii
Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj rozmrożone owoce, laskę wanilii i szczyptę cynamonu. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, połowę sosu owocowego zmiksuj na gładką masę. Makaron ugotuj al. dente, przełóż go do małych żaroodpornych naczyń dodaj sos owocowy, do każdego z nich daj też trochę serka mascarpone i łyżkę płatków migdałowych, zapiekaj przez kilka minut w piekarniku z włączoną funkcją grill.
Spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym
Składniki:
500g makaronu spaghetti
100g tartego parmezanu
bazylia
pulpeciki:
500g mielonego mięsa wołowego
Tymianek
2 łyżki bułki tartej
2 pokrojone drobno ząbki czosnku
1 posiekana drobno cebula
Sól, pieprz
Sos:
2 puszki pomidorów pelati
1 cebula
2 ząbki czosnku
Oregano
Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj dokładnie, lep małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smaż ja na odrobinie oliwy z oliwek. Osobno przygotuj sos: cebule i czosnek obierz i drobno pokrój przysmaż ja na oliwie, po chwili dodaj pomidory, gotuj na małym ogniu około 10 minut, po tym czasie zmiksuj sos na gładką masę, wrzuć do niego klopsiki, gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut. W między czasie ugotuj makaron al. dente. Spaghetti podawaj z sosem, klopsikami, parmezanem i świeżą bazylią.
Makaron w sosie serowym
Składniki:
300 g makaronu literki
100 ml mleka
300 ml śmietanki kremówki
100 g tartego parmezanu
150 g szynki długo dojrzewającej pokrojonej w cienkie paseczki. Może być również zwykła szynka jako alternatywa dla dzieci
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz czarny
Pieprz biały
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużym garnku ugotuj makaron na pół twardo, odcedź. W dużym naczyniu wymieszaj mleko, śmietanę, parmezan, pokrojoną szynkę, dodaj odrobinę gałki soli i pieprzu. Makaron przełóż do żaroodpornego naczynia, zalej sosem śmietanowym i piecz około 20 minut.
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym
Składniki:
300g makaronu świderki
200g piersi z kurczaka
Garść suszonych pomidorów
Świeży tymianek
50g tartego parmezanu
200ml śmietanki kremówki
Garść orzechów włoskich
Garść pomidorków koktajlowych
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Bazylia
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w małe paseczki, obsyp tymiankiem, solą, pieprzem, przysmaż na odrobinie oliwy z oliwek, po kilku minutach mięso zalej śmietanką, zagotuj, dodaj pokrojone suszone pomidory, gotuj przez kilka minut, dopraw do smaku. Makaron ugotuj al dente podawaj z sosem, małymi pomidorkami i bazylią.
Więcej na: www.zbozesmakuje.tvn.pl
zboże smakuje zboze smakuje zbozesmakuje
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN