A potrawy przygotowane w naszej kuchni degustowały pięciolatki z warszawskiego przedszkola nr 384, które odwiedziły studio Dzień Dobry TVN :)
Bakłażan faszerowany
Składniki:
2 średnie bakłażany
300 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
oliwa z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 ml passaty pomidorowej
100 g mozzarelli
Przygotowanie:
Bakłażana przekrój na połowę, wyciągnij miąższ, pokrój go w kostkę. Wydrążonego bakłażana włóż do piekarnika o temperaturę 180 stopni na 20 minut. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie dodaj pokrojonego bakłażana, dodaj koncentrat a po chwili mięso i tymianek, smaż przez kilka minut, aż zmieni kolor wtedy dodaj passatę pomidorową, duś około 30 minut. Mięsem nafaszeruj podpieczone bakłażany, na wierzchu połóż plastry mozzarelli.
Curry z bakłażanem
Składniki:
2 bakłażany
2 pomidory bez skóry
400 ml mleka kokosowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
2 cm imbiru
pół łyżeczki kurkumy
duża szczypta kuminu
świeża kolendra
100 ml passaty pomidorowej
1 łyżka sosu sojowego
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Chili, imbir, czosnek, cebulę drobno posiekaj, przysmaż je na oleju, dodaj kurkumę, kumin, wymieszaj, po chwili dodaj bakłażana pokrojonego w kostkę, gdy lekko zmieni kolor dodaj odrobinę mleka kokosowego, następnie dodaj pokrojone pomidory, resztę mleka i passatę. Gotuj około 30 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN