Kuchnia jazzowa

Tomasz Stańko, Anna Stańko
Tomasz Stańko, Anna Stańko
Próbkę kuchennego jazzu dał nam dziś w Dzień Dobry TVN Tomasz Stańko, który wspólnie z córką Anną, pod okiem Andrzeja Polana przygotował: pieczoną rybę z sałatką jesienną, kurczaka z pieczoną dynią i zrazy wołowe z marchewką, porem i pieczarkami!

Pieczona ryba z sałatką jesienną

Składniki:

500g dorsza

200ml mleka

pieprz, sól,

olej

100g selera

2 łodygi selera naciowego

1 pęczek szczypiorku z dymki

1 burak

1 batat

2 jabłko zielone

Sezam,

Sos do sałatki:

olej

4 soku z cytryny

2 cm imbiru świeżego

Sól, i pieprz,

Przygotowanie:

Mleko mieszamy z olejem, solą i moczymy w nim filet z dorsza przez około 30 minut. tak zamarynowanego układamy na blaszce, skrapiamy dodatkowo olejem z bazylią i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika na temp. 190 stopni na około 20 minut. przygotowujemy sałatkę. Sok z cytryny mieszamy z olejem z bazylią, imbirem startym solą oraz pieprzem. Odstawiamy aby się smaki przegryzły. Seler kroimy w cienkie plastry a następnie w cienkie w słupki, seler naciowy oczyszczamy z włókien i kroimy w cienkie paski. Podobnie postępujemy z batatem, jabłkiem i burakiem. Szczypior kroimy w cienkie plastry. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sos wineigrette, posypujemy sezamem. Podajemy z kawałkami pieczonego dorsza.

Zrazy wołowe z marchewką, porem i pieczarkami

Składniki:

600g wołowiny na zrazy

2 łyżki musztardy Dijon

2 łyżki miodu

olej

Sól, pieprz,

4 marchewki

Por

Cebula

300g pieczarek

Szpinak baby

200ml śmietany 36%

Natka pietruszki,

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy i rozklepujemy na cienkie plastry. Każdy plaster smarujemy musztardą wymieszaną z miodem, posypujemy solą, pieprzem, układamy po kilka słupków z marchewki i pora ale tak aby wystawały na zewnątrz. Roladki zwijamy sznurkiem, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju z pomidorami i czosnkiem. Podsmażone układamy w żaroodpornym naczyniu, na plastrach pokrojonej cebuli, podlewamy wodą, skrapiamy olejem z pomidorami suszonymi i czosnkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni na około 1 godzinę. Kiedy zrazy będą miękkie odkrywamy je i jeszcze podpiekamy około 15 minut. pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy na złoty kolor, mieszamy ze szpinakiem i śmietaną. Sos z pieczenia łączymy z natką pietruszki i polewamy zrazy. Podajemy z pieczarkami i sypianiem w śmietanie.

Kurczak z pieczoną dynią

Składniki:

1kg dyni

Sól, pieprz czarny,

Gałka muszkatołowa,

Imbir świeży,

1 kurczak cały

Cebula

2 op włoszczyzny jesiennej

200g ryżu

200g brukselki

100g sera parmezan

50g masła

1 papryka czerwona

Liść laurowy, ziele angielskie,

Olej z czosnkiem

Natka pietruszki, tymianek,

Przygotowanie:

Miąższ z dyni kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, imbirem w plastrach i tymiankiem. Skrapiamy olejem z czosnkiem i wstawiamy do piekarnika do pieczenia. Kurczaka filetujemy z kości, kroimy w nieduże kawałki. Na rozgrzany m oleju z czosnkiem przesmażamy kurczaka, oprószamy solą, pieprzem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa obieramy dodajemy do mięsa pokrojone w kostkę. Podlewamy wszystko wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę i upieczoną dynię, wszystko razem mieszamy i jeszcze kilka minut gotujemy. Podajemy posypane obficie natką pietruszki z ryżem gotowanym i wymieszanym z serem i masłem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości