Patelnia pełna ziemniaków
Składniki:
1 kg ziemniaków
8 jajek
50ml oleju z pomidorami i czosnkiem
100ml olej
1 cebula
200g oscypków
koperek, natka pietruszki
Kminek mielony, pieprz czarny, sól,
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry najlepiej na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej, cebulę pokrojoną oraz kminek, po chwili dodajemy pokrojone ziemniaki, olej z pomidorami i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Oscypka ścieramy na tarce. Kiedy ziemniaki będą podduszone, przekładamy je na durszlak, i czekamy aż odcieknie nadmiar tłuszczu. W dużej misce łączymy jajka, natką, koperkiem, solą pieprzem oraz serem . Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy nasze podduszone ziemniaki. Powstałą masę wylewamy na patelnię, przykrywamy i smażymy na małym ogniu. Kiedy jajka zaczną się ścinać patelnię umieszczamy w piekarniku i tam zapiekamy do całkowitego ścięcia się masy.
Grzanki z oscypkiem i borowikami
Składniki:
10 kromek pieczywa żytniego
1 cebula
1 bakłażan
4 pomidory
Olej z bazylią,
1 łyżka masła
2 oscypki
Natka pietruszki,
Przygotowanie:
Kroimy bakłażana, cebulę w piórka, przesmażamy bakłażana wcześniej posypanego solą i osuszonego z kropli goryczy, przesmażamy go na złoty kolor. Wykładamy na patelnię cebulę z dodatkiem niedużej ilości masła. Do tego dodajemy bakłażana i pomidory pokrojone w kostkę oraz bazylię.Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kromki pieczywa żytniego smarujemy dokładnie olejem z bazylią i wstawiamy do piekarnika, zapiekamy na chrupiąco. Na podpieczone kromki wykładamy bakłażany z pomidorami, posypujemy natką pietruszki i układamy plastry oscypka. Ponownie wstawiamy do piekarnika na czas ,aby ser się rozpuścił.
Duszone żeberka z kolorowymi kapustami
Składniki:
1.5kg żeberek wieprzowych
1kg cebuli
Kminek, pieprz czarny, sól,
Olej z czosnkiem,
4 liście kapusty włoskiej
4 liście kapusty czerwonej
Szpinak baby
1 cytryny
Przygotowanie:
Żeberka dzielimy na porcje, dokładnie sprawiamy pieprzem, solą oraz kminkiem. Obsmażamy na oleju z czosnkiem, dodajemy cebulę. Chwilę smażymy razem i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Kapustę włoską i czerwoną szatkujemy. Na oleju z czosnkiem przesmażamy w pierwszej kolejności kapustę czerwoną, po chwili skrapiamy ją sokiem z cytryny, dodajemy kapustę włoską. Kiedy kapusty będą miękkie ale chrupiące dodajemy liście szpinaku., mieszamy wszystko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Żeberka podajemy z kapustami smażonymi
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN