Nasza polska kuchnia potrafi inspirować. Zainspirowała Patryka Wróblewskiego, uczestnika 2. edycji "Gotuj o wszysto", który odpadł w piątym odcinku. Dziś gościmy go w kuchni Dzień Dobry TVN.
Sonia Bohosiewicz firmuje swoim nazwiskiem nową restaurację sushi o wdzięcznej nazwie sushibu.pl, a sushi to zdecydowanie jedna z jej ulubionych potraw. Dziś w Dzień Dobry TVN przyrządziła dla nas cały talerz tych orientalnych przysmaków.
Dziś przygotowaliśmy słodycze, które można podarować na Mikołajki bliskiej osobie. Taki własnoręcznie przygotowany upominek może być świetną alternatywą dla mało oryginalnych prezentów kupionych w sklepie. Ciasteczka zapakowane w tekturowe pudełko lub czekoladki zawinięte w bibułkę i przewiązane koronkową tasiemką to tylko niektóre z pomysłów na drobiazgi od serca.
Ulubiony przysmak dzieci i dorosłych. Słodka, tłusta i kaloryczna chałwa. Podróżnik kulinarny, Maciej Nowak, pod lupę wziął chałwę. Skąd pochodzi i jak powstaje przysmak znany na całym świecie?
Dziś w kuchni Monika i Maciej przygotowali dania według swoich najlepszych przepisów, które znalazły się w poradniku Dzień Dobry TVN. Przypomnieli, jak szybko i zdrowo można przygotować smaczny, pełnowartościowy i bezmięsny posiłek. Dzięki instrukcjom naszych kucharzy już dziś będziecie mogli przygotować smaczne tagliatelle z bobem, chleb marokański, pastę z tofu, a na deser lub pyszne kruche ciasteczka z masą migdałową i musem malinowym.
Dwóch Włochów, Alfredo i Leonardo, postanowiło nauczyć Polaków miłości do włoskiej kuchni i wielkiego narodowego poety. Podczas pokazów kulinarnych recytują Dantego w wersji polskiej i włoskiej. Dziś mogliście ich zobaczyć w Dzień Dobry TVN.
Obecnie jest w trakcie sesji egzaminacyjnej na aplikację adwokacką. Trzy egzaminy już zdała, ale to dopiero połowa drogi do sukcesu. Właśnie z tego powodu premiera jej pierwszej solowej płyty pod tytułem "Papparapa", została przełożona na 29 listopada. Dziś mogliście się przekonać, jak odnajduje się w kuchni.
Dziś 1 listopada – święto Wszystkich Świętych. Dni pamięci o przodkach, o tych, którzy odeszli obchodzi się na całym świecie. Wiele z tych tradycji jest ściśle związana z kuchnią i przygotowywanymi specjalnie na tę okazję potrawami. Dziś w Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło swoimi daniami, przybliżyli nam odmienne obyczaje świętowania tego wyjątkowego dnia.
Jospeh Seelesto przygotował w Dzień Dobry TVN swoje ulubione słodkości do kawy. Czekoladowy tort, słodkie bułeczki i ciasta z niczym nie smakują tak dobrze, jak z przedpołudniową kawą.
W listopadzie królową na polskich powinna być gęś. Niebawem będziemy obchodzić Święto Niepodległości, a to doskonała okazja, by zwrócić się ku tradycji. 11 listopada, pamiętając o Marszałku Piłsudskim, zajadajmy się gęsiną. Może gęś będzie dla nas tym, czym indyk dla Amerykanków w Święto Dziękczynienia.
Inspiracją dla Bartosza Grędysa, uczestnika 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko", jest moda kulinarna z USA, czyli hamburgery, steki, oraz brownie... na deser.
W 2003 r. Joanna Kowalewska wyjechała z mężem do pracy w Wielkiej Brytanii, gdzie szybko zyskała sławę fachowca. Jednym z pierwszych poważnych zamówień był tort dla Tony’ego Blaira, później wykonała dla królowej Elżbiety tort w kształcie korony z okazji 50-lecia panowania. Dziś w Dzień Dobry TVN zdradziła nam kilka swoich przepisów.
Ania Wyszkoni jest dumna ze swojej doskonałej figury, którą jak przyznaje - zawdzięcza wyłącznie genom. Twierdzi, że może jeść wszystko, na co tylko ma ochotę i nie utyje.
Tematem dzisiejszej kuchni są potrawy szybkie i tanie. Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło pokazali w Dzień Dobry TVN, jak można przygotować dobry obiad, który może kosztować mniej niż 20 złotych.
Macarons wreszcie dotarły do Polski. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz i Tomek pokazali, jak przygotować najmodniejsze w tym sezonie słodkości. Makaroniki przypominają nieco, znane nam bezy, ale charakteryzują się dodatkiem migdałów do białkowego ciasta i, przede wszystkim, smakowym nadzieniem.
Trend slow Food to kontrpropozycja dla kultury fast food. Zakłada jedzenie bez pośpiechu i w skupieniu. Podczas posiłku należy delektować się smakiem i zapachem potraw. Koniec więc z jedzeniem w biegu i w barach szybkiej obsługi.
Joanna Osyda, serialowa Majka razem ze swoją serialową babcią Różą, czyli Anną Tomaszewską, przygotowały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka smacznych potraw.
Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko", przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy inspirowane "Wiatrem halnym” Stanisława Witkiewicza.
Bogactwo przypraw, smaków, kolorów i kształtów – skarbnica wiedzy i inspiracji. To nie album, ale kulinarna biblia. „Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata” autorstwa Christiana Teubner’a, właśnie trafiła do naszych księgarń i z pewnością jest pozycją niezbędną dla prawdziwych smakoszy spragnionych nowych, kulinarnych doznań.
Czy wiedzieliście, że Marylin Monroe była wspaniała kucharką? Aktorka uwielbiała gotować, co więcej także sama komponowała swoje potrawy. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN nasi kucharze - Tomek Jakubiak i Grzegorz Łapanowski wypróbowali odnalezione przepisy jej autorstwa.
Dziś zapominamy o sztućcach oraz eleganckiej zastawie i razem z kulinarnym duetem: Grzegorzem Łapanowskim i Tomaszem Jakubiakiem na moment przenosimy się do kuchni, w której jedzenie palcami jest dozwolone. Specjalnie dla prawdziwych smakoszy łakomych kąsków, kucharze zaserwowali potrawy godne miana „palce lizać”.