Granola bezglutenowa
200 g orzechów włoskich
200 g migdałów
200 g orzechów laskowych
100 g płatków kokosowych lub wiórków kokosowych
200 g pestek słonecznika
200 g pestek dyni
200 g siemienia lnianego
100 g sezamu
100 g tłuszczu kokosowego
100 g cukru brzozowego lub miodu
opcjonalnie:
2 łyżki cynamonu
1 starta laska wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
Przygotowanie:
Tłuszcz kokosowy podgrzewamy w rondelku i roztapiamy w nim cukier. Resztę składników drobno miksujemy w mikserze ( nie na mąkę lecz na drobne części przypominające posiekane orzechy ). Przekładamy zmiksowane orzechy na blachę do pieczenia, dodajemy tłuszcz z cukrem, mieszkamy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 160 stopni. Co kilka minut trzeba przemieszać dokładnie całą zawartość blachy, bo zmielone orzechy będą się zlepiać w większe części i należy uważać, żeby się przypiekły na brązowy kolor, ale nie przypaliły. Po ostudzeniu przekładamy do szklanego słoika. Podajemy z mlekiem roślinnym na śniadanie, lub jako dodatek - posypkę do deserów ( kasz, budyniów, kremów, tortów itp).
Brownie bezglutenowe
200 g gorzkiej czekolady ( minimum 70% miazgi kakaowej)
200 g tłuszczu kokosowego
1 starta laska wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
200 g cukru brzozowego
3 jajka
150 g mąki migdałowej
100 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Przygotowanie:
W rondelku, na małym ogniu rozpuścić czekoladę i tłuszcz kokosowy. Zdjąć rondel z ognia dodać wanilię, cukier, zamieszać i przestudzić. Mieszając dodawać roztrzepane jajka, mielone migdały i posiekane orzechy. Masę przełożyć do wyłożonej pergaminem foremki o średnicy 24 cm lub prostokątnej o podobnej powierzchni. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C., przez ok.25-30 min. W przypadku brownie nie ma sensu sprawdzać czy jest upieczone patyczkiem, bo zawsze będzie lepkie w środku. Po przestudzeniu pokroić. Można podawać z sosem czekoladowym, lodami, tworząc w ten sposób kolejne wersje deserów.
Chleb lub bułki cebulowe
2, 5 szklanki mąki migdałowej
1,4 szklanki roztopionego masła
1 łyżeczka sody
3 jajka
2 cebule
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, sodę, masło. Dodać jajka, pokrojoną w kostkę i podduszoną wcześniej na odrobinie masła cebulę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ulubionych przypraw, np. majeranku i bazylii. Gęstą masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy lub formować z niej małe bułki. Piec około 40 minut w piekarniku nagranym do temperatury 180 stopni.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. pastą z serka tofu i suszonych pomidorów.
Pasta z sera tofu i suszonych pomidorów
serek tofu naturalny
2 pomidory bio
słoik pomidorów suszonych bio
Przygotowanie:
Obrać pomidory ze skórki, zmiksować z serkiem tofu i kilkoma suszonymi pomidorami. Można dodać do pasty łyżkę oliwy z zalewy z suszonych pomidorów. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN