Krewetki w czosnku i chili z tostem razowym
Składniki:
1 kg Krewetek black tiger bez pancerza oprawione obgotowane
3 duże ząbki czosnku
natka pietruszki
pół cytryny
2 papryczki chili
oliwa z oliwek
kawałek masła
sól
pieprz
pieczywo razowe
Przygotowanie:
Krewetki oczyścić i osuszyć. Na zimną patelnię wlać oliwę i wrzucić posiekaną papryczkę chili oraz posiekane ząbki czosnku. Krewetki smażyć ok.3-5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe skropić cytryną i posypać siekaną natką.
Makaron z pomidorami i kurczakiem
Składniki:
makaron penne lub tagliatelle
pierś z kurczaka
0,5 l przecieru pomidorowego
3 duże ząbki czosnku
2 papryczki chili
cebula
bazylia świeża
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodać posiekaną cebulą, czosnek i papryczki chili. Całość zalać przecierem pomidorowym, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować świeżą bazylią.
Jalea de Mango
Składniki:
4 Mango
0,5 kg cukru,
sok z cytryny lub olejek waniliowy
Przygotowanie:
Obrać mango ze skórki, odkroić cały miąższ, dać do rondelka dodać cukier i sok cytryny lub wanilię. Mieszać drewniana łyżką, gotować przez 30 min aż masa będzie odchodziła od spodu, przelać do szklanego pojemnika do ochłodzenia.
Besitos de coco ( całuski kokosowe)
Składniki:
3 jajka
200 g wiórków kokosowych
200 g cukru pudru
1 łyżeczka mleka w proszku
Produkty należy połączyć i zagnieść z nich kulki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN