Makaron kokardki z indykiem, żurawiną i gruszkami
Składniki:
250 g makaronu typu kokardki
100 g piersi z kurczaka
60 g suszonej żurawiny
2 gruszki
50 g masła
1 cebula
50 ml bulionu drobiowego
40 g sera parmezan
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną, dodajemy indyka pokrojonego w kostkę, następnie gruszkę pokrojoną w ósemki, pieprz czarny i sól. Chwilę smażymy podlewamy bulionem, dodajemy żurawinę. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, natkę pietruszki oraz ser. Wszystko mieszamy i podajemy do jedzenia
Cannelloni z jabłkami i sosem śmietanowym
Składniki:
1 op. makaronu typu cannelloni
1 kg polskich jabłek
100 g rodzynek
500 g białego sera
100 g masła
4 jajka
cukier waniliowy
cynamon
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubszych oczkach. Łączymy z cynamonem, cukrem i rodzynkami. Masło ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy ser, następnie jajka i na koniec mąkę. Jabłkami nadziewamy surowy makaron, układamy na blaszce wysmarowanej masłem. Zalewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika temp. 180 stopni na około 30 minut.
Świderki z białą kiełbasą, brokułami i śmietaną
Składniki:
500 g makaronu typu świderki
300 g brokułów
200 g białej kiełbasy
200 ml śmietany 30 proc.
1 cebula
oliwa
50 ml białego wina
100 g parmezanu
czarny pieprz
ostra papryka
natka pietruszki
Przygotowanie:
Brokuły gotujemy w wodzie i odcedzamy, wodę z gotowania pozostawiamy. Cebulę przesmażamy na oliwie, dodajemy obraną z osłonek białą kiełbasę i smażymy chwilę, dodajemy wino białe. Smażymy odparowujemy i dodajemy brokuły. Chwilę razem smażymy i dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i odstawiamy. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, dodajemy do sosu, delikatnie podlewamy wodą z gotowania brokułów. Na koniec ser i gotowe.
Spaghetti lub wstążki gotowane w mięsnym sosie
Składniki:
makaron typu spaghetti wstążki
500 g mięsa wołowego bez kości
6 dobrych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pęczek włoszczyny
pieprz
sól
świeża bazylia
Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w kostkę mięso wołowe, przesmażamy razem. Dodajemy pokrojone warzywa, pomidory podlewamy wodą i dusimy. Dodajemy przyprawy, pieprz, sól, dusimy do miękkości. Kiedy mięso jest prawie miękkie, naszą potrawkę przekładamy do naczynia do zapiekania. Na niej układamy surowe gniazda tagliatelle, posypujemy serem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN