Pierogi z gruszką i serem
Składniki:
Jajka - 4szt
Mąka - 400g
Gruszki - 500g
Ser ricotta - 200g
Ser tarty parmezan - 100g
Jajko
Sól, pieprz czarny
tymianek świeży
Olej z bazylią
Przygotowanie:
Z mąki, jajek, szczypty soli przygotowujemy ciasto i odstawiamy aby odpoczęło pod przykryciem. Gruszki obieramy, kroimy w drobną kostkę, łączymy z ricottą, parmezanem, solą oraz pieprzem. Doprawiamy tymiankiem. Pierogi gotujemy i podajemy polane olejem z bazylią.
Bakłażan z pomidorami
Składniki:
Bakłażan- 4szt
Pomidory dobre -1kg
Seler naciowy - 2 łodygi
Natka pietruszki - 1 pęczek
Marchewka - 1szt
Ser mozzarella w zalewie - 3szt
Ser parmezan tarty - 200g
Olej z czosnkiem i pomidorami
Bazylia świeża
Przygotowanie:
Warzywa przesmażamy na oleju z czosnkiem i pomidorami, dodajemy wino białe, odparowujemy i dodajemy pomidory, dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy bazylię. Bakłażana kroimy w plastry i obsmażamy oprószone w mące na oleju z czosnkiem i pomidorami. Odsączamy na ręczniku papierowym. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z czosnkiem i pomidorami, delikatnie smarujemy sosem, układamy plastry bakłażana. Następnie ser mozzarella, ser parmezan i ponawiamy kolejność składników. Wierzch posypujemy serem parmezan i bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180 stopni około 30 minut.
Eskalopki ze schabu z papryką i winogronami
Składniki:
Schab bez kości -1kg
Mąka do oprószenia kotletów
Winogrona bezpestkowe - 500g
Papryka żółta - 3szt
Papryka czerwona - 3szt
Natka pietruszki
Ocet jabłkowy - 50ml
Ziemniak - 4szt
Olej z bazylią
Pieprz, sól
Przygotowanie:
Schab kroimy w plastry, rozklepujemy, oprószamy pieprzem, solą, mąką i obsmażamy na oleju z bazylią. Paprykę pieczemy w piekarniku i kroimy w kostkę. Łączymy z winogronami, dodajemy do schabu, jeszcze troszkę octu jabłkowego i razem dusimy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN