Jakub Kuroń gotuje! Krem jabłkowy i konfitury

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kuroń przygotował: krem jabłkowy z chipsami warzywnymi, pieczonego łososia na placku z ziemniaczano-porowym z sałatką, a na deser ciasto czekoladowo - pomarańczowe z konfiturą mandarynkową. Było pysznie!

Krem jabłkowy z chipsami warzywnymi

Składniki:

600 g kwaskowych jabłek

ćwiartka selera

1 mała marchewka

1-2 białe części pora

1 ziemniak

1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego

50 ml śmietany 30%

2 łyżki masła

sól, pieprz

po kilka cienkich plasterków buraka, cukinii, marchewki

Łosoś pieczony podany na placku z ziemniaczano-porowym z błyskawiczną sałatką

Składniki:

600 g fileta z łososia ze skórą

skórka otarta z połowy limonki

kawałek imbiru wielkości korka od wina

1 łyżka oliwy z oliwek

pół papryczki chilli

sól

Placki:

500 g obranych ziemniaków

1 mały por – biała część

1 jajko

1 łyżka mąki

pół łyżeczki curry

oliwa do smażenia

sól, pieprz

Sałatka

Składniki:

pęczek rzodkiewki

pół ogórka

pół posiekanej papryczki chilli

1 pęczek kolendry

100 g pomidorków koktajlowych

1 mała cebula czerwona

70 ml oliwy

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka prażonego sezamu

sól

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe z konfiturą mandarynkową (bezglutenowe)

Składniki:

2 nieduże pomarańcze lub 1 duża (z cienką skórką), o wadze w sumie ok. 375 g

6 jajek

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

200 g zmielonych migdałów

200 g drobnego cukru do wypieków

1 tabliczka czekolady gorzkiej

50 g kakao

Konfitura

Składniki:

6 mandarynek

3/4 szklanki brązowego cukru

sok z 1 cytryny

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości