MAKARON Z CUKINII (potrawa witariańska)
Składniki:
2-3 cukinie
2 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
5-6 suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, bazylia - do smaku
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki nożem do obierania warzyw lub cytrusów albo używamy krajarki spiralnej do warzyw. Pozostałe składniki miksujemy na bardziej lub mniej gładką masę - w zależności od upodobań. Cukiniowe spaghetti polewamy sosem i posypujemy surowym parmezanem.
MAKARON Z MARCHWI
Składniki:
2-3 marchewki
garść świeżej bazylii
garść orzeszków piniowych
ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchew dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki nożem do obierania warzyw lub cytrusów albo używamy krajarki spiralnej do warzyw. Pozostałe składniki miksujemy na sos pesto. Marchewkowe spaghetti polewamy sosem i posypujemy surowym parmezanem.
PARMEZAN WITARIAŃSKI
Składniki:
garść migdałów
sól morska
1-2 łyżki płatków drożdżowych
Przygotowanie:
Migdały miksujemy w młynku do kawy na proszek, dodajemy do nich płatki drożdżowe i doprawiamy do smaku solą. "Parmezan" może służyć do przyprawiania sosów, zup, do posypywania dań makaronowych, a także sałatek lub kanapek. Przygotowanie parmezanu zajmuje kilka minut, może stać w lodówce w słoiczku kilka dni.
MAKARON Z DYNI MAKARONOWEJ
Składniki:
dynia makaronowa 1szt.
pomidory kilka sztuk
cebula 1/2
czosnek 1 ząbek
bazylia 1 pęczek
sól szczypta
pieprz 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 3 łyżki
prażone pestki dyni, rozdrobnione 4 łyżki
1 łyżka parmezanu
Przygotowanie:
Gotujemy dynię w całości w dużym garnku. Gotować należy przez 40 minut. Kiedy dynia się ugotuje kroimy ją na pół, wyjmujemy gniazdo nasienne, a następnie i oddzielamy miąższ, który zbudowany jest z cienkich nitek. Na jedną porcję wystarczy miąższ z 1/2 dyni. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, szklimy cebulę, dodajemy pokrojone drobno pomidory i czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą. Siekamy bazylię i dodajemy pod koniec gotowania. Na gotowy sos przekładamy "makaron" dyniowy, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy (makaron z dyni jest bardzo jędrny i nie rozpada się szybko).
Spaghetti podajemy ze startym żółtym serem (może być parmezan raw), pokropione oliwą i posypane prażonymi, pokruszonymi pestkami dyni.
ZIELONE GNOCCHI Z MĄKI Z PESTEK Z DYNI
Składniki:
szklanka mąki z pestek z dyni
2 jajka
kilka łyżek mąki quinoa
ćwierć szklanki wrzątku
sól do smaku
75 g masła
czosnek
3 łyżki świeżych liści szałwii
parmezan raw do posypania
Przygotowanie:
Mieszamy w małej misce mąkę dyniową z jajkiem, solą i odrobiną wrzątku. Dodajemy odrobinę mąki quinoa dla uzyskania gęstej konsystencji ciasta. Wstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki. Na dobrze wysypanej mąką qyinoa stolnicy z kolejnych partii ciasta (resztę trzymamy w lodówce) formujemy z masy wałki o średnicy 3-4 cm i kroimy je na 2-3 cm odcinki. Gotujemy partiami w bardzo lekko bulgoczącej osolonej wodzie. Czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze chwilę (maksymalnie ze 2 minuty, nie dłużej bo zaczną się rozpadać). Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze, dobrze odsączając z wody i układając.
Gdy wszystkie będą ugotowane rozgrzewamy na patelni połowę masła, wrzucamy połowę listków szałwii i czosnkiem i smażymy przez 1-2 min, następnie dodajemy połowę gnocchi i lekko podsmażamy. Powtarzamy smażenie z pozostałym masłem, szałwią, czosnkiem i kluseczkami. Podajemy posypane startym parmezanem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN