Zupa Bridget Jones i tarta Dextera

Bliny gryczane z filmu "Uczta Babette", zupa porowa z filmu "Dziennik Bridget Jones", tarta limonkowa z serialu "Dexter" oraz shake waniliowy z "Pulp Fiction". W kuchni Dzień Dobry TVN Paulina Wnuk, zainspirowana kinematografią, przygotowała potrawy z najsłynniejszych filmów i seriali.

BLINY DEMIDOFF – UCZTA BABETTE

Składniki (na około 30 blinów):

100 g mąki pszennej

100 g mąki gryczanej (jeśli nie mamy mąki gryczanej, łatwo ją zrobić – wystarczy zmiksować w malakserze lub blenderze 100 g kaszy gryczanej)

250 ml mleka

2 jajka

pół łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

20 g świeżych drożdży

olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miseczki wlej 50 ml letniego mleka, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by wyrósł. Oddziel białka od żółtek. Do dużej miski wsyp mąkę, wlej resztę mleka, dodaj żółtka, sól i drożdżowy zaczyn. Dokładnie wyrób ciasto. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, łyżką nakładaj ciasto i smaż małe placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe bliny podawaj z kawiorem i kwaśną śmietaną. Jeśli wolisz słodkie placki, możesz posmarować je dżemem lub ulubioną konfiturą.

TARTA LIMONKOWA - DEXTER

Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):

4 limonki

250 g serka mascarpone

100 ml śmietanki kremówki

100 g cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

80 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

250 g herbatników digestive (mogą być z czekoladą)

100 g masła

Przygotowanie:

Limonki sparz wrzącą wodą i dokładnie umyj. Skórkę zetrzyj, a sok wyciśnij. Masło i pokruszone herbatniki zmiksuj w blenderze. Przesyp do formy na tartę i ugnieć, aż wypełnisz cały spód i boki (boki możesz pominąć). Wstaw do lodówki na pół godziny. Śmietankę ubij, dodaj mascarpone, skórkę z limonki, sok i cukier puder. Zmiksuj dokładnie. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, przestudź odrobinę i dodaj do masy, miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylej masę. Ciasto włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.

ZUPA POROWA – DZIENNIK BRIDGET JONES

Składniki (na 4 porcje):

3 duże pory

4 ziemniaki

1 mały seler

1 pietruszka

1 cebula

2 łyżki masła

sól, pieprz

800 ml wody100 ml śmietanki kremówki

ewentualnie 2–3 krople niebieskiego barwnika

Przygotowanie:

Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz. Pokrój w małą kostkę. Pory dokładnie oczyść i pokrój w krążki, a cebulę posiekaj w piórka. Na patelni rozpuść masło. Dodaj pory i cebulę. Podsmażaj je przez chwilę.

Do garnka wlej wodę. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, podsmażoną cebulę i pory, oraz sól i pieprz. Następnie dodaj podduszone pory i cebulę. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Całość zmiksuj blenderem, przed podaniem dodaj śmietankę. Dla uzyskania niebieskiego koloru dodaj barwnik.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości