Naleśniki a'la burrito
Składniki:
masło
mąka pszenna
mleko
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
ser ricotta
herbatniki petit buere
oliwa z oliwek
200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka
2 papryki (np. żółta i czerwona)
1 czerwona cebula
1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym
1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej)
Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki płatków chilli, 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz
Naleśniki ze szpinakiem
500 g świeżego szpinaku (sparzony, odciśnięty, może być pokrojony) lub 200 g mrożonego
200 g twarogu lub sera feta albo 100 g żółtego sera
1 mała cebula (drobno pokrojona)
1 ząbek czosnku (pokrojony w bardzo drobną kosteczkę)
1 szczypta tartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie)
sól, biały pieprz
Naleśniki na słodko i z owocami
owoce: banany, maliny, avocado, mango, truskawki, kiwi, ananas świeży lub puszka, brzoskwinia puszka, granat świeży
serek
masło czekoladowe
twarożek “klinek” gładki
serek homogenizowany
jogurt naturalny
jaja
kakao
bita śmietana
żółty ser – parmezan albo mozzarella
piwo – dobre chmielowe
kakao
syrop klonowy
jakieś polewy smakowe, np. czekoladowa
miód
dżem marakuja lub truskawka lub wiśnia
cukier puder
olej ryżowy – do smażenia
olej rzepakowy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN