Naleśniki na 2500 sposobów? Prokop ekspertem!

W kuchni Dzień Dobry TVN Maria i Jakub Paskowie, którzy prowadzą bloga parentingowego, tym razem inspirują kulinarnie. Proponują naleśniki dla każdego podniebienia! Jaki jest ich patent na ciasto naleśnikowe? Po co dodaje się piwa do niektórych naleśników?

Naleśniki a'la burrito

Składniki:

masło

mąka pszenna

mleko

sól, biały pieprz

gałka muszkatołowa

ser ricotta

herbatniki petit buere

oliwa z oliwek

200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka

2 papryki (np. żółta i czerwona)

1 czerwona cebula

1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym

1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej)

Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki płatków chilli, 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz

Naleśniki ze szpinakiem

500 g świeżego szpinaku (sparzony, odciśnięty, może być pokrojony) lub 200 g mrożonego

200 g twarogu lub sera feta albo 100 g żółtego sera

1 mała cebula (drobno pokrojona)

1 ząbek czosnku (pokrojony w bardzo drobną kosteczkę)

1 szczypta tartej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie)

sól, biały pieprz

Naleśniki na słodko i z owocami

owoce: banany, maliny, avocado, mango, truskawki, kiwi, ananas świeży lub puszka, brzoskwinia puszka, granat świeży

serek

masło czekoladowe

twarożek “klinek” gładki

serek homogenizowany

jogurt naturalny

jaja

kakao

bita śmietana

żółty ser – parmezan albo mozzarella

piwo – dobre chmielowe

kakao

syrop klonowy

jakieś polewy smakowe, np. czekoladowa

miód

dżem marakuja lub truskawka lub wiśnia

cukier puder

olej ryżowy – do smażenia

olej rzepakowy

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości