Tatar z piersi kaczki w pieprzu syczuańskim
Składniki
1 pierś z kaczki
1 szalotka
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
10 łodyżek szczypiorku
2 korniszony
5 ziaren pieprzu syczuańskiego
40 g kiełków lucerny lub rzeżuchy
Sól drobnoziarnista i sól morska
Sposób przygotowania
Rozbić ziarna pieprzu syczuańskiego w moździerzu. Obrać i drobno pokroić szalotki. Drobno pokroić korniszony i szczypiorek. Obrać pierś kaczki ze skóry i warstwy tłuszczu. Zachować wyłącznie mięso. Posiekać nożem mięso kaczej piersi. W salaterce wymieszać kawałki mięsa ze szczypiorkiem, szalotką, pieprzem syczuańskim, kawałkami korniszona, octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Dobrze wymieszać i posolić do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Filety okonia z cykorią i sosem z winogron
Składniki dla 4 osób:
1 okoń o wadze 1 kg
500 g białych winogron
10 ml octu balsamicznego
10 ml octu winnego Cherry (z Jerez)
100 ml oliwy z oliwek
2 cykorie
80 g masła
1/2 cytryny
Sól drobnoziarnista
Pieprz kubeba
Sposób przygotowania składników:
Umyć filety okonia, usunąć ości i skórę, podzielić na 4 równe porcje. Wycisnąć 1/2 cytryny.Zmiksować połowę winogron, odlać sok i dodać do niego sok z cytryny. Pozostałe winogrona obrać i usunąć pestki. Pokroić liście cykorii na równe długie kawałki.
Sposób przygotowania dania
Ułożyć cykorię na dnie garnka, a na niej kawałki okonia. Nasączyć sokiem z owoców. Dołożyć 100 ml oliwy z oliwek i masło.Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, w zależności od grubości ryby.Po ugotowaniu wyjąć z garnka, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostały sos zagotować i odparować, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dołożyć winogrona i delikatnie zamieszać, aby oblały się sosem. Sprawdzić, czy sos jest dobrze doprawiony. Ułożyć kawałki okonia na cykorii na talerzu, otoczyć wiankiem winogron i oblać naokoło sosem. Podawać na ciepło.
Gruszki w gorzkiej czekoladzie
Składniki
2 gruszki
200 g cukru
250 ml wody
laska wanilii
75 g czarnej czekolady
½ szklanki wody
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka masła
Lody waniliowe
Przygotowanie składników
Gruszki obrać i nie kroić. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, włożyć laskę wanilii przekrojoną na pół. Gotować prze 5 minut, po czym zanurzyć całe gruszki. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Gruszki powinny zmięknąć. Pozostawić do ostygnięcia w wodzie.
Przygotowanie gruszek
Tuż przed podaniem.
Rozpuścić czekoladę w połowie szklanki wody, na wolnym ogniu, mieszając aż do uzyskania jednorodnej masy. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody, żeby krem zgęstniał. Dodać masło. Odsączyć gruszki, ułożyć w salaterce na lodach waniliowych. Wlać ciepły sos czekoladowy i podawać natychmiast.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN