Łukasz Czarnecki i Francys Sudnicka oraz całuski kokosowe

Łukasza Czarneckiego możemy oglądać w nowym spektaklu tanecznym. Francys Barraza Sudnicka właśnie wróciła z Miami, gdzie była na kursie aktorskim. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: krewetki w czosnku i chili z tostem razowym, makaron z pomidorami i kurczakiem, jalea de mango, besitos de coco, czyli całuski kokosowe. Gorzko, gorzko, gorzko! :)

Krewetki w czosnku i chili z tostem razowym

Składniki:

1 kg Krewetek black tiger bez pancerza oprawione obgotowane

3 duże ząbki czosnku

natka pietruszki

pół cytryny

2 papryczki chili

oliwa z oliwek

kawałek masła

sól

pieprz

pieczywo razowe

Przygotowanie:

Krewetki oczyścić i osuszyć. Na zimną patelnię wlać oliwę i wrzucić posiekaną papryczkę chili oraz posiekane ząbki czosnku. Krewetki smażyć ok.3-5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe skropić cytryną i posypać siekaną natką.

Makaron z pomidorami i kurczakiem

Składniki:

makaron penne lub tagliatelle

pierś z kurczaka

0,5 l przecieru pomidorowego

3 duże ząbki czosnku

2 papryczki chili

cebula

bazylia świeża

sól

pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodać posiekaną cebulą, czosnek i papryczki chili. Całość zalać przecierem pomidorowym, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować świeżą bazylią.

Jalea de Mango

Składniki:

4 Mango

0,5 kg cukru,

sok z cytryny lub olejek waniliowy

Przygotowanie:

Obrać mango ze skórki, odkroić cały miąższ, dać do rondelka dodać cukier i sok cytryny lub wanilię. Mieszać drewniana łyżką, gotować przez 30 min aż masa będzie odchodziła od spodu, przelać do szklanego pojemnika do ochłodzenia.

Besitos de coco ( całuski kokosowe)

Składniki:

3 jajka

200 g wiórków kokosowych

200 g cukru pudru

1 łyżeczka mleka w proszku

Produkty należy połączyć i zagnieść z nich kulki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości