Racuszki czy banana dog? Co na drugie śniadanie?

23.JPG
23.JPG
Drugie śniadanie jest równie ważne jak pierwsze. Może być na bazie pieczywa, którego rodzajów jest bez liku. Chleb można też zastąpić domowymi wypiekami typu racuszki. Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował: racuszki drożdżowe z jabłkami, bułeczki pomidorowe i banana dog z serem. A jak wygląda Wasze drugie śniadanie?

Racuszki drożdżowe z jabłkami

Składniki:

Mąka - 500g

Mleko - 250ml

Jajka - 3szt

Cukier - 50g

Drożdże - 30g

Cukier wanilinowy

Serek waniliowy

Jabłka polskie

Cynamon

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy w plastry, zasypujemy cukrem wanilinowym i cynamonem. Z mąki, drożdży, ciepłego mleka, jajek oraz cukru przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta smażymy okrągłe placuszki z plastrem jabłka w środku. Smażymy oczywiście z dwóch stron. Do szkoły pakujemy do pojemniczka z serkiem waniliowym.

Banana dog z serem

Składniki:

Mąka - 500g

Czekolada lub kakao

Jajka - 4szt

Mleko - 200 g

Woda - ok.100ml

Sól

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki.

Składniki:

Banany - 10szt

Miód - 4 łyżki

Ser biały - 300g

Konfitura truskawkowa

Przygotowanie:

Naleśniki smarujemy delikatnie serem, polewamy miodem i układamy całe banany na naleśniku, zwijamy. Po zwinięciu kroimy w 3 cm ruloniki. Ruloniki smakują doskonale z konfiturą truskawkową.

Bułeczki pomidorowe

Składniki:

Mąka - 900g

Woda - 500ml

Sól - 25g

Drożdże - 15g

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Pamiętamy o tym, że woda nie może być zbytnio gorąca, raczej ciepła. Wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Najlepiej na około 1 godz. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje, każdą delikatnie rozpłaszczamy ręką i kładziemy porcje farszu.

Składniki:

Ser dojrzewający bursztyn, parmezan - 200g

Pomidory pelati - 300ml

Ketchup - 100ml

Brokuły - 2szt

Przygotowanie:

Brokuły obgotowujemy w wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Pomidory pelati miksujemy bez zalewy, dodajemy ser parmezan i ketchup. Delikatnie doprawiamy. Bułeczki układamy luźno na blaszce ale tak aby tworzyło się kolo. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy ziarnami, sezamu albo czarnuszki lub maku. Wstawiamy do piekarnika temp. 180 stopni na około 20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana