Minestrone
Składniki:
Mieszanka włoska Hortex – 2 opak.
200 g fasoli (namoczonej przez noc) lub puszka fasoli
1 ziemniak
1 cebula
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
2 puszki pomidorów krojonych
1 lampka białego wina
garść drobnego makaronu
500 ml bulionu warzywnego
parmezan
kilka łodyg bazylii
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolę odcedź i ugotuj z pokrojonym w kostkę ziemniakiem oraz pomidorami z puszki, tak by stała się miękka. W tym czasie w dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę i czosnek, a następnie wrzuć mieszankę włoską Hortex. Całość duś ok. 15 minut, po czym połącz z pomidorami, podlej winem i gotuj dalszych 15 minut. Następnie dodaj miękką fasolę, bulion i makaron, wszystko przypraw solą i pieprzem i trzymaj na ogniu lub blasze elektrycznej jeszcze przez kilka minut (żeby makaron był miękki). Gotowe minestrone podawaj z listkami bazylii oraz posypane parmezanem.
Makaron z warzywami i kaczką
Składniki: Mieszanka chińska Hortex – 1 opak. 2 filety z piersi kaczki 250 chińskiego makaronu jajecznego szczypta imbiru w proszku szczypta ostrej i słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu pieprz i sól 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka cukru 2 łyżki octu 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania: Skórę na filetach kaczki natnij w kratkę, natrzyj każdą pierś zmieszanymi przyprawami i odstaw na kilka minut. Tymczasem warzywa podsmaż na oleju (pod koniec przypraw pieprzem), zalej sosem sojowym i octem i dopraw cukrem. Przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaron dodaj do warzyw i całość podsmaż jeszcze przez chwilę. Filety z kaczki ułóż na zimnej patelni i smaż od strony skóry z obu stron przez 4-5 minut, a następnie włóż do rozgrzanego do temperatury 150ºC piekarnika i piecz ok. 10 minut. Gorące filety pokrój w plastry i nałóż na makaron z warzywami.
Warzywne wrapy
Składniki: Mieszanka meksykańska Hortex – 1 opak. 6-8 tortilli 1 puszka czerwonej fasoli 1 małe chili 2 łyżki przecieru pomidorowego jogurt naturalny (gęsty) limonka oliwa z oliwek sól i pieprz
Sposób przygotowania: Czerwoną fasolę odcedź i wypłucz, a następnie podgrzej na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili oraz przecieru pomidorowego i zmiksuj na gładką masę. Jednocześnie mieszankę meksykańską podsmaż przez kilka minut na patelni. W tym czasie na innej patelni podgrzej wszystkie tortille i posmaruj pastą z fasoli, po czym nałóż warzywa. Jogurtem wymieszanym z sokiem z limonki polej po wierzchu warzywa. Tortille zwiń tak, by powstały gotowe do spożycia wrapy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN