Racuszki drożdżowe z jabłkami
Składniki:
Mąka - 500g
Mleko - 250ml
Jajka - 3szt
Cukier - 50g
Drożdże - 30g
Cukier wanilinowy
Serek waniliowy
Jabłka polskie
Cynamon
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy w plastry, zasypujemy cukrem wanilinowym i cynamonem. Z mąki, drożdży, ciepłego mleka, jajek oraz cukru przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta smażymy okrągłe placuszki z plastrem jabłka w środku. Smażymy oczywiście z dwóch stron. Do szkoły pakujemy do pojemniczka z serkiem waniliowym.
Banana dog z serem
Składniki:
Mąka - 500g
Czekolada lub kakao
Jajka - 4szt
Mleko - 200 g
Woda - ok.100ml
Sól
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki.
Składniki:
Banany - 10szt
Miód - 4 łyżki
Ser biały - 300g
Konfitura truskawkowa
Przygotowanie:
Naleśniki smarujemy delikatnie serem, polewamy miodem i układamy całe banany na naleśniku, zwijamy. Po zwinięciu kroimy w 3 cm ruloniki. Ruloniki smakują doskonale z konfiturą truskawkową.
Bułeczki pomidorowe
Składniki:
Mąka - 900g
Woda - 500ml
Sól - 25g
Drożdże - 15g
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Pamiętamy o tym, że woda nie może być zbytnio gorąca, raczej ciepła. Wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Najlepiej na około 1 godz. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje, każdą delikatnie rozpłaszczamy ręką i kładziemy porcje farszu.
Składniki:
Ser dojrzewający bursztyn, parmezan - 200g
Pomidory pelati - 300ml
Ketchup - 100ml
Brokuły - 2szt
Przygotowanie:
Brokuły obgotowujemy w wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Pomidory pelati miksujemy bez zalewy, dodajemy ser parmezan i ketchup. Delikatnie doprawiamy. Bułeczki układamy luźno na blaszce ale tak aby tworzyło się kolo. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy ziarnami, sezamu albo czarnuszki lub maku. Wstawiamy do piekarnika temp. 180 stopni na około 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN