Adam Mostowski:
Zupa z ananasa
Składniki:
1 ananas
50 g rodzynek
50 g cynamonu
100 g świeżych wiśni lub malin
świeża mięta
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki miodu
świeże truskawki, melon kiwi
1 puszka mleka kokosowego
Potrzebujemy:
2 patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Gotujemy ananasa w wodzie wymieszanej z mlekiem kokosowym. Dodajemy dwie łyżeczki cukru waniliowego i cynamonu, a na koniec miksujemy i dodajemy wiśni lub malin oraz miodu. Ananasa tniemy na pół i robimy z niego miseczkę, którą wykorzystamy do podania zupy. Z pozostałych owoców robimy szaszłyk do dekoracji i wkładamy do zupy. Dekorujemy miętą.
Ryż gotowany na mleku kokosowym z jabłkiem
Składniki:
3 puszki mleka kokosowego
500 g ryżu
1 laska wanilii
50 g rodzynek
3 jabłka
cukier waniliowy
1 słoiczek marmolady żurawinowej
Przygotowanie:
Gotujemy ryż w mleku kokosowym i lasce wanilii. Po ugotowaniu dodajemy rodzynki, cukier waniliowy dla smaku. Tniemy jabłko na pół i kładziemy łyżeczkę marmolady żurawinowej na środek i pieczemy w pieakrniku przez 10-15 minut. 2 jabłka ucieramy i mieszamy z ryżem. Serwujemy na talerzu i dekorujemy pieczonym jabłkiem. Możemy skorzystać z owoców.
Fileciki z ryby z ziemniaczkiami
Składniki:
4 ziemniaki
2 filety z halibuta lub innej bialej ryby
bułka tarta
50 g ser parmezan
2 jajka
świeże przyprawy (bazylia, pietruszka roszpunka, estragon)
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Tniemy rybę na psaki, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z parmezanem, solą i pieprzem. Smażymy na ptelni około 2-3 minut z każdej strony. Gotujemy ziemniaczki, blendujemy wszystkie świeże przyprawy z oliwą z oliwek i miodem. Ugotowane ziemniaczki marynujemy w miksie ze świeżych przypraw. Serwujemy na talerzu. Można podać z rożnymi sałatkami.
Anna Starmach:
Zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym
Składniki:
2 kg pomidorów
100 g suszonych pomidorów
750 ml bulionu warzywnego lub bulionu z kury
2 ząbki czosnku
Świeży tymianek
4 łyżki śmietany
Ciasto naleśnikowe:
100 ml wody
200 ml mleka
2 jajka
150 g mąki
natka pietruszki
szczypta soli
Ssczypta pieprzu
Przygotowanie:
Z podanych składników zrób ciasto, pod koniec dodaj drobno posiekaną pietruszką, smaż cienkie naleśniki około 1 min z każdej stronie, a następnie każdego z nich zwiń w cienki rulon i pokrój w cieniutkie paseczki - naleśnikowy makaron gotowy!
Pomidory przekrój na połówki, umieść w naczyniu żaroodpornym, między pomidory powkładaj ząbki czosnku, suszone pomidory, tymianek, całość posyp solą i pieprzem oraz odrobiną oliwy. Wstaw na 40 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wszystkie pomidory przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na puree, jeśli chcesz możesz je potem przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek i skórek. Tak powstały przecier pomidorowy połącz z bulionem, zagotuj dodaj śmietanę, podawaj z pietruszkowym makaronem.
Knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
Składniki:
600 g ugotowanych ziemniaków
łyżka cukru pudru
250 g maki pszennej
szczypta cynamonu
szczypta soli
1 jajko
20 małych dojrzałych śliwek
Sos:
500 ml mleka
280 g cukru
laska wanilii
4 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć lub przepuść przez praskę, następnie połącz z jajkiem, mąką cynamonem i cukrem. Ciasto powinno być dość elastyczne. Podziel je na małe porcje, z każdej z nich lep małe placuszki i owijaj nimi wypestkowane śliwki. Knedle gotuj we wrzątku przez kilka minut, podawaj z sosem waniliowym.
Sos: Mleko zagotuj z połową cukru i rozkrojoną laską wanilii. Resztę cukru wymieszaj z żółtkami i mąką. Do żółtek dodaj połowę gorącego mleka, wymiesza a następnie dolej do pozostałego mleka. Sos zagotuj.
Śniadaniowe bułeczki z czekoladą
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki serka śmietankowego
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki roztopionego masła
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
50 g drobnego cukru
szczypta soli
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta (oprócz czekolady) włóż do miski i wymieszaj (albo użyj robota kuchennego). Do ciasta dodaj posiekaną drobno czekolada, wymieszaj ponownie. Z ciasta lep małe bułeczki wielkości małej moreli. Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni przez 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN