Smaczne kanapki, domowy majonez i sen o Prokopie

Skąd się wziął zapach octu, który od rana prześladował w naszym studio Dorotę Wellman? Czy to prawda, że Marcin Prokop śni się Annie Starmach? :) Jak prosto i szybko przygotować smaczne kanapki i domowy majonez? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała: kanapkę z wołowiną i konfiturą z czerwonej cebuli, z kurczakiem i chutneyem morelowym, burgera z ciecierzycą, rogale z halloumni i zielonym groszkiem. Smacznego!

Kanapka z wołowiną i konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:

500g polędwicy wołowej

2 bagietki

4 czerwone cebule

szklanka czerwonego wina

ocet balsamiczny

4 ogórki kiszone

2 łyżki brązowego cukru

mieszanka zielonych sałat

musztarda francuska

domowy majonez

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka, cukier skarmelizuj dodaj cebule, po chwili wlej czerwone wino i ocet balsamiczny, duś na małym ogniu około 30 minut. Polędwicę obsyp grubo mielonym pieprzem, obsmaż na patelni a następnie przełóż do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 25 minut. Po tym czasie przykryj mięso folią i daj mu odpocząć. Zgrillowane bułki posmaruj majonezem, dodaj pokrojoną wołowinę, ogórki, konfiturę z cebuli, sałatę, musztardę i drugą połowę bułki! Pycha!

Kanapki z kurczakiem i chutneyem morelowym

Składniki:

2 piersi z kurczaka

5 bułek razowych

dżem morelowy

garść suszonych moreli

2 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżki octu winnego

1 gruszka

garść rukoli

50g gorgonzoli

świeża rukola

świeży tymianek

sok z cytryny

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka pokrój w długie pasy, obsyp solą, pieprzem, tymiankiem, skrop sokiem z cytryny, smaż na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu. Aby przygotować chutney na patelni skarmelizuj cukier, dodaj ocet, pokrojone morele i dżem morelowy, smaż przez kilka minut, dopraw do smaku.

Podpieczone i przepołowione bułki posmaruj chutneyem, dodaj mięso, plasterki gruszki, gorgonzolę i rukolę, przykryj drugą połową bułki

Burger z ciecierzycą

Składniki:

puszka ciecierzycy

150g sera feta

natka pietruszki

2 czerwone papryki

garść czarnych oliwek

kiełki słonecznika

czerwona cebula

3 razowe bułki

2 łyżki pesto

majonez

bułka tarta

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsącz, rozdrobnij widelcem, wymieszaj z fetą, dodaj zioła, zmiażdżony czosnek, wymieszaj, formuj burgery. Obtocz je w bułce tartej i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Papryki włóż do gorącego piekarnika, gdy ich skórka zacznie się marszczyć, wyciągnij a gdy ostygną obierz ze skóry i pokrój w plasterki. Bułki przekrój i zgrilluj, każdą z nich posmaruj majonezem, dodaj burgery, plasterki papryki, kiełki, oliwki, dodaj pesto i przykryj drugą połowa bułki!

Rogale z halloumni i zielonym groszkiem

Składniki:

4 rogale

200g sera halloumi

200g mrożonego zielonego groszku

Garść suszonych pomidorów

2 łyżki tapenadą z czarnych oliwek

Kiełki lucerny

Przygotowanie:

Rozmrożony groszek zblanszuj, następni zmiksuj z oliwą z oliwek sokiem z cytryny, krem dopraw do smaku. Halloumi zgrilluj na patelni, przełóż na spody bułek, dodaj tapenadę, suszone pomidory, krem groszkowy i kiełki, całość przykryj drugą połową bułki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!