Nicole i Mikołaj. Bakłażan, pierogi i eskalopki

Maria Niklińska i Krzysztof Wieszczek
Maria Niklińska i Krzysztof Wieszczek
Nicole i Mikołaj - o tej parze głośno nie tylko w serialu „Na Wspólnej”. W kuchni Dzień Dobry TVN, Maria Niklińska i Krzysztof Wieszczek, przygotowali: pierogi z gruszką i serem, bakłażan z pomidorami oraz eskalopki ze schabu z papryką i winogronami

Pierogi z gruszką i serem

Składniki:

Jajka - 4szt

Mąka - 400g

Gruszki - 500g

Ser ricotta - 200g

Ser tarty parmezan - 100g

Jajko

Sól, pieprz czarny

tymianek świeży

Olej z bazylią

Przygotowanie:

Z mąki, jajek, szczypty soli przygotowujemy ciasto i odstawiamy aby odpoczęło pod przykryciem. Gruszki obieramy, kroimy w drobną kostkę, łączymy z ricottą, parmezanem, solą oraz pieprzem. Doprawiamy tymiankiem. Pierogi gotujemy i podajemy polane olejem z bazylią.

Bakłażan z pomidorami

Składniki:

Bakłażan- 4szt

Pomidory dobre -1kg

Seler naciowy - 2 łodygi

Natka pietruszki - 1 pęczek

Marchewka - 1szt

Ser mozzarella w zalewie - 3szt

Ser parmezan tarty - 200g

Olej z czosnkiem i pomidorami

Bazylia świeża

Przygotowanie:

Warzywa przesmażamy na oleju z czosnkiem i pomidorami, dodajemy wino białe, odparowujemy i dodajemy pomidory, dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy bazylię. Bakłażana kroimy w plastry i obsmażamy oprószone w mące na oleju z czosnkiem i pomidorami. Odsączamy na ręczniku papierowym. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z czosnkiem i pomidorami, delikatnie smarujemy sosem, układamy plastry bakłażana. Następnie ser mozzarella, ser parmezan i ponawiamy kolejność składników. Wierzch posypujemy serem parmezan i bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Eskalopki ze schabu z papryką i winogronami

Składniki:

Schab bez kości -1kg

Mąka do oprószenia kotletów

Winogrona bezpestkowe - 500g

Papryka żółta - 3szt

Papryka czerwona - 3szt

Natka pietruszki

Ocet jabłkowy - 50ml

Ziemniak - 4szt

Olej z bazylią

Pieprz, sól

Przygotowanie:

Schab kroimy w plastry, rozklepujemy, oprószamy pieprzem, solą, mąką i obsmażamy na oleju z bazylią. Paprykę pieczemy w piekarniku i kroimy w kostkę. Łączymy z winogronami, dodajemy do schabu, jeszcze troszkę octu jabłkowego i razem dusimy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!