Piernikowe ciasto drożdżowe do odrywania
Ciasto:
50 dag mąki pszennej luksusowej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 dag drożdży
225-250 ml ciepłej wody
Sos:
4 łyżki cukru
4 łyżeczki przyprawy do pierników
6 łyżek oleju
przyprawa korzenna do piernika
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz drożdże. Zagniatamy ciasto ok 10 min. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkowujemy dość cienko. Do miseczki wrzucamy olej, cukier, przyprawę piernikową i mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Smarujemy wierzch ciasta. Ciasto kroimy na 12 kwadratów, a każdy z nich na pół (ważne by zmieściły się na stojąco w blaszce). Kawałki ciasta układamy jeden na drugim sosem do góry, a następnie układamy pionowo w blaszce keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Zostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 min. Pieczemy 45min w 180st.
Choinka drożdżowa makowa
Ciasto:
20 dag mąki pszennej jasnej
30 dag mąki pełnoziarnistej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 dag drożdży
225-250 ml ciepłej wody
Nadzienie:
1 szkl. masy makowej
aromat migdałowy
miód do smaku
lukier biały
perełki, gwiazdki cukrowe
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz drożdże. Zagniatamy ciasto ok 10 min. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkowujemy dość cienko. Masę makową przyprawiamy miodem i aromatem migdałowym. Smarujemy wierzch ciasta. Zwijamy, jak roladę i kroimy w plastry. Ślimaczki z ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt choinki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 min. Pieczemy 45 min. w 180st. Dekorujemy lukrem i ozdobami.
Piernik marchewkowy
Składniki:
2 szkl. mąki luksusowej
3 jajka
1 szkl. cukru
1 szk.l oleju
2 szkl. startej na tarce o grubych oczkach marchewki (ok 3 szt.)
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
orzechy włoskie do dekoracji
Polewa czekoladowa do ciasta:
100g czekolady gorzkiej
2 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać drobno i rozpuścić mieszając ze śmietaną. Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystego kogla- mogla wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon, startą marchewkę i olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem keksówki (30x10cm). Pieczemy ok 60 min w 180 st. (do suchego patyczka). Kiedy ciasto wystygnie, dekorujemy je polewą czekoladową i orzechami.
Babeczki renifery Rudolfy
Składniki:
250 g mąki – pszenna pełne ziarno 3 Zboża (pszenica, orkisz, żyto)
1 szkl. cukru
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
0,5 szkl. oleju roślinnego
2 jajka
papierowe foremki do muffinek
dekoracja:
płatki migdałów
suszona żurawina
precelki
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Najpierw oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki, potem łączymy razem, mieszamy krótko i niedokładnie. Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200 st. Studzimy. Babeczki polewamy polewą czekoladową. Precelki przepoławiamy i robimy z nich rogi reniferów. Z płatków migdałowych robimy oczy a z suszonej żurawiny nos.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
zboże smakuje zboze smakuje zbozesmakuje
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN