Kanapka z bałwankiem
Składniki:
2 kromki pieczywa ciemnego
2 kromki pieczywa jasnego
250g sera białego
125g sera brie naturalnego
kilka sztuk winogron
1 łyżka masło
Przygotowanie:
Połowę kromek smarujemy masłem i obsmażamy na patelni, na obsmażone kromki układamy plastry sera brie, plasterki winogron i składamy z pozostałymi kromkami, obsmażamy z drugiej strony. Kanapki dekorujemy serkiem, robiąc bałwanka, najlepiej za pomocą woreczka do szprycowania.
Uśmiechnięta kanapka z omletem, sałatą, szynką
Składniki:
4 kromki pieczywa żytniego
4 jajka
50ml śmietany 30%
1 główka sałaty zielonej
200g dobrej szynki wieprzowej
2 łyżki ketchupu
Pieprz, sól,
Przygotowanie:
Z jajek, śmietany, soli i pieprzu przygotowujemy masę na omlety, wylewamy na rozgrzaną patelnię. Usmażony omlet wykładamy na pieczywo, uprzednio posmarowane delikatnie ketchupem. Przykrywamy plastrem szynki, liściem sałaty i kolejną kromką. Na wierzch kładziemy pozostałą porcję omleta. Z ketchupu robimy uśmiech i oczka.
Kanapka piesek z domowym kremem czekoladowym
Składniki:
300 g czekolady białej
500 g orzechów laskowych
150 ml śmietany
6 kromek pieczywa żytniego
Przygotowanie:
Orzechy laskowe wysypujemy na blaszkę i wstawiamy na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika. Podrumienione delikatnie wysypujemy na ściereczkę i obieramy ze skórki. Miksujemy na jednolitą masę najlepiej w malakserze. Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i na koniec orzechy. Krem czekoladowy przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Kromki smarujemy kremem, wycinamy 4 większe i 4 mniejsze kółka. Składamy po dwa , w większym wycinamy trójkącik, mniejszy układamy na większym. Czekoladowym kremem rysujemy oczka oraz pyszczek.
Ślimaki z ciasta francuskiego z serem, szynką i bazylią
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
1 op. sera ricotta
200g dobrej szynki gotowanej
100g sera żółtego
1 op. szpinaku baby
1 jajko
Bazylia świeża,
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, smarujemy ricottą, kładziemy szpinak, bazylię plastry szynki, posypujemy serem żółtym. Zwijamy roladę i kroimy w plastry 1.5cm. układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.
Paluszki z pieczywa tostowego z malinami i serkiem waniliowym
Składniki:
125g serka waniliowego
200g truskawek mrożonych
10 kromek pieczywa tostowego
4 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki miodu
Masło do smażenia
Przygotowanie:
Kromki pieczywa tostowego okrawamy ze skórek, za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj na cienkie plastry. Na rozwałkowane pieczywo dajemy troszkę serka waniliowego, układamy truskawki mrożone w plastrach. Zwijamy ruloniki i obtaczamy w jajku wymieszanym z jogurtem. Smażymy na maśle, przed podaniem polewamy miodem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN