Góralskie oscypki z borówkami
Składniki:
oscypek duży
konfitura borówkowa
kilka plastrów wędzonego boczku
Przygotowanie:
Ser kroimy w grube plastry. Zawijamy w plater boczku i całość spinamy wykałaczką. Smażymy na patelni do lekkiego przyrumienienia się boczku. Podajemy z żurawiną.
Skrzydełka kapitańskie
Składniki:
ok 1 kg skrzydełek z kurczaka
miód
musztarda Dijon
sos sojowy
olej
zioła prowansalskie
czosnek
papryka słodka w proszku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy i posypujemy solą i pieprzem. Z miodu, musztardy i przypraw przygotowujemy gęstą masę. Nacieramy skrzydełka. Wykładamy na blasze, lekko podlewając tłuszczem. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni do zarumienienia się skórki.
Barszcz Ukraiński( ulubiony Kapitana)
Składniki:
włoszczyzna
4 duże buraki
pół białej kapusty
0,5kg fasoli szparagowej lub puszka fasoli Jaś
4 ziemniaki
liść laurowy
ziele angielskie
kwaśna śmietana 12%
Przygotowanie:
Z włoszczyzny gotujemy wywar. Buraki obieramy i trzemy na tarce, dodajemy do wywaru. Kapustę siekamy i dodajemy do całości. Barszcz gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Przyprawiamy goździkami.
Sałatka z arbuza
Składniki:
Arbuz
Ser feta
Świeża kolendra
1 limonka lub cytryna
ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Arbuza i ser kroimy w grubą kostkę. W salaterce polewamy sosem balsamicznym i posypujemy świeżą kolendrą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN