Kruche ciasto z serem pleśniowym, persymoną i orzechami
Składniki na spód ciasta: 400g mąki 200g masła 4 łyżki wody 50g orzechów laskowych sól
Przygotowanie spodu: Orzechy laskowe ścieramy na tarce lub miksujemy, mieszamy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ciasto i po chwili odpoczynku wylepiamy nim formę do tarty. Wypiekamy cienki spód.
Składniki masy: 3 szt. persymony 4 łyżki miodu akacjowego 200g orzechów włoskich 50g masła 200g sera pleśniowego typu Lazur 200ml śmietany 3 żółtka cynamon
Przygotowanie masy: Persymonę obieramy i kroimy w małe cząstki. Wrzucamy na patelnię, kiedy zaczną się przyrumieniać dodajemy miód, szczyptę cynamonu. Następnie dodajemy masło i orzechy włoskie . śmietanę zagotowujemy, dodajemy ser pleśniowy. Razem dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka. Masę wylewamy na podpieczony spód, na wierzch wykładamy persymonę z orzechami włoskimi. Wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni około 20 minut.
Kasza jęczmienna z grzybami, słonecznikiem i duszona pierś z gęsi z brukselką
Składniki: 200g kaszy jęczmiennej 150g borowików mrożonych ok. 600ml bulionu warzywnego 200g ziaren słonecznika 2 szt. piersi z gęsi 3 cebule seler 3 łyżki musztardy Dijon kilka brukselek sól, pieprz czarny kminek olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi z gęsi dokładnie oprószamy solą, pieprzem czarnym, kminkiem. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry cebuli, plastry selera korzennego. Układamy na to piersi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. po 20 minutach temperaturę zmniejszamy do 180 stopni, podlewamy 200ml wody z musztardą Dijon i pieczemy. Co jakiś czas mięso polewamy powstającym sosem. ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kaszę, szklimy wszystko razem i zaczynamy powoli podlewać gorącym bulionem. Następnie dodajemy borowiki, wszystko razem mieszamy, podlewamy nadal bulionem n a koniec dodając ziarna słonecznika, masło i siekaną natkę pietruszki. Gęś podajemy na kaszy, listki smażonej brukselki na maśle.
Zawijane ciasto z żurawiną, czekoladą i migdałami
Składniki: 300g gorzkiej czekolady 300g żurawiny 250g migdałów 50g masła cynamon
Przygotowanie masy:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy posiekane migdały, zmieloną żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
500g mąki
ok.200ml mleka
3 żółtka
100g cukru
jajko
100g masła
40g drożdży
szczypta soli
Przygotowanie:
Z podgrzanego mleka, drożdży, łyżki cukru oraz 2-3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Po wyrośnięciu rozczyn łączymy z ubitymi jajkami z cukrem, mąką, szczyptą soli i rozpuszczonym masłem. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, po wyrośnięciu rozwałkowujemy na cienki arkusz. Słodki farsz nakładamy jak farsz do pasztecików, zawijamy raz i odcinamy, takie ruloniki układamy w okrągłej blaszce do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy migdałami w płatkach. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN