Kwaśnica z Podhala, małopolski sernik wiedeński, kiszka ziemniaczana z Podlasia, kujawska czarnina z golcami, kluski śląskie z dziurką - to tylko niektóre z typowo regionalnych potraw, które z powiedzeniem możemy przyrządzić w domu. W kuchni Dzień Dobry TVN restauratorka Aneta Kręglicka pokazała jak.
Jak łączyć smaki? Czy jest jakaś metoda? Foodpairing to młoda dziedzina, która ma za zadanie dokumentowanie tradycyjnych i odkrywanie nowych połączeń smakowych, czasem oczywistych, a innym razem zaskakujących. Bazylia z truskawkami czy szparagi z estragonem? Seler i lubczyk? Masło orzechowe i tofu? Na kulinarną zabawę zaprasza szef kuchni Grzegorz Łapanowski!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pierogi, które z powodzeniem możesz zabrać ze sobą do pracy lub na spacer; pierogi idealnie nadające się zarówno jako danie główne oraz jako przekąska.
Ravioli, penne, lasagne, gnocchi, gnocchetti, farfalle, farfalline, farfalloni, cannelloni. Kochają go Włosi, a najstarszy znaleziono w Chinach. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz i, jak mówi Marcin Prokop, czarnoksiężnik Andrzej Polan proponuje makarony w nowych odsłonach!
Na naszą skrzynkę ddtvn@tvn.pl przyszedł e-mail od młodej mamy, która karmi piersią, z prośbą, by w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowano potrawy bez jaj i mleka, bo jej kilkumiesięczna córeczka uczulona jest na mleko, a także na jajka i konserwanty. W odpowiedzi na prośbę Pani Ani z Gdańska Maciej Szaciłło wraz z córką Karoliną przygotował potrawy bez jaj i mleka.
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło weekend spędzili w Barcelonie. Ta wycieczka zainspirowała ich do tego, by po powrocie - w kuchni Dzień Dobry TVN - przygotować hiszpańskie przysmaki. Jak smakuje smażona cukinia w cieście z sosem z orzeszków pinii lub empanadillas z serem i oliwkami? Zróbcie potrawy według przepisów Moniki i Macieja!
Jako jedna z niewielu polskich wokalistek była tam przyjmowana przez samego Prezydenta, odbywała spotkania z najważniejszym politykami, udzielała wywiadów najpopularniejszym stacjom telewizyjnym, a w wolnej chwili uczyła się gry na panduri. Tak w skrócie wyglądał plan pobytu Natalii Lesz w Gruzji. Z podróży przywiozła mocną głowę, wspomnienia oraz... dowód! Na co? Zobaczcie sami!
Gillian McKeith jest cieszącą się międzynarodową sławą specjalistką w dziedzinie holistycznego żywienia. Jej metoda odżywania się to postrzeganie siebie i świata jako całości i świadomy wybór tego, co jemy. 7 marca 2012 swoją premierę miała jej najnowsza książka „Zdrowe kobiety”, którą Gillian dedykowała swojej mamie i córkom, czyli kobietom najważniejszym w jej życiu. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała energetyczny koktajl bananowo-jagodowy, zupę z soi i zielonego groszku oraz marokańską sałatkę z ciecierzycy. Czy to prawda, że księżna Kate stosuje się do zasad diety Gilian?
Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", poleca dietetyczne słodkości. Bezowe pianki z kremem angielskim, clafoutis z wiśniami, ciasteczka owsiane i deser jogurtowo-truskawkowy wcale nie muszą być kaloryczne.
Joseph "Józek" Seeletso z okazji Dnia Kobiet przygotował dla wszystkich pań wyjątkowe potrawy oraz pyszne desery. Przekonajcie się, jak smakuje torcik z zieloną i jaśminową herbatą i polędwiczka wieprzowa w ziołach dla dwojga. Wszystkim Paniom w dniu ich święta życzymy wszystkiego najlepszego!
Piotr Kucharski w górach, a górale u nas! Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy górala prosto z Kościeliska, który przygotował smakołyki kuchni regionalnej. Szymon Styrczula-Maśniak jest właścicielem restauracji, którą odwiedziła i ulepszyła Magda Gessler w „Kuchennych rewolucjach”. A sposób przygotowania potraw jest słodką tajemnicą równie słodkiego Szymona:)
Zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko" przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN smakowite przekąski, które można schrupać przed telewizorem. Poleca domowe nachosy z guacamole lub sosem pomidorowym, popcorn z pesto, paluszki z ciast francuskiego i tort lodowy.
Sól kuchenna, inaczej chlorek sodu, stanowi najstarszą przyprawę świata. Jednak afera solna poddała w wątpliwość stosowanie soli. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez jednego z głównych smaków- słonego. Okazuje się jednak, że życie bez soli jest nie tylko możliwie, ale także bardzo zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnili to Iwona Pavlovic i jej mąż Wojciech Oświęcimski
Idealny facet powinien być pełen niespodzianek. Może być lekko pulchny, lekko zarumieniony, ale koniecznie gorący i zdecydowany w smaku. Bogaty na wierzchu, delikatny w środku. Jeśli nie schrupiemy go od razu, to robi się czerstwy, a wtedy trzeba się go pozbyć… Kaja Śródka zdradziła w kuchni Dzień Dobry TVN przepis na faceta idealnego! A towarzyszyła jej Paulina Wojciechowska - wieloletnia przyjaciółka Mai.
Jak gotować zimą, by zadbać o swoją odporność? Co jeść, kiedy o tej porze roku nie ma świeżych owoców i warzyw? Sięgnij wtedy po przetwory, suszone owoce, kiszoną kapustę i... kiełki. Co tym razem wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski?
"Pod słońcem Toskanii", "Julie i Julia", "Czekolada" - te filmy zainspirowały Monikę i Macieja do przygotowania w kuchni Dzień Dobry TVN naleśników, czekoladek, ratatuj i bruschetty. Zapraszamy na kuchnię filmową w wykonaniu Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło.
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował pulchne knedle oraz smaczne gnocchi. Smacznego!
Tanio, smacznie i ekonomicznie - w kuchni Dzień Dobry TVN postawiliśmy na ziemniaki, chleb i kurczaka. Zobacz, jak gotować, by jeść do syta aż przez 3 dni!
Hacen zdobył serca Polaków brawurową rolą „Żylety” w serialu „Przepis na życie”. Otwarcie przyznaje, że zakochał się nie tylko w Polsce. Jednak wciąż milczał, kim jest ta jedyna. Do dziś. W Dzień Dobry TVN po raz pierwszy pokazał swoją narzeczoną Annę, która spowodowała, że porzucił uroki Paryża, aby zamieszkać w kraju nas Wisłą. W naszej kuchni przygotowali wspólnie gryzlaki i tartę cytrynową.
Uczestniczka pierwszej edycji "Top Model", Ania Piszczałka przebojem zdobywa świat. Siłą, uporem ducha i niezwykłą determinacją prosto z Grądówka, w województwie dolnośląskim, trafiła na światowe wybiegi. Ania niedawno otworzyła pokaz ekskluzywnej bielizny, z gościnnym udziałem światowej sławy modelki Heleny Christensen. Jej życiowe motto to: "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą". W kuchni Dzień Dobry TVN, razem z Piotrem Kucharskim, pokazał, że modelki wcale nie głodują!
Dziś Środa Popielcowa w Kościele Katolickim, a my, w kuchni Dzień Dobry TVN, proponujemy postne dania ze śledzi: śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami, smażony i solony oraz klasyczny tatar ze śledzia. A wszystko to wyczarował dla Was Piotr Kucharski!
Daria Widawska i Małgorzata Lipmann znają się od wielu lat. To taka przyjaźń, która wytrzymuje próbę czasu. Mogą na siebie liczyć, co niejednokrotnie udowodniły. Mówią, że nigdy się nie kłócą. W kuchni Dzień Dobry TVN zdradziły sekrety ich przyjaźni oraz co zrobić, by placuszki z cukinii nie rozpadały się przy smażeniu.
W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja, królowała dziś soczewica. jakie potrawy można z niej przygotować? Crostini z brązową soczewicą i ogórkiem kwaszonym, zapiekankę z czerwoną cebulą nadziewaną zieloną soczewicą i żółtym lazurem, makaron sojowy z kiełkami soczewicy i sosem teriyaki oraz kruche babeczki z twarożkiem i czarną soczewicą beluga.
Mistrz Andrzej Polan zdradza swój przepis na najlepsze na świecie pączki. Najważniejsze, jeżeli chodzi o pączki, jest ciasto. Jak je zrobić? Jaką konfiturę dodać do pączków - wiśniową czy z owoców cytrusowych? Dziś Tłusty Czwartek, dlatego do woli możecie rozsmakowywać się w pączkach!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski serwował potrawy postwalentynkowe, czyli takie, które nie powinny były znaleźć się w romantycznym menu ze względu na ostry zapach i smak: flaczki, czosnek i ser.
W kuchni Dzień Dobry TVN Marta i Wiktoria Grycan przygotowały dla Was ucztę miłosną, czyli menu idealne na Walentynki. Figa - owoc miłości, orzeźwiająca mięta oraz rozgrzewające chili. Jak dziedziczki fortuny Grycana spędzają Dzień Zakochanych?
Mistrz kontra uczniowie, czyli szef kuchni i mentor Andrzej Polan kontra zwycięzcy pierwszej i drugiej edycji konkursu „Gotuj o wszystko”. Anna Starmach, Piotr Kucharski i Andrzej Polan spotkali się w kuchni Dzień Dobry TVN, by stoczyć kulinarny pojedynek. Do dyspozycji mieli te same składniki, z których musieli przygotować trzydaniowe menu, składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Ich pracę ocenili wybredni jurorzy: Maciej Nowak i Katarzyna Bosacka.
Frytka & Matka w gąszczu obowiązków zawodowych i prywatnych znaleźli jednak czas na odwiedzenie Dzień Dobry TVN i zmierzenie się z Piotrem Kucharskim w trudnej sztuce gotowania. Siły w tym pojedynku są nierówne 2:1, ale tylko jeden z zawodników potrafi gotować.
Anna Starmach radzi, by jako przystawkę na walentynkową kolację podać pierożki z ciasta filo, jako danie główne spaghetti z klopsikami i czerwonym winem lub risotto z krewetkami i szampanem, a na deser biszkoptowy torcik z truskawkami. Proste w przygotowaniu i smaczne! Zadowoli nawet najbardziej wybrednego kochanka.
Potrawę łudząco przypominającą współczesna pizzę znali już najprawdopodobniej starożytni Grecy. Były to płaskie placki smarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Współcześnie urozmaiciliśmy nieco tę włoską potrawę - pizzę można robić właściwie ze wszystkiego, choć klasyczna to ser mozzarella, sos pomidorowy i zioła. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski, w dniu międzynarodowego święta pizzy, przyrządził pizzę z... ziemniakami!