W kuchni Dzień Dobry TVN Maria i Jakub Paskowie, którzy prowadzą bloga parentingowego, tym razem inspirują kulinarnie. Proponują naleśniki dla każdego podniebienia! Jaki jest ich patent na ciasto naleśnikowe? Po co dodaje się piwa do niektórych naleśników?
Naleśniki a'la burrito
Składniki:
masło
mąka pszenna
mleko
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
ser ricotta
herbatniki petit buere
oliwa z oliwek
200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka
2 papryki (np. żółta i czerwona)
1 czerwona cebula
1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym
1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej)
Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki płatków chilli, 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz
Naleśniki ze szpinakiem
500 g świeżego szpinaku (sparzony, odciśnięty, może być pokrojony) lub 200 g mrożonego
200 g twarogu lub sera feta albo 100 g żółtego sera
1 mała cebula (drobno pokrojona)
1 ząbek czosnku (pokrojony w bardzo drobną kosteczkę)
1 szczypta tartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie)
sól, biały pieprz
Naleśniki na słodko i z owocami
owoce: banany, maliny, avocado, mango, truskawki, kiwi, ananas świeży lub puszka, brzoskwinia puszka, granat świeży
serek
masło czekoladowe
twarożek “klinek” gładki
serek homogenizowany
jogurt naturalny
jaja
kakao
bita śmietana
żółty ser – parmezan albo mozzarella
piwo – dobre chmielowe
kakao
syrop klonowy
jakieś polewy smakowe, np. czekoladowa
miód
dżem marakuja lub truskawka lub wiśnia
cukier puder
olej ryżowy – do smażenia
olej rzepakowy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN