Polsko-malezyjskie przysmaki

Kit Fui Bruczkowski jest Malezyjką, Marcin Bruczkowski - Polakiem. Połączyła ich nie tylko miłość do siebie, ale i do jedzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: shanghai pancakes, czyli naleśniki shanghai, mango lassi oraz chicken tikka masala.

Shanghai pancakes / Naleśniki Shanghai

Składniki:

łyżka stołowa cukru pudru

300 g suchej fasoli azuki

3 łyżki stołowe masła

240 ml mleka

120 ml oliwy

240 ml wody

200 g cukru

250 g mąki

2 jajka

sól

Mango Lassi

Składniki:

300 ml jogurtu naturalnego

1 dojrzałe mango

Chicken tikka masala

Składniki:

2 łyżki przecieru pomidorowego

200 g pomidorów krojonych

4 luzowane udka kurczaka

250 g naturalnego jogurtu

2 łyżki kminu rzymskiego

200 ml śmietany tortowej

2 łyżki czarnego pieprzu

1 łyżka soku z cytryny

łyżka startego imbiru

2 łyżki ostrej papryki

papryczka chillis

łyżka cynamonu

pęczek kolendry

ząbek czosnku

łyżka masła

Mabodofu

Składniki:

suszona papryczka chilli

50 g mielonego mięsa

3-6 ząbków czosnku

mąka ziemniaczana

sake lub białe wino

2 opakowania tofu

przyprawa chińska

pasta syczuańska

olej sezamowy

korzeń imbiru

olej zwykły

sos sojowy

cebula

miso

por

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana