Torcik czekoladowy, muffinki i praliny. Słodkości Diany Volokhovej i Ani Starmach

W „MasteChefie” gotowała bycze jądra, dziś w kuchni dzień Dobry TVN popcorn w czekoladzie, praliny z orzechami włoskimi i morelami oraz szybki torcik czekoladowy. Diana Volokhova, w towarzystwie Anny Starmach osiągnęła szczyt słodkości!

Czekoladowe słodycze z popcornem i truskawkami

Składniki:

Popcorn 100g

Truskawki 200g

Czekolada gorzka 100g ( 64-95%)

Miód 4 Łyżki

Masło 100g

Szczypta soli

Przygotowanie:

Roztopić czekoladę na kąpieli wodnej, dodać masło oraz miód. Dobrze rozmieszać. Następnie truskawki drobno pokroić albo zblendować, kolejno mieszamy truskawki z popcornem. Masę popcornowi-truskawkowa wymieszać z masa czekoladowa. Przy pomocy łyżki wyłożyć na blachę małe górki, udekorować truskawkami. Wsadzić do lodówki na minimum 1 godzinę, aż do momentu, kiedy ostygnie.

Praliny z orzechami włoskimi i morelami

Składniki:

Suszone morele 50g

Orzechy włoskie 50g

Miód 1 łyżka

Śmietanka 1 łyżka

Czekolada gorzka 70-90g (64-70%)

Kakao i sezam do dekoracji

Przygotowanie:

Roztopić czekoladę na kąpieli wodnej, dodać śmietankę. Następnie zblendować morele z orzechami. Wymieszać orzechową masę z masą czekoladową i dodać miód, a następnie ostudzić. Z ostudzonej masy ulepić kulki, a następnie obtoczyć je w sezamie lub kakao.

Szybki torcik czekoladowy

Składniki:

Jajka 6 sztuk

Cukier 150g

Kakao 50g

Śmietanka 20% 150g

Czekolada gorzka 200g (64-75%)

Masło 50g

Płatki migdałowe do dekoracji

Papier do pieczenia

Przygotowanie

Oddzielamy białko od żółtka, ubijamy białko na półsztywną pianę i powoli dodajemy połowę cukru dalej miksując do momentu aż białko zesztywnieje Ubijamy żółtko do momentu, kiedy kolor nam rozjaśnieje , dodajemy powoli cukier dalej miksując do uzyskania białego koloru. Następnie wsypujemy dwie łyżki kakao i mieszamy ręcznie. Powoli mieszamy ubite białko z żółtkiem. Wykładamy na blachę papier do pieczenia i smarujemy go masłem, wylewamy na niego naszą masę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 15-20min.

Krem:

Rozpuszczamy czekoladę w rozgrzanej śmietance

Wyjmujemy gotowe ciasto i dajemy mu czas na ostygnięcie, kroimy na cztery części, kładziemy je na sobie, po uprzednim wysmarowaniu warstw kremem, smarujemy także boki i górę ciasta. Dekorujemy płatkami migdałów i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki:

200g mielonych migdałów

200g gorzkiej czekolady

200g masła

200g cukru

4 jajka

300g mrożonych wiśni

50g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuść mało i połamaną na małe kawałki czekoladę. Białka ubij na sztywno a żółtka utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj do nich czekoladę, migdały, wymieszaj najlepiej mikserem, na końcu dodawaj partiami pianę. Masę przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz godzinę w 170 stopniach po tym czasie ostudź.

Wiśnie rozmroź i podgrzewaj z cukrem w małym garnku, odlej nieco płynu, wymieszaj go z mąką i dodaj do wiśni, po chwili otrzymasz gęsty kisiel. Wylej go na upieczone ciasto.

Muffinki podwójne czekoladowe

Składniki:

100g mlecznej czekolady

100g gorzkiej czekolady

Ciasto:

Składniki suche:

2 łyżki kakao

250g mąki

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

150g cukru

Składniki mokre:

300ml maślanki

100 roztopionego masła

2 jajka

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj składniki suche w drugiej mokre a następnie wymieszaj zawartości obu misek, dodaj też drobno posiekaną czekoladę. Ciasto przełóż do foremek na muffinki i piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Mus czekoladowy

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

6 jaj

60 g masła

60 g cukru pudru

50g orzechów włoskich

50g orzechów laskowych

2 łyżki wody

100g cukru

Przygotowanie:

Oddziel biała od żółtek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie już miękka, dodaj masło. Następnie dodaj do masy żółtka, zostaw do ostudzenia. Za pomocą miksera ubij białka. Do masy czekoladowej stopniowo dodawaj białka, mieszaj delikatnie aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Masę przełóż do małych miseczek i schładzaj w lodówce. W rondelku podgrzewaj wodę z cukrem aż zamieni się w jasnobrązowy karmel, wtedy ściągnij garnek z ognia dodaj orzechy wymieszaj, całość przełóż na natłuszczony papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie orzechy drobno posiekaj lub zmiel za pomocą robota kuchennego. Tuż przed podaniem posyp mus pudrem orzechowo karmelowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!