Dieta bezglutenowa. Sposób na szczupłą sylwetkę

Reni Jusis udowadnia, że kuchnia bezglutenowa także może być pyszna. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: granolę bezglutenową, brownie bezglutenowe, chleb i bułki cebulowe oraz pastę z sera tofu i suszonych pomidorów. Smacznego!

Granola bezglutenowa

200 g orzechów włoskich

200 g migdałów

200 g orzechów laskowych

100 g płatków kokosowych lub wiórków kokosowych

200 g pestek słonecznika

200 g pestek dyni

200 g siemienia lnianego

100 g sezamu

100 g tłuszczu kokosowego

100 g cukru brzozowego lub miodu

opcjonalnie:

2 łyżki cynamonu

1 starta laska wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego

Przygotowanie:

Tłuszcz kokosowy podgrzewamy w rondelku i roztapiamy w nim cukier. Resztę składników drobno miksujemy w mikserze ( nie na mąkę lecz na drobne części przypominające posiekane orzechy ). Przekładamy zmiksowane orzechy na blachę do pieczenia, dodajemy tłuszcz z cukrem, mieszkamy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 160 stopni. Co kilka minut trzeba przemieszać dokładnie całą zawartość blachy, bo zmielone orzechy będą się zlepiać w większe części i należy uważać, żeby się przypiekły na brązowy kolor, ale nie przypaliły. Po ostudzeniu przekładamy do szklanego słoika. Podajemy z mlekiem roślinnym na śniadanie, lub jako dodatek - posypkę do deserów ( kasz, budyniów, kremów, tortów itp).

Brownie bezglutenowe

200 g gorzkiej czekolady ( minimum 70% miazgi kakaowej)

200 g tłuszczu kokosowego

1 starta laska wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego

200 g cukru brzozowego

3 jajka

150 g mąki migdałowej

100 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

Przygotowanie:

W rondelku, na małym ogniu rozpuścić czekoladę i tłuszcz kokosowy. Zdjąć rondel z ognia dodać wanilię, cukier, zamieszać i przestudzić. Mieszając dodawać roztrzepane jajka, mielone migdały i posiekane orzechy. Masę przełożyć do wyłożonej pergaminem foremki o średnicy 24 cm lub prostokątnej o podobnej powierzchni. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C., przez ok.25-30 min. W przypadku brownie nie ma sensu sprawdzać czy jest upieczone patyczkiem, bo zawsze będzie lepkie w środku. Po przestudzeniu pokroić. Można podawać z sosem czekoladowym, lodami, tworząc w ten sposób kolejne wersje deserów.

Chleb lub bułki cebulowe

2, 5 szklanki mąki migdałowej

1,4 szklanki roztopionego masła

1 łyżeczka sody

3 jajka

2 cebule

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę, sodę, masło. Dodać jajka, pokrojoną w kostkę i podduszoną wcześniej na odrobinie masła cebulę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ulubionych przypraw, np. majeranku i bazylii. Gęstą masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy lub formować z niej małe bułki. Piec około 40 minut w piekarniku nagranym do temperatury 180 stopni.

Podawać z ulubionymi dodatkami, np. pastą z serka tofu i suszonych pomidorów.

Pasta z sera tofu i suszonych pomidorów

serek tofu naturalny

2 pomidory bio

słoik pomidorów suszonych bio

Przygotowanie:

Obrać pomidory ze skórki, zmiksować z serkiem tofu i kilkoma suszonymi pomidorami. Można dodać do pasty łyżkę oliwy z zalewy z suszonych pomidorów. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości