Marynowana makrela
Składniki:
2 łyżki shichimi togarashi
gałka muszkatołowa
500 g skorzonera
500 g jarmuż
50 g migdałów
100 ml oliwy
0,5 mleka
4 makrele
1 limonka
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Makrelę filetujemy, marynujemy w przyprawie shichimi togarasi i skrapiamy oliwą. Jarmuż blanszujemy w wodzie doprawioną solą i pieprzem. Skorzonerę gotujemy w mleku. Makrelę smażymy na patelni wyłożoną pergaminem, rybę serwujemy z jarmużem i skorzonerą, doprawione gałką muszkatołową. Na samym końcu skrapiamy limoną i posypujemy migdałami.
Burgery karnawałowe
Składniki:
700 g polędwicy wołowej
200 g wątróbki drobiowej
100 g masła
sól, pieprz
miód
Konfitura z cebuli
Składniki:
200 ml wino czerwone
sól, pieprz, goździk
100 g masło
4 łyżki miodu
2 cebule
Ciasto na racuchy
Składniki:
200 ml mleka
200 g mąki
50 g drożdży
2 łyżki cukru
sól
Przygotowanie:
Konfitura z cebuli - cebulę kroimy w piórka smażymy na maśle dodajemy miód goździki i czerwone wino. Racuchy - do mleka dodajemy jajka drożdże cukier i mąkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia, smażymy na patelni. Burgery - polędwice kroimy na medaliony grubości palca. wątróbkę smażymy na maśle następnie przecieramy ją na jednolita masę dodajemy masło, doprawiamy solą pieprzem odrobiną miodu. Burgery składamy z usmażonych medalionów, wątróbki, racuchów, oraz konfitury z cebuli
Faworki (chruściki)
Składniki:
150 ml żółtek
150 ml piwa
maki tyle ile da się wgnieść do konsystencji ciasta makaronowego
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Żółtka mieszamy z piwem, dodajemy stopniowo mąkę aż uzyskamy konsystencję ciasta makaronowego. Ciasto na faworki lubi być długo wyrabiane, ciasto wałkujemy bardzo cienko wycinamy faworki, smażymy na głębokim tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN