Filety z okonia Michela Morana

Do tej pory oceniał innych, dziś sam poddał się Waszej ocenie i ocenie Magdy Mołek i Marcina Mellera. Mistrz sztuki kulinarnej, Michel Moran, po raz pierwszy w kuchni Dzień Dobry TVN. Jakie są różnice między polską edycją programu Masterchef a wersją francuską?

Tatar z piersi kaczki w pieprzu syczuańskim

Składniki

1 pierś z kaczki

1 szalotka

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 łyżka stołowa octu balsamicznego

10 łodyżek szczypiorku

2 korniszony

5 ziaren pieprzu syczuańskiego

40 g kiełków lucerny lub rzeżuchy

Sól drobnoziarnista i sól morska

Sposób przygotowania

Rozbić ziarna pieprzu syczuańskiego w moździerzu. Obrać i drobno pokroić szalotki. Drobno pokroić korniszony i szczypiorek. Obrać pierś kaczki ze skóry i warstwy tłuszczu. Zachować wyłącznie mięso. Posiekać nożem mięso kaczej piersi. W salaterce wymieszać kawałki mięsa ze szczypiorkiem, szalotką, pieprzem syczuańskim, kawałkami korniszona, octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Dobrze wymieszać i posolić do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Filety okonia z cykorią i sosem z winogron

Składniki dla 4 osób:

1 okoń o wadze 1 kg

500 g białych winogron

10 ml octu balsamicznego

10 ml octu winnego Cherry (z Jerez)

100 ml oliwy z oliwek

2 cykorie

80 g masła

1/2 cytryny

Sól drobnoziarnista

Pieprz kubeba

Sposób przygotowania składników:

Umyć filety okonia, usunąć ości i skórę, podzielić na 4 równe porcje. Wycisnąć 1/2 cytryny.Zmiksować połowę winogron, odlać sok i dodać do niego sok z cytryny. Pozostałe winogrona obrać i usunąć pestki. Pokroić liście cykorii na równe długie kawałki.

Sposób przygotowania dania

Ułożyć cykorię na dnie garnka, a na niej kawałki okonia. Nasączyć sokiem z owoców. Dołożyć 100 ml oliwy z oliwek i masło.Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, w zależności od grubości ryby.Po ugotowaniu wyjąć z garnka, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostały sos zagotować i odparować, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dołożyć winogrona i delikatnie zamieszać, aby oblały się sosem. Sprawdzić, czy sos jest dobrze doprawiony. Ułożyć kawałki okonia na cykorii na talerzu, otoczyć wiankiem winogron i oblać naokoło sosem. Podawać na ciepło.

Gruszki w gorzkiej czekoladzie

Składniki

2 gruszki

200 g cukru

250 ml wody

laska wanilii

75 g czarnej czekolady

½ szklanki wody

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka masła

Lody waniliowe

Przygotowanie składników

Gruszki obrać i nie kroić. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, włożyć laskę wanilii przekrojoną na pół. Gotować prze 5 minut, po czym zanurzyć całe gruszki. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Gruszki powinny zmięknąć. Pozostawić do ostygnięcia w wodzie.

Przygotowanie gruszek

Tuż przed podaniem.

Rozpuścić czekoladę w połowie szklanki wody, na wolnym ogniu, mieszając aż do uzyskania jednorodnej masy. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody, żeby krem zgęstniał. Dodać masło. Odsączyć gruszki, ułożyć w salaterce na lodach waniliowych. Wlać ciepły sos czekoladowy i podawać natychmiast.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości