Kanapka z wołowiną i konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki:
500g polędwicy wołowej
2 bagietki
4 czerwone cebule
szklanka czerwonego wina
ocet balsamiczny
4 ogórki kiszone
2 łyżki brązowego cukru
mieszanka zielonych sałat
musztarda francuska
domowy majonez
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka, cukier skarmelizuj dodaj cebule, po chwili wlej czerwone wino i ocet balsamiczny, duś na małym ogniu około 30 minut. Polędwicę obsyp grubo mielonym pieprzem, obsmaż na patelni a następnie przełóż do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 25 minut. Po tym czasie przykryj mięso folią i daj mu odpocząć. Zgrillowane bułki posmaruj majonezem, dodaj pokrojoną wołowinę, ogórki, konfiturę z cebuli, sałatę, musztardę i drugą połowę bułki! Pycha!
Kanapki z kurczakiem i chutneyem morelowym
Składniki:
2 piersi z kurczaka
5 bułek razowych
dżem morelowy
garść suszonych moreli
2 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki octu winnego
1 gruszka
garść rukoli
50g gorgonzoli
świeża rukola
świeży tymianek
sok z cytryny
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka pokrój w długie pasy, obsyp solą, pieprzem, tymiankiem, skrop sokiem z cytryny, smaż na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu. Aby przygotować chutney na patelni skarmelizuj cukier, dodaj ocet, pokrojone morele i dżem morelowy, smaż przez kilka minut, dopraw do smaku.
Podpieczone i przepołowione bułki posmaruj chutneyem, dodaj mięso, plasterki gruszki, gorgonzolę i rukolę, przykryj drugą połową bułki
Burger z ciecierzycą
Składniki:
puszka ciecierzycy
150g sera feta
natka pietruszki
2 czerwone papryki
garść czarnych oliwek
kiełki słonecznika
czerwona cebula
3 razowe bułki
2 łyżki pesto
majonez
bułka tarta
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsącz, rozdrobnij widelcem, wymieszaj z fetą, dodaj zioła, zmiażdżony czosnek, wymieszaj, formuj burgery. Obtocz je w bułce tartej i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Papryki włóż do gorącego piekarnika, gdy ich skórka zacznie się marszczyć, wyciągnij a gdy ostygną obierz ze skóry i pokrój w plasterki. Bułki przekrój i zgrilluj, każdą z nich posmaruj majonezem, dodaj burgery, plasterki papryki, kiełki, oliwki, dodaj pesto i przykryj drugą połowa bułki!
Rogale z halloumni i zielonym groszkiem
Składniki:
4 rogale
200g sera halloumi
200g mrożonego zielonego groszku
Garść suszonych pomidorów
2 łyżki tapenadą z czarnych oliwek
Kiełki lucerny
Przygotowanie:
Rozmrożony groszek zblanszuj, następni zmiksuj z oliwą z oliwek sokiem z cytryny, krem dopraw do smaku. Halloumi zgrilluj na patelni, przełóż na spody bułek, dodaj tapenadę, suszone pomidory, krem groszkowy i kiełki, całość przykryj drugą połową bułki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN