Makaronowe wariacje

Bruschetta makaronem z cukinii
Bruschetta makaronem z cukinii
Anelli, bigoli, bucatini, capelli d'angelo, conchiglie, coqulliettes, cresti di galli, fusilli. To nie nazwy marek włoskich samochodów, ale mniej znane rodzaje makaronów. Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował bardziej popularne rodzaje makaronów.

Makaron kokardki z indykiem, żurawiną i gruszkami

Składniki:

250 g makaronu typu kokardki

100 g piersi z kurczaka

60 g suszonej żurawiny

2 gruszki

50 g masła

1 cebula

50 ml bulionu drobiowego

40 g sera parmezan

natka pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną, dodajemy indyka pokrojonego w kostkę, następnie gruszkę pokrojoną w ósemki, pieprz czarny i sól. Chwilę smażymy podlewamy bulionem, dodajemy żurawinę. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, natkę pietruszki oraz ser. Wszystko mieszamy i podajemy do jedzenia

Cannelloni z jabłkami i sosem śmietanowym

Składniki:

1 op. makaronu typu cannelloni

1 kg polskich jabłek

100 g rodzynek

500 g białego sera

100 g masła

4 jajka

cukier waniliowy

cynamon

2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubszych oczkach. Łączymy z cynamonem, cukrem i rodzynkami. Masło ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy ser, następnie jajka i na koniec mąkę. Jabłkami nadziewamy surowy makaron, układamy na blaszce wysmarowanej masłem. Zalewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika temp. 180 stopni na około 30 minut.

Świderki z białą kiełbasą, brokułami i śmietaną

Składniki:

500 g makaronu typu świderki

300 g brokułów

200 g białej kiełbasy

200 ml śmietany 30 proc.

1 cebula

oliwa

50 ml białego wina

100 g parmezanu

czarny pieprz

ostra papryka

natka pietruszki

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy w wodzie i odcedzamy, wodę z gotowania pozostawiamy. Cebulę przesmażamy na oliwie, dodajemy obraną z osłonek białą kiełbasę i smażymy chwilę, dodajemy wino białe. Smażymy odparowujemy i dodajemy brokuły. Chwilę razem smażymy i dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i odstawiamy. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, dodajemy do sosu, delikatnie podlewamy wodą z gotowania brokułów. Na koniec ser i gotowe.

Spaghetti lub wstążki gotowane w mięsnym sosie

Składniki:

makaron typu spaghetti wstążki

500 g mięsa wołowego bez kości

6 dobrych pomidorów

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 pęczek włoszczyny

pieprz

sól

świeża bazylia

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w kostkę mięso wołowe, przesmażamy razem. Dodajemy pokrojone warzywa, pomidory podlewamy wodą i dusimy. Dodajemy przyprawy, pieprz, sól, dusimy do miękkości. Kiedy mięso jest prawie miękkie, naszą potrawkę przekładamy do naczynia do zapiekania. Na niej układamy surowe gniazda tagliatelle, posypujemy serem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości