Pieczona ryba z sałatką jesienną
Składniki:
500g dorsza
200ml mleka
pieprz, sól,
olej
100g selera
2 łodygi selera naciowego
1 pęczek szczypiorku z dymki
1 burak
1 batat
2 jabłko zielone
Sezam,
Sos do sałatki:
olej
4 soku z cytryny
2 cm imbiru świeżego
Sól, i pieprz,
Przygotowanie:
Mleko mieszamy z olejem, solą i moczymy w nim filet z dorsza przez około 30 minut. tak zamarynowanego układamy na blaszce, skrapiamy dodatkowo olejem z bazylią i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika na temp. 190 stopni na około 20 minut. przygotowujemy sałatkę. Sok z cytryny mieszamy z olejem z bazylią, imbirem startym solą oraz pieprzem. Odstawiamy aby się smaki przegryzły. Seler kroimy w cienkie plastry a następnie w cienkie w słupki, seler naciowy oczyszczamy z włókien i kroimy w cienkie paski. Podobnie postępujemy z batatem, jabłkiem i burakiem. Szczypior kroimy w cienkie plastry. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sos wineigrette, posypujemy sezamem. Podajemy z kawałkami pieczonego dorsza.
Zrazy wołowe z marchewką, porem i pieczarkami
Składniki:
600g wołowiny na zrazy
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki miodu
olej
Sól, pieprz,
4 marchewki
Por
Cebula
300g pieczarek
Szpinak baby
200ml śmietany 36%
Natka pietruszki,
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy i rozklepujemy na cienkie plastry. Każdy plaster smarujemy musztardą wymieszaną z miodem, posypujemy solą, pieprzem, układamy po kilka słupków z marchewki i pora ale tak aby wystawały na zewnątrz. Roladki zwijamy sznurkiem, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju z pomidorami i czosnkiem. Podsmażone układamy w żaroodpornym naczyniu, na plastrach pokrojonej cebuli, podlewamy wodą, skrapiamy olejem z pomidorami suszonymi i czosnkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni na około 1 godzinę. Kiedy zrazy będą miękkie odkrywamy je i jeszcze podpiekamy około 15 minut. pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy na złoty kolor, mieszamy ze szpinakiem i śmietaną. Sos z pieczenia łączymy z natką pietruszki i polewamy zrazy. Podajemy z pieczarkami i sypianiem w śmietanie.
Kurczak z pieczoną dynią
Składniki:
1kg dyni
Sól, pieprz czarny,
Gałka muszkatołowa,
Imbir świeży,
1 kurczak cały
Cebula
2 op włoszczyzny jesiennej
200g ryżu
200g brukselki
100g sera parmezan
50g masła
1 papryka czerwona
Liść laurowy, ziele angielskie,
Olej z czosnkiem
Natka pietruszki, tymianek,
Przygotowanie:
Miąższ z dyni kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, imbirem w plastrach i tymiankiem. Skrapiamy olejem z czosnkiem i wstawiamy do piekarnika do pieczenia. Kurczaka filetujemy z kości, kroimy w nieduże kawałki. Na rozgrzany m oleju z czosnkiem przesmażamy kurczaka, oprószamy solą, pieprzem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa obieramy dodajemy do mięsa pokrojone w kostkę. Podlewamy wszystko wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę i upieczoną dynię, wszystko razem mieszamy i jeszcze kilka minut gotujemy. Podajemy posypane obficie natką pietruszki z ryżem gotowanym i wymieszanym z serem i masłem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN