BLINY DEMIDOFF – UCZTA BABETTE
Składniki (na około 30 blinów):
100 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej (jeśli nie mamy mąki gryczanej, łatwo ją zrobić – wystarczy zmiksować w malakserze lub blenderze 100 g kaszy gryczanej)
250 ml mleka
2 jajka
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miseczki wlej 50 ml letniego mleka, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by wyrósł. Oddziel białka od żółtek. Do dużej miski wsyp mąkę, wlej resztę mleka, dodaj żółtka, sól i drożdżowy zaczyn. Dokładnie wyrób ciasto. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, łyżką nakładaj ciasto i smaż małe placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe bliny podawaj z kawiorem i kwaśną śmietaną. Jeśli wolisz słodkie placki, możesz posmarować je dżemem lub ulubioną konfiturą.
TARTA LIMONKOWA - DEXTER
Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):
4 limonki
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki
100 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
80 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
250 g herbatników digestive (mogą być z czekoladą)
100 g masła
Przygotowanie:
Limonki sparz wrzącą wodą i dokładnie umyj. Skórkę zetrzyj, a sok wyciśnij. Masło i pokruszone herbatniki zmiksuj w blenderze. Przesyp do formy na tartę i ugnieć, aż wypełnisz cały spód i boki (boki możesz pominąć). Wstaw do lodówki na pół godziny. Śmietankę ubij, dodaj mascarpone, skórkę z limonki, sok i cukier puder. Zmiksuj dokładnie. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, przestudź odrobinę i dodaj do masy, miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylej masę. Ciasto włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
ZUPA POROWA – DZIENNIK BRIDGET JONES
Składniki (na 4 porcje):
3 duże pory
4 ziemniaki
1 mały seler
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
800 ml wody100 ml śmietanki kremówki
ewentualnie 2–3 krople niebieskiego barwnika
Przygotowanie:
Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz. Pokrój w małą kostkę. Pory dokładnie oczyść i pokrój w krążki, a cebulę posiekaj w piórka. Na patelni rozpuść masło. Dodaj pory i cebulę. Podsmażaj je przez chwilę.
Do garnka wlej wodę. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, podsmażoną cebulę i pory, oraz sól i pieprz. Następnie dodaj podduszone pory i cebulę. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Całość zmiksuj blenderem, przed podaniem dodaj śmietankę. Dla uzyskania niebieskiego koloru dodaj barwnik.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN